Τοπικές Ειδήσεις

ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου: Είναι πολιτική επιλογή του Θεοδόση Νικηταρά το ψεύδος

Σε ανακοίνωση από τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου αναφέρονται τα εξής: Ενοχλήθηκε ο Δήμαρχος Κω από τον χαρακτηρισμό του καλού ηθοποιού, ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδισε να δώσει και σήμερα μια ακόμη θεατρική παράσταση κοινωνικής ευαισθησίας,  αποποιούμενος τις ευθύνες του για την περιβαλλοντική βόμβα του ΧΥΤΑ στην καρδιά του νησιού του και με κίνδυνο της δημόσιας υγείας.

Τι μας είπε σήμερα; Πανηγύρισε το γεγονός ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου δεν αντιλήφθηκε ότι της παρέδωσε ψευδή βεβαίωση περί δήθεν αδειοδοτημένου ΧΥΤΑ, ενώ η άδεια του έχει λήξει από το 2015!  Κάτι που εκ των υστέρων επιβεβαιώθηκε πέραν πάσης αμφισβήτησης.  στην αυτοψία που ακολούθησε.

Παρά τις φραστικές πιρουέτες και τον χαρτοπόλεμο εγγράφων που παρουσίασε, ο Δήμαρχος της Κω, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά, ξέχασε ότι την έλλειψη αδειοδότησης του ΧΥΤΑ την έχει παραδεχθεί δημόσια ο ίδιος από τον περασμένο Αύγουστο, όταν κυνικά αποκάλυψε ότι τα απορρίμματα της Καλύμνου δεν μπορούν να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ της Κω επειδή δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας! Αφού το ομολόγησε ο ίδιος προς τι το θέατρο του παραλόγου;

Ένα θέατρο που το συνεχίζει εμμονικά, μεθοδικά, συστηματικά, αμετανόητα. Δεν έχει όριο, δεν έχει φραγμό, δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών του.

Είναι γνωστή πια η μεθοδολογία του Δημάρχου της Κω, ο οποίος παίζει το ρόλο του… Ζορό, του προστάτη του λαού της Κω από τον κακό ΦοΔΣΑ. Μόνο που τα συμφέροντα του νησιού του ένας τοπικός άρχοντας δεν τα υπερασπίζεται με φανφάρες αλλά με τις πράξεις του. Και οι πράξεις του Θεοδόση Νικηταρά μιλούν από μόνες τους. Είναι η λειτουργία ενός ακατάλληλου για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον ΧΥΤΑ, οι ελλείψεις του οποίου έχουν καταγραφεί στο ΦΕΚ 2703/Β’/09-05-2024.

Το ερώτημα που επίσης δεν έχει απαντήσει στα συνεχή παραληρήματά του κατά  ΦοΔΣΑ, είναι, όλα αυτά τα επιχειρήματα που σήμερα με τέτοιο στόμφο επικαλείται για τα απορρίμματα της Καλύμνου, για ποιον λόγο δεν τα έθεσε στην δημόσια διαβούλευση του ΠΕΣΔΑ, που έγινε με τη συμμετοχή όλων των Δήμων τον Αύγουστο του 2022; Για ποιο λόγο δεν έφερε στο τραπέζι της συζήτησης τις όποιες ενστάσεις του. Για ποιον λόγο δεν ενημέρωσε την τοπική κοινωνία της Κω που σήμερα προσπαθεί να εκμαυλίσει και τάχα διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για την προστασία της ως άλλος Ρομπέν των Δασών;

Στις 10 Αυγούστου 2022, με το υπ’ αριθμ. 558/10.08.2021 έγγραφο του ΦοΔΣΑ, απεστάλησαν στους Δήμους Μέλη του Φορέα με σκοπό την ενημέρωση και την λήψη σχετικών τεκμηριωμένων απόψεων επί αυτών.

Ο Δήμος Κω δεν απέστειλε ούτε διατύπωσε οποιαδήποτε γνώμη ή άποψη επί των αναφερόμενων. Σήμερα έρχεται να πουλήσει ηρωισμό, αλλά η αλήθεια που τον πονάει είναι ότι οι αποφάσεις του ΦοΔΣΑ που αφορούν τα απορρίμματα της Καλύμνου, φέρουν την υπογραφή του. Έστω κι αν την έβαλε εκ του ασφαλούς επειδή γνώρισε ότι ο ΧΥΤΑ του δεν έχει άδεια λειτουργίας.

Ό,τι κι αν λέει ο Θεοδόσης Νικηταράς, όσες θεατρικές παραστάσεις και αν ανεβάσει,  όσο κι αν προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του απέναντι τους δημότες του, οι εικόνες του ΧΥΤΑ που παρέλαβε ο ΦοΔΣΑ αποτυπώνουν μια τραγική πραγματικότητα που καμιά γραφειοκρατική και διοικητική διαδικασία δεν μπορεί να ωραιοποιήσει.

Μια πραγματικότητα που περιγράφεται αναλυτικά στο ΦΕΚ 2703/Β’/09-05-2024, που αναφέρει ότι ο ΧΥΤΑ της Κω δεν διαθέτει Άδεια Λειτουργίας και σε αυτόν δεν λειτουργούν βασικές υποδομές που διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας όπως Μονάδα Πυρόσβεσης – Πυρασφάλειας, ο Πυρσός καύσης βιοαερίου, και η Μονάδα Επεξεργασίας Στραγγισμάτων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε από το ΦΕΚ αυτολεξεί τα κάτωθι :  «…….Όμως, για διάφορους λόγους δεν λειτουργούν η Μονάδα Πυρόσβεσης – Πυρασφάλειας, ο Πυρσός καύσης βιοαερίου, ενώ δεν υπάρχει Μονάδα Επεξεργασίας Στραγγισμάτων.

Ως προς την Επεξεργασία των Στραγγισμάτων :

• Η μοναδική επεξεργασία στραγγισμάτων γινόταν σε δεξαμενές όπου κατέρρευσαν / καταστράφηκαν το 2017.

• Υπάρχει δεξαμενή συλλογής στραγγισμάτων κατάντη του Α κυττάρου η οποία δεν λειτουργεί.

· Υπάρχουν δεξαμενές συλλογής στραγγισμάτων στο χαμηλότερο σημείο του ΧΥΤΑ. Συλλέγουν πολύ μικρή ποσότητα από τα στραγγίσματα.

• Δεν υπάρχει καμία επεξεργασία στραγγισμάτων. Διαφεύγουν στραγγίσματα από παντού.

• Αντλίες στραγγισμάτων υφίστανται αλλά δεν λειτουργούν.

Άδεια πυρασφάλειας: Δεν έχει εκδοθεί

Η μόνη αλήθεια για τον ΧΥΤΑ της ΚΩ είναι αυτή: Η κακοδιαχείρισή του. Κι αυτή ενοχλεί. Όλα τα υπόλοιπα επικοινωνιακά τεχνάσματα, στα οποία αποδεικνύεται εξαιρετικά επιτήδειος, είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».

Είχε πολλές ευκαιρίες ο Δήμαρχος Κω να επιστρέψει στην προάσπιση της αλήθειας. Όχι μόνο δεν το έκανε αλλά επέλεξε στο ψεύδος, επέμεινε και επιμένει σε αυτό, επένδυσε και επενδύει σε αυτό. Εμφανίστηκε και σήμερα αμετανόητα επίμονος σε μια ακόμα απόπειρα παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

Κανένα δημόσιο έγγραφο δεν έχει αξία αν δεν τον συμφέρει και δεν εξυπηρετεί το σαθρό αφήγημα του.

Καμία απόφαση δεν έχει αξία ως προς το περιεχόμενο της αν δεν τον “συμφέρει”.

Κανένας δημόσιος λειτουργός δεν έχει αξιοπρέπεια ή αξιοπιστία πλην του ιδίου.

Καμία υποχρέωση δεν έχει ο ίδιος, κατά την δική του άποψη μόνο,  να καταθέσει απολογιστικά στοιχεία για τα τέλη που πληρώνουν οι πολίτες της Κω επί σειρά πολλών ετών για να έχουν ένα αξιοπρεπή ΧΥΤΑ και κατέληξαν να έχουν μια χωματερή.

Τον Οκτώβριο του 2023 βεβαίωσε ο ίδιος ότι η αναφορά των υπηρεσιών του στην ύπαρξη άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κω, ενώ ο ΧΥΤΑ Κω δεν είχε άδεια λειτουργίας. Με διαστροφικό τρόπο προσπάθησε να αποδείξει ότι η βεβαίωση που έδωσε για την ύπαρξη αδείας λειτουργίας ενώ αυτή δεν υπήρχε, ήταν και είναι νόμιμη.

Είναι επιλογή του, είναι απόφαση του, να θολώνει τα νερά.

Η αλήθεια τον αφήνει παγερά αδιάφορο.

Θέλει να τον συγχαρούν για την κατάντια του ΧΥΤΑ που κατέρρευσε στα χέρια του.

Θέλει να τον δοξάσουν για τα ψέματα που διαδίδει.

Θέλει να βλέπουν όλοι μέσα από τα ειδικά φίλτρα που ο ίδιος μόνο έχει ανακαλύψει.

Αισθάνεται ότι μπορεί να λέει ό,τι θέλει και κανένας δεν έχει δικαίωμα στη διαφωνία ή στον αντίλογο.

Αισθάνεται ότι μπορεί να υπογράφει ό,τι θέλει και κανένας δεν έχει δικαίωμα να του θυμίζει τις υπογραφές του.

Όταν διαψεύδεται από την πραγματικότητα, επιλέγει τον διχασμό.

Στην σημερινή Συνέντευξη Τύπου του πρότειναν οι δημοσιογράφοι της Κω να συμμετάσχει σε έναν δημόσιο διάλογο με τον Πρόεδρο του ΦοΔΣΑ και αρνήθηκε. “Δέχομαι μόνο κεκλεισμένων των θυρών”, απάντησε ο δημοκράτης. Γιατί, μόνο κεκλεισμένων των θυρών αντέχουν τα ψέματα του.

 

Είναι κατρακύλα. Είναι φαινόμενο.

Είναι ένα εξαιρετικά λυπηρό φαινόμενο.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου