Τοπικές Ειδήσεις

200 μετανάστες μεταφέρθηκαν χθες από τη Ρόδο

• Συνολικά 424 άτομα οδηγήθηκαν σε οργανωμένες δομές τις τελευταίες ημέρες • Παραμένουν γεμάτα τα πάρκα στο κέντρο της πόλης

Στην Σάμο μεταφέρθηκαν χθες από το λιμάνι της Κολόνας 200 ταυτοποιημένοι μετανάστες. Πρόκειται για τη μαζικότερη μεταγωγή που πραγματοποιήθηκε ποτέ, ενώ για πρώτη φορά μετανάστες από τη Ρόδο, οδηγούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Tαυτοποίησης της Σάμου.
Συνολικά από τη Δευτέρα μέχρι και χθες οδηγήθηκαν στις οργανωμένες δομές 424 μετανάστες. Ειδικότερα την περασμένη Δευτέρα 21.10 μεταφέρθηκαν 124 άτομα στο ΚΥΤ της Κω και την Τρίτη 22.10 οδηγήθηκαν 100 μετανάστες στη δομή των Διαβατών. Άλλα 100 άτομα συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το αστυνομικό τμήμα περιμένοντας να συλληφθούν, να ταυτοποιηθούν και να οδηγηθούν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προκειμένου στη συνέχεια να αφεθούν ελεύθεροι και να μεταβούν σε όποια χώρα της Ευρώπης επιθυμούν.
Στο μεταξύ οι υπαίθριοι χώροι στο κέντρο της πόλης συνεχίζουν να αποτελούν ένα …υπαίθριο camp μεταναστών. Παντού υπάρχουν σκηνές, απλωμένες μπουγάδες, στρώματα, άνθρωποι που κοιμούνται πάνω σε χαρτόκουτα… Την ίδια στιγμή ο χώρος που έχει δημιουργηθεί από το δήμο Ρόδου στην Ακαντιά για την «φύλαξη» έως 100 ταυτοποιημένων μεταναστών παραμένει ακόμη ανενεργός. Καθώς δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποιο υπουργείο θα αναλάβει τη φύλαξη του χώρου, δεν έχει δοθεί ακόμη το πράσινο φως για τη μεταφορά μεταναστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο προσανατολίζεται στην επιτάχυνση των διαδικασιών μεταφοράς των μεταναστών εκτός Ρόδου. Και πράγματι σε διάστημα τεσσάρων ημερών πραγματοποιήθηκαν τρεις μεταγωγές οι οποίες συνέβαλαν σε ένα βαθμό στην αποσυμφόρηση της πόλης. Παρόλα αυτά οι ροές συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότεροι οι αφίξεις τις επόμενες μέρες. Συνεπώς όσο και αν επιταχυνθούν οι μεταγωγές, αν δεν ελεγχθεί η εισροή μεταναστών, δεν αναμένεται να βελτιωθεί αισθητά η κατάσταση.
Παράλληλα, οι αστυνομικοί υπάλληλοι έχουν έρθει στα όρια των αντοχών τους. Όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., μόνο για μια συνοδεία από τη Ρόδο στις δομές στην ενδοχώρα (κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα) οι αστυνομικοί χρειάστηκαν ακόμα και 20 ημέρες.

Ξεπερνούν τους 10.000 οι μετανάστες που έφτασαν στα Δωδεκάνησα από την αρχή του έτους!

• Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες, στη Ρόδο οι αφίξεις τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 ανήλθαν στους 4.542, ενώ στη Σύμη καταγράφηκαν πάνω από 3.000!

Της Μαίρης Φώτη

Στοιχεία που προκαλούν σοκ κατέθεσε κατά την προσυνεδριακή συνάντηση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα -ενόψει του ετήσιου συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο- με τη συμμετοχή των δημάρχων του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ο δήμαρχος Κάσου και πρόεδρος της Επιτροπής Μεταναστευτικού, Προσφυγικού και Κρίσεων Μιχάλης Ερωτόκριτος.
Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο κ. Ερωτόκριτος, μόνο στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου του 2024 συνολικά 1.874 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τα θαλάσσια σύνορα και έφτασαν στις ακτές των ακριτικών νησιών του Αιγαίου. Από τις αρχές του χρόνου οι θαλάσσιες αφίξεις έχουν ξεπεράσει τις 37.000 στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι χερσαίες ροές!
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα νησιά της Δωδεκανήσου. Η Ρόδος με το γνωστό πρόβλημα που η εικόνα της καθημερινά δεν περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για έναν μεγάλο τουριστικό προορισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου την Κω αλλά και μικρότερα όπως τη Σύμη, την Τήλο, το Αγαθονήσι αλλά πρόσφατα και την Βόρεια Κάρπαθο όπου δέχονται συνεχείς πιέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι νησιά όπως η Ρόδος και η Σύμη σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες στη Ρόδο, οι αφίξεις στους πρώτους εννέα μήνες του 2024 ανήλθαν στους 4.542, ενώ στη Σύμη το ίδιο πάντα διάστημα καταγράφηκαν πάνω από 3.000. Συνολικά στα Δωδεκάνησα έχουμε 10.000 αφίξεις!
Γνωστές είναι ακόμα οι καθημερινές σχεδόν αφίξεις στα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, Λέσβο, Χίο, Σάμο αλλά και στο νοτιότερο άκρο της χώρας στο μικρό νησί της Γαύδου, και στην Κρήτη, όπου ειδικά στη μεγαλόνησο έφτασαν τις 3.000»! έκανε γνωστό ο κ. Ερωτόκριτος.
Από το σύνολο των εισροών στη χώρα μας αυτοί που λαμβάνουν άσυλο είναι 2 στους 3 αιτούντες. Περίπου το 68% πολύ υψηλότερο από το ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 46%. Επίσης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο -μετά την Κύπρο- ποσοστό σε αιτήσεις ασύλου ανά κάτοικο στη χώρα υποδοχής της Έυρωπαϊκής Ένωσης. Ένας ανά 3000 περίπου κατοίκους!
Ο δήμαρχος Κάσου τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πρώτη που δέχεται αυτές τις πιέσεις, χωρίς συγκεκριμένες αρμοδιότητες και χωρίς τον απαραίτητο κεντρικό συντονισμό και οργάνωση: «Το πρόβλημα, τόνισε, είναι υπόθεση όλων μας και πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού που πρέπει να είναι σαφής και αποτελεσματικός, και όχι με επικαλύψεις συναρμοδίων φορέων και Τ.Α που ισχύει μέχρι σήμερα».
Περιγράφοντας προτάσεις της ΚΕΔΕ, μεταξύ των άλλων ανέφερε τις εξής:
α) Μεγαλύτερη εκχώρηση αρμοδιοτήτων και οικονομική υποστήριξη των Δήμων για κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών.
β) Εκπόνηση διακριτών σχεδίων δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με την ενεργό συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργείων και της Τ.Α. μετά από διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους.
γ) Αξιοποίηση των παραβόλων των μεταναστών για δράσεις ένταξης
δ) Αναβάθμιση του ρόλου των Συμβουλίων ένταξης Μεταναστών
ε) Οικονομική και στελεχιακή ενίσχυση Δήμων που φιλοξενούν δομές υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο
η) Επαναφορά του δικαιώματος ψήφου στις τοπικές εκλογές πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν επί μακρόν στην Ελλάδα. (10 – 15 χρόνια).
ι) Εκπαίδευση Δημοτικών υπαλλήλων των τμημάτων κοινωνικών υπηρεσιών, ώστε να εξοικειωθούν σε θέματα σχετικά με τους μετανάστες και στελέχωση δομών εκτός ΑΣΕΠ.
ιδ) Θέσπιση κριτηρίων για την ένταξη των μεταναστών – προσφύγων όπως ποσοστά ανεργίας και πληθυσμός και όχι να χρησιμοποιούμε προσωπικό μέσω των διμερών εποχικών συμβάσεων.
ιε) Σχέδιο εργασιακής ένταξης με την παροχή κινήτρων και χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις όπως και στον πρωτογενή τομέα που χρειάζονται εργατικά χέρια για την απορρόφησή τους.
«Τα κυκλώματα των διακινητών επιλέγουν τη δημοφιλή μεταναστευτική διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου και μάλιστα τους τελευταίους μήνες έχουν αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας τους με επιχειρήσεις εξπρές με γρήγορα και πιο αξιόπλοα μέσα, προκειμένου να αφήσουν πρόσφυγες και μετανάστες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η Τ.Α είναι η πρώτη που δέχεται τις πιέσεις αυτές, χωρίς συγκεκριμένες αρμοδιότητες και εξαρτώμενη άμεσα κεντρικά από τα συναρμόδια Υπουργεία, όπου ως συνήθως δεν υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός και οργάνωση.
Οι Δήμοι της χώρας θα πρέπει να ενταχθούν στα όργανα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση και ένταξη των προσφυγικών πληθυσμών. Για τους Δήμους οι προσφυγικές και εν γένει οι μεταναστευτικές ροές δεν συνιστούν βραχυπρόθεσμα αλλά συστημικά προβλήματα, η διαχείριση των οποίων δεν μπορεί να στηρίζεται σε έκτακτες λύσεις αλλά σε μακροπρόθεσμες ενταξιακές πολιτικές μιας κοινής στρατηγικής.
Υπάρχουν προτάσεις και κατατέθηκαν κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής που έχω την τιμή να προεδρεύω. Το πρόβλημα αυτό είναι υπόθεση όλων μας και πρέπει να λυθεί στα πλαίσια ενός εθνικού σχεδιασμού που πρέπει να είναι σαφής και αποτελεσματικός και όχι με επικαλύψεις συναρμοδίων φορέων και Τ.Α που ισχύει μέχρι σήμερα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Επιτροπής Μεταναστευτικού, Προσφυγικού & Κρίσεων, προκαλώντας έντονο προβληματισμό με τα στοιχεία που παρέθεσε.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου