Ειδήσεις

Για αδήλωτη εργασία το 50% των προστίμων

Σχεδόν μία στις πέντε παραβάσεις που καταγράφηκαν από την Επιθεώρηση Εργασίας τον Σεπτέμβριο αφορούσε τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ενώ υψηλή παραμένει η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας όσον αφορά την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, την αδήλωτη απασχόληση, τα ωράρια και τις υπερωρίες.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στις παραβάσεις αυτές καταλογίστηκε σχεδόν το 50% από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024. Συγκεκριμένα, από τα 35,1 εκατ. ευρώ των συνολικών προστίμων του 9μήνου, τα 17,6 εκατ. ευρώ ήταν για αδήλωτη εργασία (10,88 εκατ. ευρώ), πλημμελή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, δηλαδή υποδηλωμένα ωράρια απασχόλησης και «αχτύπητες» υπερωρίες (4 εκατ. ευρώ) και απλήρωτους μισθούς και επιδόματα – μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών (2,7 εκατ. ευρώ).

Εξι στους 10 ανέργους κρίνουν θετικά τις δράσεις της ΔΥΠΑ
Αξιολογώντας τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν πως αφενός οι στοχευμένοι έλεγχοι και τα νέα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου που εφαρμόζει η Ανεξάρτητη Αρχή λειτουργούν, αφετέρου λόγω του νέου συστήματος ελέγχων εντοπίζονται περισσότερες παραβάσεις αδήλωτης εργασίας, που αποτελούν και τη μάστιγα στην αγορά εργασίας. Σημαντικό ρόλο βέβαια στην όλη διαδικασία διαδραματίζει και η χρήση της ψηφιακής κάρτας, που όμως φαίνεται πως προκαλεί ακόμη «πονοκέφαλο» ιδίως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τους ελέγχους του προηγούμενου μήνα επιβλήθηκαν 980 κυρώσεις που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, εκ των οποίων 184 (ποσοστό 18,77%) σχετίζονται με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας. Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Ιούλιο έχουν προστεθεί στην πλήρη διαδικασία και οι χιλιάδες επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία, γεγονός που δείχνει πως τα προβλήματα της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας παραμένουν αμείωτα.

Σύμφωνα βέβαια με στελέχη της αγοράς, είναι πολλές οι επιχειρήσεις που λόγω του «οικογενειακού» ή «τοπικού» χαρακτήρα λειτουργίας τους, δυσκολεύονται στη χρήση της κάρτας, ζητώντας από το υπουργείο Εργασίας ελαστικότερη εφαρμογή ή ακόμη και εξαίρεση από τη χρήση, τουλάχιστον για πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ο Σεπτέμβριος είναι άλλωστε ο τρίτος σερί μήνας όπου όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας έχουν αναλάβει την υποχρέωση να λειτουργούν με απόλυτη καταγραφή του ωραρίου απασχόλησης για κάθε εργαζόμενο.

Αντιστοίχως «κακή» εικόνα επικρατεί συνολικά στο τρέχον έτος, σύμφωνα με τους ελέγχους που έχουν γίνει στο εννεάμηνο (Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου), αφού από τις 9.247 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που εντόπισαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι της Επιθεώρησης, οι 1.531 προέκυψαν λόγω ψηφιακής κάρτας (ποσοστό 16,55%).

Οσον αφορά τα πρόστιμα, κατά τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριο οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας επέβαλαν 3.361.168 ευρώ. Από αυτά, τα 499.800 ευρώ (ποσοστό 14,86%) προήλθαν από την ψηφιακή κάρτα. Στο εννεάμηνο η εικόνα της αγοράς εργασίας δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα. Τόσο από τους δειγματοληπτικούς όσο και τους στοχευμένους ελέγχους που διενήργησαν τα κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας, πραγματοποιήθηκαν 57.741 έλεγχοι πανελλαδικά. Από αυτούς προέκυψαν 13.102 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 35.123.245 ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου