Ειδήσεις

Τουρκικό παζάρι με τους πρόσφυγες

ΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η Τουρκία θα έχει ανοιχτά τα σύνορά της για όσους πρόσφυγες έρθουν από τον Λίβανο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη χώρα, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο πως ασκεί πολιτική αγνοώντας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του.

Ο Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, το περασμένο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε ότι ανοίγει τα τουρκικά σύνορα για τους πρόσφυγες από τον Λίβανο. «Στο ζήτημα των προσφύγων της Συρίας, οι πύλες μας ήταν πάντα ανοιχτές και έτσι παραμένουν. Αν είναι να έρθουν πρόσφυγες και από τον Λίβανο, είπα και λέω πως οι πύλες μας είναι ανοιχτές», δήλωσε χαρακτηριστικά, προκαλώντας όμως την αντίδραση της τουρκικής αντιπολίτευσης, η οποία έσπευσε μάλιστα να συνδέσει αυτή την «προθυμία» του Ερντογάν με το παζάρι που εκτυλίσσεται αυτή την περίοδο μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου για τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter.

Ελιγμός Μελόνι για το μεταναστευτικό
«Τι θα κάνουμε αν έρθουν ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τον Λίβανο; Aυτοί τρώνε το ψωμί του Ερντογάν; Oχι. Αυτοί τρώνε το ψωμί των φτωχών αυτής της χώρας. Εργάζονται στις θέσεις εργασίας των ανέργων αυτής της χώρας. Θα μας τρελάνουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Oζκιούρ Οζέλ και υποστήριξε πως η Αγκυρα κάνει διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο σε σχέση με το προσφυγικό και τα Eurofighter. «Εχω συναντηθεί πολλές φορές με τον Ολαφ Σολτς και έχω αρκετές επαφές με τους Γερμανούς. Λένε πως ο Ερντογάν συμφώνησε να πάρει τους πρόσφυγες από τη Γερμανία. Με αντάλλαγμα τα Eurofighter θα πάρει πρόσφυγες από τη Γερμανία».

Για συνδιαλλαγές Αγκυρας – Βερολίνου με αιχμή τα Eurofighter κατηγορεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση, τη στιγμή που ο Ερντογάν διαμηνύει ότι θα ανοίξει τα σύνορα για τους Λιβανέζους.
Διάψευση
Αμεση ήταν η απάντηση του διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος με μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ ανέφερε ότι «οι ισχυρισμοί πως η Τουρκία ενέκρινε την είσοδο πολιτών τρίτων χωρών με αντάλλαγμα την αγορά αεροσκαφών Eurofighter είναι εντελώς ψευδείς».

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, στην Τουρκία σήμερα ζουν 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως αυτός ο αριθμός είναι τουλάχιστον διπλάσιος. Οι δηλώσεις του προέδρου για το άνοιγμα των συνόρων προς τους πρόσφυγες από τον Λίβανο ξεκίνησε τη συζήτηση για την πιθανότητα φιλοξενίας επιπλέον 2 εκατομμυρίων προσφύγων στη χώρα. Παράλληλα, αναλυτές εκφράζουν την άποψη πως αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο προσφυγικό κύμα προς τις χώρες της Ευρώπης.

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως η δήλωση του Ερντογάν για τη φιλοξενία προσφύγων από τον Λίβανο ίσως έχει στόχο να στείλει μήνυμα στις χώρες της Δύσης ώστε να πιέσουν το Ισραήλ για τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, υπενθυμίζοντας πως αν συνεχιστούν ενδεχομένως να προκύψει ένα νέο προσφυγικό κύμα προς την Ε.Ε.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου