Ειδήσεις

Σε πιλοτική εφαρμογή το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων

Εντός του 2025 αναμένεται να είναι έτοιμο το Μητρώο Ιδιοκτησίας & Διαχείρισης Ακινήτων με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων όπως τυχόν αδήλωτα ενοίκια ή και αδήλωτα τετραγωνικά, τα οποία αποτελούν πηγές φοροδιαφυγής.
Μέσω του νέου αυτού εργαλείου, οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα γίνονται άμεσα, επιτρέποντας στην ΑΑΔΕ να έχει ακριβή στοιχεία για την ακίνητη περιουσία σε περισσότερους από 7 εκατ. φορολογούμενους.

Μιλώντας στην 25η Prodexpo, o διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει μία πλήρης εικόνα για τα ακίνητα που κατέχουν οι ιδιοκτήτες αλλά και τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από τους ενοικιαστές.

Το συγκεκριμένο μέτρο είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει, πιλοτικά, το Δεκέμβριο με ορίζοντα πλήρους εφαρμογής εντός του 2025.

Το νέο Μητρώο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «Περιουσιολογίου» βάσει των δηλώσεων Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων. Επίσης, θα αντλήσει στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα μέσω της πλατφόρμας μισθωτηρίων και το έντυπο Ε2. Αλλά και οι ενοικιαστές θα πρέπει να εμφανίζουν τα ακίνητα για τα οποία καταβάλλουν ενοίκια όπως και να δηλώνουν τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων που πληρώνουν.

Παράλληλα, οι ενοικιαστές θα έχουν πρόσβαση στη νέα εφαρμογή προκειμένου να ελέγχουν τα στοιχεία των ακινήτων που νοικιάζουν. Στην περίπτωση μάλιστα που υπάρχουν διαφορές τότε θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τις πραγματικές τιμές. Ουσιαστικά στο νέο αυτό Μητρώο θα έχουν υποχρέωση να το ενημερώνουν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ενοικιαστές ακινήτων. Παράλληλα, όταν ένας ιδιοκτήτης δηλώνει τη λήξη της μίσθωσης ενός ακινήτου, η πληροφορία θα «περνά» άμεσα στο σύστημα.

Διασύνδεση με κτηματολόγιο
Η βάση δεδομένων θα διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο, εξασφαλίζοντας έτσι ότι η ΑΑΔΕ θα έχει πλήρη εικόνα για κάθε ακίνητο. Αυτή η βάση θα περιλαμβάνει λεπτομερή στοιχεία για κάθε ιδιοκτησία, όπως το εμβαδόν, η θέση, το είδος του ακινήτου (π.χ., ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό) και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

Επίσης τα δεδομένα θα διασυνδεθούν με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να επικαιροποιούνται σε πραγματικό χρόνο και να προσυμπληρώνονται σωστά από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων. Οι δε δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται κι αυτές με τα σωστά στοιχεία στα δικά τους έντυπα Ε1 και να μη χρειάζεται ουσιαστικά καμία πρόσθετη ενέργεια συμπλήρωσης ή διόρθωσης προσυμπληρωμένων στοιχείων τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από τους ενοικιαστές.

Επιπλέον, το Μητρώο θα παρέχει πληροφορίες για το αν τα ακίνητα είναι ενοικιασμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μισθωμάτων, καθώς και τα στοιχεία των ενοικιαστών. Με αυτόν τον τρόπο, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να παρακολουθεί τις συναλλαγές που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία και να ελέγχει εάν αυτές έχουν δηλωθεί σωστά.

Επιπλέον, η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο θα επιτρέπει την ταυτοποίηση και διόρθωση πιθανών αποκλίσεων στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων, εξασφαλίζοντας τη συνοχή και την ακρίβεια των δεδομένων τόσο από τους ιδιώτες όσο και από το Δημόσιο.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου