Τοπικές Ειδήσεις

Στην Κω θα μεταφερθούν οι 86 μετανάστες από την Κάρπαθο – Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρπάθου, το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρπάθου, με βασικό θεματικό άξονα τη διαχείριση της παραμονής των ογδόντα έξι (86) μεταναστών και τη μεταφορά τους από το νησί της Καρπάθου.

Ο Πρόεδρος του Τ. Ε. Σ. Ο. Π. Π. και Δήμαρχος Καρπάθου Μιχαήλ Φελλουζής αιτιολόγησε το έκτακτο της συνεδρίασης ενημερώνοντας τα παρόντα μέλη, ότι ενώ αρχικά υπήρχε η πληροφορία της μεταφοράς των ογδόντα έξι (86) μεταναστών σε κατάλληλη υποδομή ΚΥΤ σε άλλο μέρος της χώρας, αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Κατόπιν επικοινωνίας του Δήμου Καρπάθου με το αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπήρξε ενημέρωση ότι ενδέχεται να ελευθερωθεί χώρος στο ΚΥΤ της Κω στις 23-10-2024. Αναφορικά με τη διαμονή των μεταναστών, σύμφωνα και με σημερινές πληροφορίες, έγινε δεκτό το αίτημα της εγκατάστασης τους στο ΚΥΤ της Κω.

Όσον αφορά, το ζήτημα της μεταφοράς των μεταναστών, ο Δήμαρχος Καρπάθου προέβη ήδη σε επικοινωνία με τον Αρχηγό του ΛΣ. Να τονιστεί επιπλέον, ότι ο Δήμος προσφέρθηκε να μισθώσει πλοίο κατάλληλο για την μεταφορά των μεταναστών κάτι το οποίο προσκρούει στην ισχύουσα νομοθεσία που σχετίζεται με τον ελληνικό νηογνώμονα και τις διατάξεις που διέπουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα. Παρόλα ταύτα, αναμένεται θετική εξέλιξη για το ζήτημα της μεταφοράς των μεταναστών. Στο πλαίσιο της φροντίδας των 86 μεταναστών από τον Δήμο Καρπάθου, το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου θα διανείμει ρουχισμό και κλινοσκεπάσματα που έχει στην διάθεσή του .

Συνεπώς, με βάση την μέχρι τώρα διαμορφωθείσα κατάσταση, λόγω του γεγονότος ότι η Κάρπαθος δεν διαθέτει την απαιτούμενη Δομή Υποδοχής Μεταναστών και σε περίπτωση παραμονής των μεταναστών στην Κάρπαθο ο κ. Φελλουζής πρότεινε:

-Nα ελεγχθούν υγειονομικά και οι 86 μετανάστες που παραμένουν προσωρινά στο νησί.

-Να εξευρεθεί χώρος κατάλληλος που να μπορεί να παρέχει τις κατά τον δυνατόν ελάχιστες συνθήκες υγιεινής.

-Να εγκριθεί από τη σημερινή συνεδρίαση η σίτιση των μεταναστών που πραγματοποιείται από την πρώτη ημέρα της άφιξής τους στην Κάρπαθο.

Να σημειωθεί ότι οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Καρπάθου συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό για την μεταφορά των μεταναστών από την Κάρπαθο.

Ο Πρόεδρος του Τ. Ε. Σ. Ο. Π. Π και Δήμαρχος Καρπάθου
Μιχαήλ Κων. Φελλουζής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου