Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται ο Ελληνικός τουρισμός με βάση όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ και επικεφαλης των Electra Hotels, Γιάννης Ρέτσος κατά την πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως επικεφαλής του Ινστιτούτου στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, για την Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία.
Στο φόντο όσων καταγράφει η ΤτΕ για τον Αύγουστο, όπου τα τουριστικά έσοδα σε σύγκριση με πέρσι ήταν λιγότερα, αν και κατεγράφη σημαντική αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών, ο κ Ρέτσος στάθηκε στο ότι δε χρειάζονται “αυτοσυγκρίσεις” μια και πλέον η Ελλάδα είναι μια ώριμη αγορά, αλλά χρειάζεται σχέδιο και πλάνο για ένα βιώσιμο μέλλον.
“Ο μοναδικός τομέας που ανταγωνίζεται τόσο έντονα εαυτό του είναι ο τουρισμός”, τόνισε, σημειώνοντας ότι μια τέτοια πρακτική “δείχνει μια ανασφάλεια”.
“Ο τουρισμός καλείται να αποδείξει τα επιτεύγματά του. Είναι αυταπόδεικτο το έχουμε περάσει την κρίση και πλέον πέρσι ήμασταν η ένατη χωρα σε επισκεψιμότητα και πέμπτοι παγκοσμίως σε αναγνωρισιμότητα” υπογράμμισε ο κ. Ρέτσος και κάλεσε όλους και όλες να “μην κοιτάνε αν περάσαμε τον πήχη, αλλά να δούμε επί της ουσίας το τι πρέπει να γίνει”.
“Είμαστε πάνω από πέρυσι στο οκτάμηνο θα τα φτάσουν τα 21 δισεκ. τα έσοδα” ανέφερε ο κ. Ρέτσος. “Έχουμε φτάσει ένα πλατό. Το πιο κάτω έρχεται μόνο σε κρίση. Πάμε πρώτα σε επίπεδοποίηση και μετά θα φανεί που θα πάει ο τουρισμός. Κι εδώ είναι μια τεράστια καμπή. Ίσως να να αποδεχτεί λάθος η εκτίμηση ότι πχ ο τουρισμός θα αναπτύσσεται αυθόρμητα και εξακολουθητικα χωρίς στρατηγική” υπογράμμισε ο Γιάννης Ρέτσος θέτοντας μια σειρά από προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα του κλάδου και τη διασφάλισης αειφορικής πορείας.
Οι “ακίδες”
“Χρειάζεται στρατηγική. Μόνο στην πανδημία είχαμε, Τώρα δεν έχουμε. Δεν υπάρχει στρατηγική” είπε και στάθηκε στο επενδυτικό έλλειμμα. ”Θα πέσουμε θύμα των παθογενειών μας και του ότι δεν έγιναν επενδύσεις, ενώ οι άλλες χώρες, οι ανταγωνιστές μας έκαναν.”
Επίσης ως ένα σημείο προβληματισμού ανέφερε τις πρακτικές υπερτίμησης του προσφερόμενου προϊόντος που ακολουθούν πολλοί και πολλές στον κάδο. “Κάναμε λάθος με αυξήσεις μια και δε συνάδουν συχνά με τις προσφερόμενες υπηρεσίες και άρα σε συνδυασμό με έλλειμμα επενδύσεων δημοσίου αυτό δημιουργεί ζήτημα”
Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας ότι η ευκαιρία είναι μπροστά. “Είναι ευκαιρία τώρα που είμαστε στην κορυφή να κάνουμε πράγματα” τόνισε και στάθηκε σε τρία σημεία: “Χρειαζεται ασφάλεια δικαίου. Σκεφτείτε τι μήνυμα περνάει στο μυαλού ενός επενδυτή ότι κρίνεται ένα κανονισμός, ο ΝΟΚ, 12 χρόνια μετά την ισχύ του από το ΣτΕ. Επηρεάζει τις επενδύσεις” τόνισε αντιπαραβάλοντας το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου παρά το ότι τα κόστη για capex επενδύσεων είναι πολλαπλάσια, οι επενδυτές δεν διστάζουν, μια και ξέρουν το πότε και πώς θα μπουν σε “ρότα” λειτουργίας και άρα σε “δρομολόγιο” αποσβέσεων των επενδεδυμένων κεφαλαίων.
Παράλληλα, στάθηκε στα ζητήματα χωροταξίας, “Φαίνεται ότι έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση ότι πρέπει να τακτοποιήσουμε δρόμους κτλ, να δούμε πώς θα προχωρήσουμε με όλα τα ζητήματα αυτά” σημείωσε και αναφερόμενος στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και την εκτός σχεδίου δόμηση ανέφερε ότι είναι “μια μπλεγμένη άσκηση”. “Οι επενδυτές και θα είναι υπό τη δαμόκλειο σπάθη του ΣτΕ” ανέφερε σχολιάζοντας τα όσα εκτυλίσσονται τελευταία.
Τέλος ανέδειξε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος σε όλο του το φάσμα και ειδικά εκεί που υπηρεσίες “συναντούν” τις επενδύσεις, έχοντας να κάνουν με αδειοδοτήσεις, ελέγχους κτλ., ενώ υπογράμμισε ότι το μισθολογικό κόστος δεν αποτελεί ζήτημα που βάζει “φρένα”. “Δεν είναι το πρώτο που μας ανησυχεί, αν και στον τουρισμό υπάρχουν μεγάλοι μισθοί. Π.χ. η απόκλιση μεταξύ πρώτου βασικού μισθού και του Δ κλιμακίου στον τουρισμου θα είναι ελάχιστη του χρόνου με την αύξηση του βασικού μισθού.” ανέφερε και τόνισε ότι “το θέμα για έναν επενδυτή είναι το πώς θα εξελιχθεί το σχέδιο, το αν θα υπάρξει καθυστέρηση ή υπερβάσεις κόστους, κι αν οι παράγοντες που εμπλέκονται πχ αρχαιολογία δασαρχεία κτλ θα είναι απρόβλεπτοι.Αυτοί είναι οι κίνδυνοι μαζί και ο πληθωρισμός.”
“Αισιοδοξούμε όσο μπορούμε να αισιοδοξούμε. Αισιοδοξούμε για τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας” συμπλήρωσε.
Το ισοζύγιο
Να σημειωθεί ότι σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 6,6%, ενώ οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 1,8%. Μάλιστα ερμηνεία του γεγονότος παραπέμπει σε µείωση της µέσης δαπάνης ανά ταξίδι και σε συντοµότερη διάρκεια παραµονής στη χώρα, κάτι που έχει να κάνει με τον πληθωρισμό, την αφαίμαξη στο εισόδηµα των Ευρωπαίων καταναλωτών, στο υψηλό κόστος των µεταφορικών, αλλά και στη σχέση τιµών-προσφερόµενων υπηρεσιών που παρέχει η ελληνική αγορά
Πάντως, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα – μετά το φετινό Ιούλιο – καταγράφεται πτώση στα έσοδα από τον Τουρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο του Αυγούστου η μείωση των εσόδων ήταν 1,8% σε σύγκριση με πέρσι, παρά την άνοδο των αφίξεων κατά 6,6%, καθώς παρατηρήθηκε πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 8,8%.
Ειδικότερα, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, οι εισπράξεις υπολείπονται κατά 78 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, φτάνοντας τα 4,249 δισ. ευρώ έναντι 4,328 δισ. ευρώ πέρσι.
Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο που οι τουριστικές εισπράξεις ήταν επίσης μειωμένες κατά 4,2% έναντι του Ιουλίου του 2023 (4,03 δισ. ευρώ από 4,20 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους), αν και οι αφίξεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,1%.
Στο οκτάμηνο πάντως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διατηρούν το θετικό τους πρόσημο, καθώς έφτασαν στα 15,179 δισ. ευρώ έναντι 14,703 δισ. ευρώ το οκτάμηνο του 2023. Η αύξηση φτάνει το 3,2%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Αύγουστο του 2024, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 13% και διαμορφώθηκαν στα 729,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 9,6% και διαμορφώθηκαν στα 331,7 εκατ. ευρώ.
Αυξημένες κατά 18,5% ήταν οι εισπράξεις από την Ιταλία, οι οποίες έφτασαν στα 396,1 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 14,6% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 647,3 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 14,7% εμφάνισαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 215,9 εκατ. ευρώ.
Τον ίδιο μήνα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 31,3% και διαμορφώθηκε σε 1.008,5 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 14,1% σε 454,0 χιλ. ταξιδιώτες. Αύξηση κατά 6,0% εμφάνισε και η ταξιδιωτική κίνηση από την Ιταλία, η οποία διαμορφώθηκε σε 553,2 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις λοιπές χώρες, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 5,3% και διαμορφώθηκε σε 870,8 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 13,7% σε 227,7 χιλ. ταξιδιώτες.
Γιωργος Αλεξάκης
Πηγή: Reporter.gr