Ειδήσεις

Τέλος τα εξάμηνα μπλε τιμολόγια ρεύματος από τον Ιανουάριο

Φρένο στα σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας, που αποτελούν τη νέα τάση του ανταγωνισμού, αναμένεται να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από 1ης Ιανουαρίου 2025.

Οσο για τα πράσινα τιμολόγια που επιβλήθηκαν με νομοθετική ρύθμιση τον Ιανουάριο φέτος ως υποχρεωτικά για διάστημα ενός έτους, θα παραμείνουν στην αγορά για πολλά χρόνια ακόμη. Η υποχρεωτικότητα διάθεσης των πράσινων τιμολογίων από τους παρόχους, όπως τονίζει στην «Κ» ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, παύει να ισχύει την 1η Ιανουαρίου του 2025 μόνο για νέους πελάτες και όχι για υφιστάμενους.

«Εστω και έναν πελάτη να έχει κάποιος πάροχος σε πράσινο τιμολόγιο, θα πρέπει να το διαθέτει», τονίζει, κάτι που για τον ίδιο είναι αυτονόητο με βάση την προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση, αλλά εάν χρειαστεί θα γίνει σαφές με νέα ρύθμιση.

Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή περί τα 4-4,5 εκατ. καταναλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται στα πράσινα τιμολόγια, η οπτική αυτή σημαίνει ότι θα παραμείνουν στην αγορά για αρκετά χρόνια ακόμη. Το πράσινο τιμολόγιο κατά τον υπουργό θα παραμείνει ένα εργαλείο – μέτρο σύγκρισης άλλων τιμολογίων, που συνοδεύονται από πολιτικές μάρκετινγκ που δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει όχι ο ίδιος, αλλά ούτε και ειδικοί της αγοράς.

Μέσω της «Κ» συνιστά στους καταναλωτές «να συγκρίνουν τις τιμές με τα πράσινα τιμολόγια και να γνωρίζουν ότι όσο οι τιμές απομακρύνονται πολύ από το μέτρο σύγκρισης, δεν είναι για το καλό τους».

«Δωρεάν» ρεύμα, χωρίς όφελος για καταναλωτές
Με νομοθετική ρύθμιση, επίσης, το ΥΠΕΝ θα βάλει απαγορευτικό από τις αρχές του νέους έτους στη διάθεση στην αγορά σταθερών –μπλε– τιμολογίων εξάμηνης διάρκειας. Η άποψη που επικρατεί στο υπουργείο είναι ότι οι προμηθευτές με τα εξάμηνα σταθερά τιμολόγια εκμεταλλεύονται την εποχικότητα των τιμών και παγιδεύουν τους καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει να εκπαιδευτούν στη νέα πραγματικότητα των εποχικών διακυμάνσεων που φέρνουν οι ΑΠΕ, πολύ υψηλές τιμές το καλοκαίρι, χαμηλότερες τον χειμώνα και πολύ χαμηλές την άνοιξη και το φθινόπωρο που πέφτει η ζήτηση.

Οι προμηθευτές, σε αντίθεση με τους καταναλωτές, έχουν κατανοήσει αυτή την εποχικότητα. «Αυξήθηκαν οι τιμές το καλοκαίρι και με τα εξάμηνα σταθερά τιμολόγια πουλάνε στους καταναλωτές καλοκαιρινές τιμές τον χειμώνα», τονίζει, εξηγώντας ότι τα σταθερά τιμολόγια παρέχουν πραγματική προστασία στον καταναλωτή μόνο εάν είναι 12μηνης διάρκειας, διάστημα που περικλείει όλες τις εποχικές διακυμάνσεις.

Το μέτρο που δρομολογεί το ΥΠΕΝ αποτελεί και το πρώτο βήμα εναρμόνισης της ελληνικής αγοράς με την ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει ελάχιστη διάρκεια σταθερών τιμολογίων ενός έτους, η οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2025. Θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα για τα εξάμηνης διάρκειας σταθερά τιμολόγια που διατίθενται ήδη στην αγορά μέχρι τη λήξη τους.

Ρεύμα: Στα επίπεδα των 15 λεπτών τα περισσότερα πράσινα τιμολόγια τον Οκτώβριο
Η εμπορική πολιτική των παρόχων κινείται πράγματι στην κατεύθυνση στροφής των πελατών τους προς τα σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας ή και τα υβριδικά τιμολόγια με μια σταθερή τιμή για κάποιους μήνες και κυμαινόμενη στη συνέχεια, το ύψος της οποίας συναρτούν με εκπτώσεις σε πολλές περιπτώσεις παραπλανητικές και μια σειρά από άλλες προωθητικές ενέργειες που δύσκολα μπορεί να αξιολογήσει ο καταναλωτής.

Τα σταθερά τιμολόγια παρέχουν πραγματική προστασία στον καταναλωτή μόνο εάν είναι 12μηνης διάρκειας, τονίζει το υπουργείο Ενέργειας.
Είναι ενδεικτική αυτή της πρακτικής η περίπτωση παρόχου που διαθέτει στην αγορά σταθερό εξάμηνης διάρκειας τιμολόγιο που στη συνέχεια γίνεται κυμαινόμενο με έκπτωση συνέπειας 30% σε περίπτωση εμπρόθεσμης πληρωμής. Με μια πιο προσεκτική ματιά, η έκπτωση συνέπειας 30% αφορά το περιθώριο κέρδους του προμηθευτή και όχι την τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας.

Τέλος το νυχτερινό ρεύμα, νέα τιμολόγια με δύο αλλαγές
Πρόσφατα, εξάλλου, η ΡΑΑΕΥ με επιστολή της κάλεσε εταιρεία του κλάδου να διορθώσει διαφημιστική καμπάνια ενός υβριδικού τιμολογίου (ένα μέρος κατανάλωσης με σταθερή χρέωση και ένα άλλο με κυμαινόμενη) που το παρουσίαζε ως μπλε, στέλνοντας το μήνυμα στον καταναλωτή ότι πρόκειται για σταθερό, ενώ ήταν κίτρινο κυμαινόμενο.

Στην αγορά αυτή τη στιγμή διατίθενται σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας με τιμές ακόμη και κάτω των 10 λεπτών/κιλοβατώρα, όταν οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια του Οκτωβρίου κυμαίνονται μεταξύ 14 και 16 λεπτά/κιλοβατώρα. Ενδεικτικό της στροφής των παρόχων στα σταθερά τιμολόγια είναι ότι και η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς, τον Οκτώβριο διατήρησε αμετάβλητες τις τιμές των μπλε τιμολογίων της, στα 14,5 λεπτά για 12 μήνες για το οικιακό μπλε myHomeEnter και στα 14,2 λεπτά για το myHomeOnline, και τα δύο χαμηλότερα από τα πράσινα οικιακά τιμολόγιά της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και τα δύο σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ είναι δωδεκάμηνης διάρκειας.

SOS από τις Ενεργειακές Κοινότητες
Οσον αφορά τις τιμές του Νοεμβρίου, τα σήματα που στέλνει η χονδρεμπορική αγορά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους καταναλωτές. Η μέση τιμή της μεγαβατώρας μέχρι και σήμερα (24 Οκτωβρίου) διαμορφώνεται τον τρέχοντα μήνα στα 85,08 ευρώ/μεγαβατώρα, από 112,35 ευρώ/μεγαβατώρα τον Σεπτέμβριο και 129 ευρώ/μεγαβατώρα τον Αύγουστο.

Η Protergia ανακοίνωσε χθες ότι θα διατηρήσει και τον Νοέμβριο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, αμετάβλητες τις τιμές στο πράσινο τιμολόγιό της (15,9 λεπτά/κιλοβατώρα).

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου