Τοπικές Ειδήσεις

Αλέξανδρος Κολιάδης: Εχουμε φτάσει στα όριά μας με το μεταναστευτικό

Ενω τα αρμόδια Υπουργεία ανταλλάσσουν μεταξύ τους mail για το ποιος έχει ευθύνη… • Υψηλοί τόνοι και διακοπή της συνεδρίασης της ΠΕΔ για το θέμα της μεταφοράς απορριμμάτων από την Κάλυμνο στην Κω

Για την ανοργανωσιά και την μετάθεση ευθυνών μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού αλλά και για την εμπλοκή που παρουσιάστηκε με την μεταγωγή 100 ατόμων από τη Ρόδο στα Διαβατά Θεσσαλονίκης ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ρόδου Αλεξανδρος Κολιάδης το σώμα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση που λίγο έλειψε ωστόσο να τιναχθεί στο αέρα…
Οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος που έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς σχετικά με την μεταφορά των απορριμμάτων από την Κάλυμνο στον ΧΥΤΑ της Κω, με απόφαση του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης επιχείρησε αρκετές φορές να κατευνάσει τα πνεύματα για να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις, λαμβάνοντας τελικώς την απόφαση να διακόψει για λίγη ώρα τη συνεδρίαση.


Ο δήμαρχος Κω κατά την τοποθέτησή του, έκανε λόγο για πόλεμο εναντίον του και απόπειρα δολοφονίας του χαρακτήρα του επειδή δεν δέχεται την απόφαση για μεταφορά των απορριμμάτων από την Κάλυμνο, χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του κ. Χατζημάρκου, με τον δήμαρχο Λέρου να τάσσεται στο πλευρό του δηλώνοντας και ο ίδιος «παθών».
Στη συνεδρίαση ζήτησε να παρέμβει και ο δήμαρχος Καλύμνου που παρακολουθούσε μέσω τηλεδιάσκεψης, γεγονός που προκάλεσε νέα αντίδραση του κ. Νικηταρά επειδή ο κ. Μαστροκούκος δεν είναι μέλος της ΠΕΔ, παρότι το θέμα αφορούσε άμεσα τον Δήμο Καλύμνου. Ο κ. Νικηταράς επισήμανε ότι δεν δέχεται τετελεσμένα σε ο,τι αφορά την μεταφορά των απορριμμάτων. Απευθυνόμενος στους δημάρχους μέλη της ΠΕΔ είπε ότι «στο πρόσωπο του δημάρχου Κω στοχοποιείστε όλοι εσείς αν τολμήσετε κάποια στιγμή να σηκώσετε κεφάλι» και τους κάλεσε να τοποθετηθούν πολιτικά.
Αμέσως μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, συμφωνήθηκε το θέμα να έρθει προς συζήτηση στην επόμενη τακτική συνεδρίαση ως θέμα της ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να έχουν τον χρόνο να τοποθετηθούν όλοι όσοι επιθυμούν, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρχε περιορισμός χρόνου παρότι η περισσότερη ώρα αναλώθηκε στο θέμα του ΦΟΔΣΑ.
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος που παρακολουθούσε μέσω τηλεδιάσκεψης, χρειάστηκε να ζητήσει πολλές φορές τον λόγο για να απαντήσει στον δήμαρχο Κω, και τελικώς αυτό συνέβη μετά από τη διακοπή που απαιτήθηκε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Ο κ. Γ. Χατζημάρκος, στην τοποθέτησή του αμέσως μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Νικηταράς, έκανε λόγο για συκοφαντία και παραλήρημα ψευδολογίας από τον δήμαρχο Κω.


Ο περιφερειάρχης, αφού έκανε μια αναδρομή σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο δήμαρχος Κω υπερψήφισε τη μεταφορά απορριμμάτων στη διάρκεια της θητείας του στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ, επισήμανε ότι ο κ. Νικηταράς χρησιμοποιεί διχαστικό λόγο και λέει διαρκώς ψέματα για να υποστηρίξει τη θέση του.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου μίλησε για χυδαίες αναφορές από πλευράς του κ. Νικηταρά, σημειώνοντας ότι όλη αυτή η αντίδραση του δημάρχου Κω προέρχεται από το γεγονός και μόνο, της εφαρμογής της νομοθεσίας. «Η δημοκρατία κινδυνεύει μόνο από το ψέμα» είπε ο κ. Χατζημάρκος ο οποίος ανέφερε ότι έχει στο συρτάρι του μια ψευδή βεβαίωση του κ. Νικηταρά την οποία κρατά κλειδωμένη για μην τον βλάψει κανείς, με τον κ. Νικηταρά να ζητά από τον περιφερειάρχη αύριο το πρωί (σ.σ. σήμερα) να την ενεχυριάσει στον πρόεδρο της ΠΕΔ Αλέξανδρο Κολιάδη και να τη δώσει παράλληλα και στη δημοσιότητα.
Το θέμα, που κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση και με το κλίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησής του να μυρίζει… μπαρούτι, θα συνεχιστεί στην επόμενη τακτική συνεδρίαση της ΠΕΔ με απόφαση του προέδρου της και δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη ο οποίος υπενθύμισε στο σώμα ότι είναι πιο σημαντικό να ιεραρχηθούν οι θέσεις της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου που θα παρουσιαστούν στο επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο καθώς κρίνεται το μέλλον των Δήμων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι μετανάστες συσσωρεύονται στη Ρόδο και τα Υπουργεία ανταλλάσσουν mail…
Όπως έκανε γνωστό κατά την ενημέρωσή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου, προχθές ακυρώθηκε η μεταγωγή 100 μεταναστών επειδή δεν υπήρχαν κλούβες της ΕΛ.ΑΣ για να τους μεταφέρουν από τον Πειραιά στη Θεσσαλονίκη!
Την ίδια ώρα, τα Υπουργεία μεταξύ τους ανταλλάσσουν mail για το ποιος έχει την ευθύνη της φύλαξης του υπνωτηρίου στην Ακαντιά…
«Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ. Στη Ρόδο έχει ξεφύγει το θέμα κατά πολύ, έχουν πλημμυρίσει τα πάρκα στο κέντρο. Είχαμε ως στόχο να δημιουργήσουμε ένα υπνωτήριο στο λιμάνι της Ακαντιάς για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε εκείνους που πρέπει να ταυτοποιηθούν. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων και το λέω αυτό γιατί δεν θέλει να αναλάβει κανείς την ευθύνη να δρομολογηθούν κάποιες λύσεις. Ακόμα και μέχρι χθες, ενώ είχαμε πάρει τη διαβεβαίωση από τους υπουργούς για να γίνει αυτός ο χώρος στο λιμάνι της Ρόδου, αυτή τη στιγμή που μιλάμε ανταλλάσσουν μεταξύ τους e mail για το ποιος θα είναι ο υπεύθυνος που θα αναλάβει τη φύλαξη των μεταναστών. Οι μεν θέλουν να συνδράμουν και οι δε θέλουν να συνδράμουν, υπάρχει θέμα μεταξύ του αστυνομικού διευθυντή και της λιμενάρχη. Δεν ξέρω αν θα συνεχιστεί για πολύ», έκανε γνωστό ο κ. Κολιάδης.
Μάλιστα, ανέφερε ότι έχει την πληροφόρηση πως οι δομές φιλοξενίας μεταναστών της Ελλάδας έχουν μια χωρητικότητα 45.000 ατόμων κι έχουν καλυφθεί περίπου οι 23.000 θέσεις, άρα υπάρχει μια διαθεσιμότητα 22.000 θέσεων.


«Το καλοκαίρι ναι υπάρχει θέμα μετακίνησης με τα πλοία αλλά τώρα Οκτώβριο μήνα δεν δικαιολογείται να μη μεταφέρονται μετανάστες στις δομές. Χθες είχαμε ετοιμαστεί για να μεταφέρουμε 100 μετανάστες στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και ενώ ήταν όλα εντάξει, ξαφνικά μας ενημέρωσαν ότι η αστυνομία δεν έχει κλούβες και δεν μπορεί να τους μεταφέρει από τον Πειραιά στη Θεσσαλονίκη κι έτσι ακυρώθηκε η μεταγωγή. Ξέρουμε ότι στην Κω υπάρχει ένα τμήμα της δομής που υπολειτουργεί διότι έχει υποστεί ζημιές. Ενώ υπάρχουν κονδύλια για το μεταναστευτικό δεν ξέρουμε γιατί δεν διατίθενται στην Κω, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Υπάρχει διαθεσιμότητα στην Κω. Στη Λέρο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, είναι υπερπλήρεις όπως και στη Σάμο. Το πρόβλημα είναι ποιος θα τους μετακινήσει αλλά και η υποστελέχωση των υπηρεσιών. Το μεταναστευτικό μας έχει βασανίσει πάρα πολύ στη Ρόδο, στη Σύμη και στην Τήλο το τελευταίο διάστημα. Εχουμε φτάσει στα όριά μας. Η επιλογή που έχει γίνει για το λιμάνι, είναι να λειτουργήσει υπνωτήριο. Ενώ θέλαμε 300 θέσεις, μετά από τρεις μήνες μας είπαν ότι θα ήταν για 60, τελικά διαπραγματευτήκαμε και πήγαμε στις 100. Αυτή την πρόταση την είχε κάνει πέρυσι ο κ. Χατζημάρκος επίσης ως λύση, η οποία όχι μόνο απορρίφθηκε αλλά είχε προβλήματα και με την Εισαγγελία, με το Λιμεναρχείο κλπ. Δεν βλέπουμε να αλλάζει το πράγμα, συνεχίζουμε μια από τα ίδια. θα δούμε πώς θα εξελιχθεί παρότι έχουμε δεσμευτεί ότι θα φροντίσουμε εμείς τη σίτιση, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, σε σκηνές που βάλαμε με την Περιφέρεια οπου έχουμε εγκαταστήσει και χημικές τουαλέτες. Ξέρουμε ότι οι δομές έχουν κενές θέσεις δεν κατανοούμε για ποιο λόγο συντηρείται όλο αυτό το πρόβλημα… Σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη μιλήσαμε και με τους υπουργούς, ασκήσαμε κάθε μέτρο πίεσης. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί», είπε ο πρόεδρος της ΠΕΔ.
Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση συνεχίστηκε μέχρι το απόγευμα για τη διαμόρφωση των θέσεων των δημάρχων ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Ρόδο τον προσεχή Νοέμβριο. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ ενημέρωσε επίσης το σώμα ότι είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ειδική συνεδρίαση της ΠΕΔ που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΚΕΔΕ και θα είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι με επιθυμία της οικογένειας θα είναι ομιλητές και οι Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Μαρία Καμμά.

Η νησιωτικότητα επιτακτικά στο προσκήνιο

Ζητήματα θεσμικότητας, με κυριότερο την έλλειψη εκπροσώπησης των νησιών στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας θα θέσουν σήμερα οι δήμαρχοι κατά την προσυνεδριακή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των αιρετών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου στις 9.30 το πρωί στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα. Η συνάντηση πραγματοποιείται σε συνέχεια σειράς προσυνεδριακών συναντήσεων που πραγματοποιεί η ΚΕΔΕ ενόψει του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο 7-9 Νοεμβρίου. Οι θεματικές ενότητες  αφορούν στη νησιωτική πολιτική και την πολιτική συνοχής, την τουριστική ανάπτυξη και το μεταναστευτικό- προσφυγικό.

Πέρα απο τα θέματα αυτά, οι δήμαρχοι Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, όπως αποφάσισαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, θα θέσουν σήμερα στην ΚΕΔΕ προκειμένου να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των διεκδικήσεων και ζητήματα όπως η ανάγκη ενίσχυσης των Δήμων με επιπλέον πόρους, η ενίσχυση του θεσμού των δημάρχων με αρμοδιότητες, η θωράκιση των μικρών νησιών με μέτρα και δράσεις στήριξης, ενω θα τεθούν επίσης, μεταξύ άλλων, θέματα που έχουν προκαλέσει “πονοκέφαλο” στους δημάρχους  των νησιών όπως οι συνενώσεις των ΔΕΥΑ, το τέλος ανθεκτικότητας, το τέλος κρουαζιέρας κ.ά.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου