Ρεπορτάζ

Κύκλωμα που διακινούσε αλλοδαπούς εξάρθρωσε στη Ρόδο το Λιμενικό

Τα αρχηγικά μέλη οργάνωσης που είχε δικτυωθεί στη Ρόδο συνέλαβε το Λιμενικό βάζοντας φρένο στις δραστηριότητές τους.
Η οργάνωση στρατολογούσε και οδηγούς οχημάτων που παρελάμβαναν τους αλλοδαπούς, ενώ υπήρχε και άτομο που παρακολουθούσε την πορεία των περιπολικών σκαφών.
Τις απογευματινές ώρες της 19ης Οκτωβρίου 2024, στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) της Λιμενικής Αρχής Ρόδου, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., διενήργησαν συντονισμένη επιχείρηση στο Μανδράκι και στο Φαληράκι, με αποτέλεσμα τη σύλληψη τριών Αιγύπτιων, ηλικίας 23, 26 και 26 ετών για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Ειδικότερα, οι δύο πρώτοι φέρεται να αποτελούν αρχηγικά μέλη οργάνωσης διακίνησης υπηκόων τρίτων χωρών, που οργάνωναν τη μεταφορά και στρατολογούσαν οδηγούς οχημάτων με σκοπό να παραλαμβάνουν αποβιβασθέντες αλλοδαπούς, ενώ ο τρίτος επόπτευε τις κινήσεις των περιπολικών σκαφών και των σημείων αποβίβασης, προκειμένου να αποκρύπτει τους αποβιβασθέντες από τις Αρχές. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.
Οι κατηγορούμενοι, που παρέλαβαν μετανάστες από παραλία της Ρόδου και συνελήφθηκαν από τους λιμενικούς, ανέφεραν ότι έκαναν την μεταφορά έναντι χρηματικού ποσού 500 € ευρώ κατ’ εντολή αρχηγικού μέλους της οργάνωσης διακίνησης μεταναστών της νήσου Ρόδου, ο οποίος έχει φερόμενο όνομα “Saeid Al Futoua”, αιγυπτιακής καταγωγής. Διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τον πρώτο συλληφθέντα.
Επίσης ανέφεραν ότι αρχηγικό μέλος της οργάνωσης ο οποίος στρατολογεί οδηγούς που παραλαμβάνουν αποβιβασθέντες μετανάστες από τις παραλίες της Ρόδου είναι άτομο με φερόμενο όνομα «FAHMY”, αιγυπτιακής καταγωγής και πρόκειται για τον δεύτερο.
Τέλος, εντοπίστηκε και ο τρίτος ο οποίος κατά την προανάκριση προέκυψε ότι δρούσε ως «τσιλιαδόρος» του κυκλώματος εποπτεύοντας κινήσεις των περιπολικών σκαφών καθώς και σημείων αποβίβασης σε ακτές της νήσου Ρόδου προκειμένου να αποβιβάζει μετανάστες το κύκλωμα, να τους αποκρύπτει για να μην εντοπιστούν από τις Αρχές αποφεύγοντας την σύλληψη.
Κως: Δραματική
καταδίωξη σκάφους
με αλλοδαπούς
Τις μεσημβρινές ώρες προχθες, ενημερώθηκε η Λιμενική αρχή της Λέρου για την ύπαρξη ενός ταχύπλοου σκάφους με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, το οποίο κινούταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις ακτές της νησίδας Καλολίμνου.
Το ταχύπλοο αποβίβασε 28 αλλοδαπούς στην Καλόλιμνο και αναχώρησε με κατεύθυνση προς τις δυτικές ακτές της Κω.
Οι αλλοδαποί περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Κω, όπου παραδόθηκαν σε στελέχη της Λιμενικής Αρχής.
Στη συνέχεια, έτερο περιπολικό σκάφος ενημερώθηκε από τη Λιμενική αρχή της Καλύμνου ότι το ανωτέρω ταχύολοο κατευθυνόταν προς την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νισύρου και Κεφάλου Κω.
Εσπευσε στην περιοχή, όπου εντόπισε στο σκάφος 2 αλλοδαπούς επιβαίνοντες (χειριστής και βοηθός του), να κινείται προς τη νησίδα «ΓΥΑΛΙ», έχοντας αναπτύξει πολύ μεγάλη ταχύτητα προσπαθώντας να διαφύγει.
Έγιναν φωτεινά και ηχητικά σήματα, με σκοπό την ακινητοποίηση του σκάφους, ωστόσο ο χειριστής του δεν συμμορφώθηκε.
Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία το Τ/Χ προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς και απόπειρα εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού, όπου κατόπιν ελιγμού αποφυγής, προσέκρουσε στην αριστερή πλευρά της πρύμνης του.
Από την σύγκρουση, ο βοηθός του χειριστή του ταχύπλοου βρέθηκε στη θάλασσα και τραυματίστηκαν δύο) μέλη του πληρώματός του, ενώ το ταχύοπλοο ακινητοποιήθηκε.
Στη συνέχεια, στέλεχος του Λιμενικού έπεσε στη θάλασσα και περισυνέλεξε τον αλλοδαπό βοηθό χειριστή χωρίς τις αισθήσεις του και μετά τη χρήση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) από μέλη του πληρώματος ανέκτησε τις αισθήσεις του. Το σκάφος διακίνησης βυθίστηκε.
Ένα μέλος του πληρώματος του ΠΛΣ, το οποίο αιμορραγούσε στο κεφάλι μεταφέρθηκε με πλωτό (magna) του Ε.Σ. αρχικά στην Νίσυρο για την παροχή των πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια με άλλο ΠΛΣ στο λιμάνι της Κω από όπου διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κω για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη.
Παράλληλα, το έτερο μέλος του πληρώματος του ΠΛΣ, το οποίο επίσης είχε τραυματιστεί στο κεφάλι καθώς και ο βοηθός του χειριστή του Τ/Χ, μεταφέρθηκαν με το ΠΛΣ στο λιμάνι Καρδάμαινας της Κω, όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Κω, για ιατρική περίθαλψη.
Από το Λιμεναρχείο Κω που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο χειριστής ως ο διακινητής των 28 αλλοδαπών, για εκθεση ζωής σε κίνδυνο, εγκληματική οργάνωση, επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία και παράνομη είσοδο και έξοδο από τη χώρα.

Σύλληψη έξι ακινητών στην Κάρπαθο
Τις πρωινές ώρες προχθές, ενημερώθηκε η Λιμενική αρχή της Καρπάθου για την ύπαρξη ικανού αριθμού αλλοδαπών στην περιοχή «ΔΙΑΦΑΝΙ». Αμέσως ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έρευνας και διάσωσης και κατόπιν χερσαίων ερευνών που διεξήχθησαν στην ευρύτερη περιοχή του Διαφανίου της Καρπάθου όπου εντοπίστηκαν συνολικά 86 αλλοδαποί (75 άνδρες, 9 γυναίκες και 2 ανήλικοι), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον Λιμενικό Σταθμό Διαφανίου.
Στη συνέχεια διενεργήθηκαν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου από ένα περιπολικό σκάφος και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος όπου εντοπίστηκε και μετά από καταδίωξη ακινητοποιήθηκε ένα ύποπτο ιστιοφόρο σκάφος με επιβαίνοντες 2 αλλοδαπούς (υπήκοοι Τουρκίας), οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους 5 πλαστά διαβατήρια. Στη συνέχεια, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε και δεύτερο Ι/Φ με επιβαίνοντες 4 αλλοδαπούς (2 υπήκοοι Λευκορωσίας, 1 υπήκοος Ιράν και 1 υπήκοος Τουρκίας-Γεωργίας).
Από το Λιμεναρχείο Καρπάθου που διενεργεί την προανάκριση, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) και με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, συνελήφθησαν οι ανωτέρω έξι αλλοδαποί ηλικίας 58, 35, 33, 65, 38 και 45 ετών ως οι διακινητές των 86 αλλοδαπών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου