Τοπικές Ειδήσεις

Παντελής Κωσταρίδης: «Απαιτείται η εγρήγορση των αρμόδιων υπουργείων πριν διογκωθεί το μεταναστευτικό ζήτημα»

«To μεταναστευτικό απαιτεί την εγρήγορση των αρμόδιων υπουργείων, γρήγορα αντανακλαστικά και ενέργειες πριν διογκωθεί ένα ζήτημα που έχουν αντιμετωπίσει ξανά τα προηγούμενα χρόνια σε άλλα νησιά», δήλωσε στη «δ» ο κ. Παντελής Κωσταρίδης, υπεύθυνος επιτροπής ξενοδοχείων πόλης της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Εκφράζοντας τη θέση της ΕΞΡ, ο κ. Κωσταρίδης σημειώνει ότι η εικόνα των μεταναστών στους υπαίθριους χώρους δεν τιμάει την πόλη μας, δεν τιμάει το νησί μας σαν τουριστικό προορισμό.
«Πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και πάνω από όλα μας ενδιαφέρει η υγεία, η ασφαλής μεταχείριση και μετακίνηση όλων αυτών των ανθρώπων που σίγουρα δεν θα ήθελαν να βρίσκονται εδώ. Οι διαρκείς καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις ημέρες του Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, πρόσφεραν ευνοϊκό θαλάσσιο πέρασμα με ελάχιστο κυματισμό, για την παράνομη δραστηριότητα από τα απέναντι παράλια, με συνέπεια να έχει γίνει το νησί αποδέκτης μεγάλου αριθμού ανθρώπων όλων των ηλικιών, σε όλο το μήκος του. Είτε στο ανατολικό μέρος είτε στο δυτικό. Στόχος τους να καταλήξουν στην πόλη της Ρόδου, όπου στη συνέχεια θα μεταφερθούν μετά την ταυτοποίησή τους στην Αθήνα ή σε κάποια οργανωμένη δομή αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.
Όμως η εικόνα αυτή δεν τιμάει την πόλη μας, δεν τιμάει το νησί μας σαν τουριστικό προορισμό. Όπως όλοι γνωρίζετε, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μη ταυτοποιημένων μεταναστών σε πάρκα, πεζοδρόμια, έξω από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομική διεύθυνση, και μέχρι το περασμένο Σάββατο κάτω από το κτήριο της Περιφέρειας. Σημεία κεντρικά όπου υπάρχει όχι μόνο διέλευση από τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά και από δεκάδες επισκέπτες του νησιού. Δεν δημιουργείται καλή εικόνα στον τουρίστα που θέλει να απολαύσει μία βόλτα στο κεντρικό παραλιακό μέτωπο της πόλης, ή μάλλον αλλοιώνεται αυτή που πραγματικά θα ήθελε να αποτυπώσει.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το προϊόν που προσφέρουμε σαν προορισμός. Αυτό το προϊόν που με μεγάλη προσπάθεια επιχειρούμε να κρατήσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο, όλοι όσοι εμπλέκονται στον τουριστικό κλάδο στο νησί μας, μαζί με όλες τις δυσκολίες λόγω της νησιωτικότητας που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθώς και άλλες όπως την ακρίβεια, τον ανταγωνισμό», είπε ο κ. Κωσταρίδης.
Διάθεση για διαβούλευση
Τη διοίκηση της ΕΞΡ, όπως σημειώνει ο κ. Κωσταρίδης, απασχολεί έντονα το μεταναστευτικό ζήτημα και είναι διαθέσιμη για διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς για τις πιθανές λύσεις. Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής:
«Ο ξενοδοχειακός κλάδος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του τουρισμού, για αυτό λοιπόν θεωρώ ότι έχουμε λόγο στα θέματα που τον ταλανίζουν. Η ένωσή μας ανταποκρίνεται άμεσα και ουσιαστικά όποτε της ζητηθεί. Στο μείζον θέμα του μεταναστευτικού είμαστε στη διάθεση όλων για τυχόν διαβούλευση. Το θέμα μας απασχολεί ιδιαίτερα, και μάλιστα βρισκόταν στην ατζέντα θεμάτων του τελευταίου συμβουλίου μας, που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα. Εκφράστηκαν από κοινού οι προβληματισμοί για την αβεβαιότητα ως προς την διαχείριση όλων αυτών των μεταναστευτικών ροών και η αδυναμία εύρεσης λύσης.
Η προσωρινή κράτηση αριθμού αυτών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο λιμάνι της Ακαντιάς εξυπηρετεί στην αναμονή όσων έχουν ταυτοποιηθεί και στη γρήγορη είσοδό τους στα πλοία. Στόχος να μην κυκλοφορούν ελεύθεροι αλλά να συγκεντρώνονται σε έναν χώρο περιορισμένο. Προϋπόθεση είναι όμως, όπως είπα, να έχουν ταυτοποιηθεί. Διαδικασία την οποία αναλαμβάνει η Αστυνομική διεύθυνση, καθώς και την μεταφορά τους. Η δύναμη της Αστυνομίας στο νησί είναι περιορισμένη, για να μην πούμε ελλιπής, και ο όγκος της δουλειάς αυξάνεται. Ένας λόγος λοιπόν παραπάνω, να υποστηρίξουμε την ανάγκη στελέχωσής της με πρόσθετα χέρια, γνώμη που έχουμε εκφράσει και σε άλλες ευκαιρίες που μας δόθηκαν».

Προβληματίζει η εξέλιξη του φαινομένου
Καθώς ο κίνδυνος για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών είναι ορατός, ο κ. Κωσταρίδης σημειώνει ότι θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να επικοινωνήσουν συλλογικά τη σημασία εύρεσης λύσης, προκειμένου κατά την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2025 η Ρόδος να μη βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοιες ή και χειρότερες εικόνες.
«Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο, δεν σας κρύβω, είναι ότι δεν υπάρχει φως από τη μεριά του κεντρικού κράτους. Ένα τέτοιο ζήτημα απαιτεί την εγρήγορση των αρμόδιων υπουργείων, γρήγορα αντανακλαστικά και ενέργειες πριν διογκωθεί ένα ζήτημα που έχουν αντιμετωπίσει ξανά τα προηγούμενα χρόνια σε άλλα νησιά. Ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί για πάνω από ένα μήνα το νησί, ενώ η καλοκαιρινή σεζόν ακόμα δεν έχει τελειώσει.
Ο μήνας Οκτώβρης είναι πολύ σημαντικός, ειδικά για την τουριστική δραστηριότητα της πόλης, όταν μάλιστα θέλουμε να συζητάμε για επιμήκυνση της σεζόν. Συγγνώμη αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν μας αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο. Σίγουρα όχι όπως μας αξίζει, σαν την ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού διαχρονικά. Το κεντρικό κράτος δεν προστατεύει το προϊόν του για άλλη μία φορά, παρόλο που του αποδίδει τόσο υψηλούς οικονομικούς πόρους.
Ο Δήμος και η Περιφέρεια δεν είναι αρμόδιοι στο να βρουν λύση. Παρόλα αυτά, Δήμος, Περιφέρεια, οι βουλευτές μας, και όλοι οι φορείς που εμπλέκονται, πρέπει να επικοινωνήσουμε συλλογικά τη σημασία εύρεσης λύσης, καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν έχει εκτονωθεί πλήρως, και υπάρχει κίνδυνος για μεγαλύτερη έξαρση των ροών. Αυτός είναι ο βαθύτερός μας φόβος, τον Μάρτιο και Απρίλιο που εκκινεί η εποχιακή σεζόν να βρεθούμε αντιμέτωποι με παρόμοιες ή και χειρότερες εικόνες», είπε ο κ. Παντελής Κωσταρίδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου