Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκης, κατέθεσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ερώτηση για το μείζον θέμα της καταβολής του εποχικού επιδόματος στους εργαζόμενους στον τουρισμό.
Στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στα άλλα ζητήματα που τίθενται για τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, η ανασφάλιστη εργασία και η αποδόμηση του συστήματος στήριξης των ανέργων, οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται για το αν προτίθεται να καταργήσουν τους περιοριστικούς όρους και προϋποθέσεις του ν.4203/2013, που επί της ουσίας υποβαθμίζει το εποχικό επίδομα ανεργίας με τη χορήγησή του σε τμήμα των εργαζομένων στον τουρισμό.
Ο αποκλεισμός από την εργασία και η υποβάθμιση των παρεχόμενων κοινωνικών προνοιών στην Ελλάδα, καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές που είναι πιο ευαίσθητες και εξαρτώμενες από την εποχικότητα στην εργασία.
Την επίκαιρη και κρίσιμη για τους εργαζόμενους της Δωδεκανήσου ερώτηση, συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και Μιχάλης Κριτσωτάκης, υπεύθυνοι των ΕΕΚΕ για τα υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού, αντίστοιχα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσης ερώτησης:
Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2014
ΕΡΩΤΗΣH
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
* Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
* Τουρισμού
Θέμα: «Να παρθούν μέτρα για την προστασία των εποχιακά εργαζομένων στον τουρισμό ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή στη Δωδεκάνησο και στις άλλες τουριστικές περιοχές»
Την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση προβάλει ανακοινώσεις για «δυναμική ανάκαμψη» περιοχών και άλλες επικοινωνιακές «επιτυχίες» στον τουρισμό, προσαρμόζοντας την πραγματικότητα στις κυβερνητικές επιδιώξεις, ο κλάδος του τουρισμού βιώνει ποικιλομόρφως τις συνέπειες της πολιτικής των μνημονίων.
Το τουριστικό μοντέλο του «all inclusive» αποδεικνύει τα όριά του, τόσο οικονομικά (οι ταξιδιωτικές εισπράξεις δείχνουν μείωση της μέσης ταξιδιωτικής δαπάνης κατά 11,5%, στοιχεία Ιαν. – Ιουλίου 2014), όσο και στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τα προβλήματα που εμφανίσθηκαν με τον εισερχόμενο τουρισμό από το ντόμινο πτωχεύσεων στη Ρωσία, που έπληξαν ιδιαίτερα τη Δωδεκάνησο και την Κρήτη. Στο πλαίσιο των κυβερνητικών νομοθετικών παρεμβάσεων, ο μικρομεσαίος τουριστικός επιχειρηματίας βομβαρδίζεται από μέτρα που τον οδηγούν στην καταστροφή και οι εργασιακές σχέσεις στον κλάδο επιδεινώνονται.
Σαν αποτέλεσμα της κυβερνητικής αντιαναπτυξιακής πολιτικής, το επίπεδο των ανέργων στην Ελλάδα αγγίζει ιστορικά ρεκόρ και οι εκτιμήσεις για το 2014 είναι δυσοίωνες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο 2014, η ανεργία έφτασε στο 27%, ειδικότερα στο Νότιο Αιγαίο αγγίζει το 30,3%. Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις της Έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για το 2020 αναφέρουν, ότι η ανεργία θα κινείται στο 22-23%, (1.150.000 άτομα) με ότι αυτό αρνητικό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία, τον κρατικό προϋπολογισμό και τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Ειδικότερα στους νέους τα ποσοστά ανεργίας αγγίζουν το 52% !!!
«Παρά την σημαντική αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά την περίοδο 2010-2014, ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων μειώνεται εξίσου σημαντικά, ιδιαίτερα το τελευταίο έτος, με αποτέλεσμα οι επιδοτούμενοι άνεργοι να αντιστοιχούν από το 1/3 τον Ιανουάριο του 2010, στο 10,3% των ανέργων τον Απρίλιο του 2014 και στο 8,3% τον Ιούνιο του 2014», αναφέρεται στην ίδια Έκθεση.
Ο αποκλεισμός από την εργασία και η υποβάθμιση των παρεχόμενων κοινωνικών παροχών στην Ελλάδα, η «επιλεκτική» καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους εποχιακά εργαζομένους στη Δωδεκάνησο και στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές, οι απώλειες εσόδων για το κράτος, επιδρούν αρνητικά στον κοινωνικό ιστό, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές που είναι πιο ευαίσθητες και εξαρτώμενες από την εποχικότητα στην εργασία.
Σύμφωνα με το νόμο, που εξειδικεύει εγκύκλιος του ΟΑΕΔ, η επιδότηση των εποχιακά απασχολούμενων, διέπεται πλέον και από άρθρ. 26 του ν.4203/2013, με διαφοροποιήσεις των κριτηρίων ένταξής τους στην επιδότηση ανεργίας.
Το μέτρο αυτό, θίγει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στις τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως είναι η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, τα Επτάνησα και η Χαλκιδική, περιοχές που εξαρτώνται από την τουριστική οικονομία.
Η κατάσταση της ελαχιστοποίησης της οικονομικής στήριξης των χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων, σε συνδυασμό με τους μειωμένους μισθούς στη διάρκεια της θερινής περιόδου, σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στη Δωδεκάνησο και στις άλλες τουριστικές περιοχές, κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε οικονομικά αδιέξοδα και φτωχοποίηση, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την καθημερινή επιβίωση των ίδιων των οικογενειών τους.
Επειδή, οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν δυναμικά στην ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων και στη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους.
Επειδή, οι χρηματικοί πόροι που διατίθενται για τα επιδόματα ανεργίας προέρχονται από τις μηνιαίες παρακρατήσεις στις αποδοχές εργαζομένων και εργοδοτών.
Επειδή, σε προτάσεις κοινοτικών και εθνικών μελετών και γνωμοδοτήσεις της ΕΕ σχετικά με τις νησιωτικές περιοχές, λαμβάνονται υπόψη τα γεωγραφικά, οικονομικά, κοινωνικά – δημογραφικά και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά των νησιών στη χάραξη της κοινωνικής και περιφερειακής πολιτικής.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες νομοθετικές ρυθμίσεις θα προβούν για την κατάργηση των περιοριστικών όρων και προϋποθέσεων του ν.4203/2013, που επί της ουσίας υποβαθμίζει το εποχικό επίδομα ανεργίας με τη χορήγησή του σε τμήμα των εργαζομένων στον τουρισμό;
2. Σε ποια άμεσα μέτρα θα προχωρήσει η κυβέρνηση για την εξάλειψη των δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων στην αγορά από τις περικοπές σε επιδόματα και άλλες κοινωνικές μέριμνες, που συνεχίζει να εφαρμόζει κατ’ επιταγή της τρόικας;
3. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβούν για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου;
Οι ερωτώντες Βουλευτές: Δημήτρης Γάκης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δημήτρης Στρατούλης