Τοπικές Ειδήσεις

Πρόγραμμα αποκατάστασης των οικονομικών του Δήμου Ρόδου ζητά το Ελεγκτικό Συνέδριο για να εγκρίνει το δάνειο των 9,5 εκατ. ευρώ!!!

• Ζητήθηκαν ακόμη και αντίγραφα επιστολών προς τις τράπεζες από τις οποίες ζητήθηκε χρηματοδότηση του δανείου!

Η διαρκής μετεκλογική ρητορική της υπό τον κ. Αλέξανδρο Κολιάδη δημοτικής αρχής περί παραλαβής «καμένης γης» στα οικονομικά του Δήμου Ρόδου από την προηγούμενη διοίκηση προκάλεσαν, πέραν των άλλων, υποψίες στο Ελεγκτικό Συνέδριο, περί αδυναμίας τήρησης των όρων του αιτούμενου δανείου ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», το Ζ’ Κλιμάκιο που επιλήφθηκε του ελέγχου της πληρότητας των στοιχείων για την σύναψη του δανείου στο πλαίσιο του προσυμβατικού ελέγχου εξέδωσε αναβλητική πράξη και ζητά πλέον από την δημοτική αρχή προκειμένου να προχωρήσει το αίτημα να υποβάλει πρόγραμμα αποκατάστασης της βιωσιμότητάς του (!!!), αλλά και αντίγραφα επιστολών που απεστάλησαν σε τράπεζες στο πλαίσιο των αιτήσεων που έγιναν για χρηματοδότηση.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι υπάρχει διάχυτη πλέον καχυποψία πέραν της αγοράς και σε ανώτερα κλιμάκια ελέγχου των οικονομικών του Δήμου Ρόδου.

Στην δημοτική αρχή ενίστανται ότι το πρόγραμμα αποκατάστασης που ζητείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο υποβάλλεται μόνο σε περιπτώσεις αναχρηματοδότησης δανείων και όχι ισοσκέλισης, ενώ προσθέτουν ότι δεν ζητήθηκε από το Ταμείο Παρακαταθηκών που ενέκρινε το δάνειο και είναι αυτό που θεωρητικά θα πληγεί από την μη εξυπηρέτηση των δόσεων.
Οπως είχε γράψει σε ανύποπτο χρόνο η «δημοκρατική», η αδυναμία της νέας δημοτικής αρχής να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας σε συνδυασμό με την πολυδιαφημισμένη προσπάθεια σύναψης δανείων, στέρησαν την οικονομική αίγλη που απέκτησε, μετά κόπων και βασάνων, ο Δήμος Ρόδου στην ταλαιπωρημένη αγορά του νησιού.
Χωρίς να αποκλείει κανείς ή να παραγκωνίζει τις σοβαρές ευθύνες για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ρόδου της απελθούσης δημοτικής αρχής, δεν θα ήταν υπερβολή να τονιστεί ότι η υπό τον κ. Αλέξανδρο Κολιάδη διοίκηση, κατόρθωσε σε χρόνο ρεκόρ να βάλει στον δήμο την βούλα του αφερέγγυου.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν φτάσει σε επίπεδα που ποτέ ξανά δεν έζησε ο Δήμος Ρόδου, ενώ γεγονός είναι ότι ήδη προμηθευτές και γενικώς η αγορά γυρίζουν εκ νέου την πλάτη στην δημοτική αρχή, αφού έχει καταστεί σαφές ότι δεν αγοράζει αλλά πιστώνει και… «πιστολιάζει» με χρόνο εξόφλησης αβέβαιο.
Σε μια ιστορική συγκυρία μετά σχεδόν την λύτρωση από τα οικονομικά προβλήματα των μνημονίων και την υγειονομική κρίση η επικοινωνιακή αντιμετώπιση της δήθεν παγίδευσης της δημοτικής αρχής σε μια δίνη οικονομικών προβλημάτων από την οποία η απόδραση θα αργήσει και είναι αβέβαιη, ο Αλέξανδρος Κολιάδης, ξεκίνησε την θητεία του με αρνητικό πρόσημο.
Oπως είχε γράψει η «δημοκρατική», η παράταξη Καμπουράκη παρατηρεί τρίβοντας τα μάτια της, τον τρόπο με τον οποίο η νέα δημοτική αρχή αυτοϋπονομεύεται με σθένος περισσό οδηγώντας στο αδιέξοδο όπου ενδυναμώνονται η απελπισία και η διάλυση.
ΤΟ ΝΕΟ ΑΦΗΓΗΜΑ
Στο μεταξύ η απόφαση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου να αιτηθεί την εκπόνηση και υποβολή προγράμματος αποκατάστασης για την έγκριση του δανείου καθιστά επισφαλή την οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έγκριση της σύναψής του ή μη και για την αναθεώρηση της συγκεκριμένης πρόβλεψης από το κλιμάκιο ελέγχου, γεγονός που επιδιώκει και θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή με την ανάπτυξη νέας επικοινωνιακής φανφάρας που την θέλει να μην απαιτεί πλέον, ένεκα του νέου πλαισίου του νόμου για την χρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, την σύναψη του δανείου!
Δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία εξάλλου η διαρκής ενημέρωση αρμοδίως από τον αντιδήμαρχο επί των Οικονομικών κ. Κώστα Χαλκιά ότι αναμένεται πλέον η εγκύκλιος για την εξειδίκευση του τρόπου επιδοτήσεων των οφειλών των Δήμων από την Κυβέρνηση με νέο νομοσχέδιο και μάλιστα σε ποσοστό μάλιστα που φτάνει το 60% για να αναθεωρηθεί το αίτημα για το δάνειο.
ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) απολαμβάνουν μεν διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, εξακολουθούν ωστόσο να αποτελούν τμήμα της διοικητικής δομής της χώρας και να υπόκεινται στην εποπτεία του Κράτους (Κεντρικής Διοίκησης), σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο που αυτό θεσπίζει.
Το Κράτος ασκεί εποπτεία σε αυτούς, η οποία περιορίζεται σε έλεγχο νομιμότητας χωρίς να εμποδίζεται η ανάληψη πρωτοβουλίας και η ελεύθερη δράση τους, και λαμβάνει τα απαραίτητα νομοθετικά, κανονιστικά και δημοσιονομικά μέτρα για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειάς τους και των αναγκαίων πόρων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων και της αποστολής τους με διασφάλιση όμως, της διαφάνειας κατά τη διαχείριση των πόρων.
Ενόψει των ανωτέρω, η οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α. δεν νοείται χωρίς εξασφάλιση της οικονομικής τους βιωσιμότητας, η οποία – εκτός της μεταβίβασης κρατικών πόρων, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) ή άλλων επιχορηγήσεων ή χρηματοδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό – απαιτεί το σχεδιασμό συνολικής στρατηγικής, αλλά και στοχευμένων πολιτικών, σε συνεργασία με τους ίδιους τους Ο.Τ.Α στη βάση αξιόπιστων οικονομικών δεδομένων και με ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων Ο.Τ.Α.
Εξάλλου, ο αυτοτελής οικονομικός σχεδιασμός και η αυτοδύναμη διαχείριση των οικονομικών υποθέσεων των Ο.Τ.Α. δεν αναιρεί τον δημόσιο χαρακτήρα τους, ούτε βέβαια και το εύλογο κοινωνικό ενδιαφέρον για τη χρηστή και βιώσιμη διοίκηση και λειτουργία τους.
Η δημοτική αρχή, επικαλέστηκε πως υφίσταται αδυναμία ισοσκέλισης του προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου για το οικονομικό έτος 2024 λόγω ελλείμματος ύψους 8.500.000 ευρώ, πλέον ή έλαττον, καθώς και πρόσθετων υποχρεώσεων ύψους 9.500.000 ευρώ, πλέον ή έλαττον, για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, δαπάνες εκτός προϋπολογισμού, δαπάνες συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο οργανισμών και δαπάνες υποχρεωτικών χρεώσεων προς φορείς διαχείρισης αποβλήτων.
Το ποσό προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι 9.521.003,14 ευρώ και θα έχει διάρκεια 20 έτη.
Η εξασφάλιση του δανείου θα πραγματοποιείται με εκχώρηση εκ μέρους του δανειολήπτη προς το Ταμείο των αναγκαίων για την ομαλή εξυπηρέτηση του δανείου ποσών, από το τμήμα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Εάν κατά τη διάρκεια εξυπηρέτησης του δανείου η αξία της ασφάλειας που έχει εκχωρηθεί, έχει μειωθεί και δεν κρίνεται από το Ταμείο επαρκής για την εξασφάλιση του δανείου, ο Δήμος οφείλει να τη συμπληρώσει ύστερα από σχετική υπόδειξη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, διαφορετικά το δάνειο γίνεται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό.
Στον πίνακα των πιστωτών αναφέρονται 264 επιχειρήσεις που διεκδικούν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από τον Δήμο Ρόδου και οι οποίες θα εξοφληθούν μετά την λήψη του δανείου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου