Τοπικές Ειδήσεις

Αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες σε Ρόδο, Κάρπαθο, Σύμη και Λέρο

Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε 36 ζώνες 12 δήμων της επικράτειας αποφασίζουν οι εκτιμητές ακινήτων. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να προχωρήσουν στην εκτίμηση των τιμών στους Δήμους Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου.

Οι εκτιμητές ακινήτων έχουν προθεσμία μέχρι τις 11 Νοεμβρίου προκειμένου να προσδιορίσουν τις τιμές και να παραδώσουν το πόρισμά τους στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις. Στην περίπτωση που οι εκτιμητές κρίνουν ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, οι αναθεωρημένες τιμές δεν θα ισχύσουν αναδρομικά, αλλά από την ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης.Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2023 περισσότεροι από τους μισούς δήμους της χώρας (169) προσέφυγαν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ζητώντας τη μείωση ή την επαναφορά στα προηγούμενα επίπεδα των αντικειμενικών αξιών καθώς, όπως υποστήριζαν, αυτές που είχαν καθοριστεί ήταν πολύ μεγαλύτερες ακόμη και από τις τιμές πώλησης των ακινήτων.

Στο Παγκράτι οι 117.000 ευρώ σε μία επταετία έγιναν 305.000 ευρώ
Από τους ανωτέρω δήμους μόνο 12 υπέβαλαν στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών αιτιολογημένα και τεκμηριωμένα αιτήματα για αναπροσαρμογή των τιμών.

Οι υπόλοιπες ενστάσεις, μεταξύ των οποίων και του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, του Δήμου Αθηναίων, απορρίφθηκαν καθώς δεν συνοδεύονταν με αποδεικτικά.Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, οι πιστοποιημένοι εκτιμητές για να προσδιορίσουν τις τιμές εκκίνησης θα πρέπει να αναζητήσουν συγκριτικά στοιχεία σε κάθε ζώνη, προκειμένου με τις κατάλληλες αναγωγές να εισηγηθούν τη νέα τιμή εκκίνησης ανά ζώνη.

Πώς γίνεται ο έλεγχος
Τα συγκριτικά στοιχεία πρέπει να είναι επαρκή, κατ’ ελάχιστον τρία, να προέρχονται από πραγματοποιημένες συναλλαγές, να αντιπροσωπεύουν τη γεωγραφική κάλυψη της υπό εκτίμηση ζώνης, προσεγγίζοντας τα χαρακτηριστικά του ακινήτου αναφοράς και να αφορούν χρονικό διάστημα από 27.01.2019 έως 27.01.2020.

Ακίνητα: Ανοιξε ξανά η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών, εμπορικών τιμών
Κατά την εκτίμηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν συγκριτικά στοιχεία, τα οποία προέρχονται από την επαγγελματική δραστηριότητα των εκτιμητών.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι συγκριτικά στοιχεία που προέρχονται από κοντινές περιοχές εκτός της υπό εκτίμηση ζώνης γίνονται αποδεκτά μόνον εφόσον κριθούν απαραίτητα από τους εκτιμητές και έπειτα από ειδική αιτιολόγηση.

Αγοράζουμε ακριβότερα παλαιότερες κατοικίες
Η αυτοψία στην περιοχή ανάθεσης κρίνεται απαραίτητη, ενώ η αυτοψία των χρησιμοποιούμενων συγκριτικών στοιχείων κρίνεται σκόπιμη, αλλά όχι υποχρεωτική. Οι εκτιμητές αποδίδουν στις εκτιμήσεις τους τις διαφορές στις αξίες των ακινήτων από ζώνη σε ζώνη και από περιοχή σε περιοχή.

Επιπροσθέτως οι εκτιμητές δύνανται να χρησιμοποιήσουν και τις κάτωθι επιλογές προσέγγισης αξίας, κατά την ευχέρεια και την κρίση τους:

α) Τη μέθοδο εισοδήματος, η οποία βασίζεται στον υπολογισμό της αξίας κάθε ακινήτου από την κεφαλαιοποιημένη αξία του εκτιμώμενου εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης αγοράς με εισοδήματα (μισθωτικές αξίες) αντίστοιχα του υπό εκτίμηση ακινήτου. Σημαντικοί παράγοντες στην εφαρμογή της μεθόδου είναι οι πραγματοποιημένες ή ζητούμενες μισθωτικές αξίες για άλλα ακίνητα με παρόμοια χαρακτηριστικά με το εκτιμώμενο, κάνοντας τις κατάλληλες προσαρμογές, καθώς και το ετήσιο επιτόκιο κεφαλαιοποίησης ή απόδοσης, με τεκμηριωμένη αιτιολόγηση.

β) Τη μέθοδο αποσβεσμένου κόστους αντικατάστασης, η οποία βασίζεται στον υπολογισμό της αξίας του εκτιμώμενου ακινήτου με βάση το κόστος αναπαραγωγής – αντικατάστασής του.

Η Generation Rent μεγαλώνει διαρκώς – Ολο και λιγότεροι με δικό τους σπίτι
Μείωση φόρων
Εφόσον τόσο οι εκτιμητές όσο και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμφωνήσουν ότι απαιτείται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στους 12 δήμους, αυτόματα θα μειωθούν μια σειρά φόρων και τελών που επιβαρύνουν τα ακίνητα, όπως για παράδειγμα:

• Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση – δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου.

• Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης.

• Τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία.

• ΕΝΦΙΑ.

• Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας.

• Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.

• Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου