Για τις μεταναστευτικές ροές, την Ευρώπη, τις εξελίξεις στον Λίβανο και τα ελληνοτουρκικά μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από την συχνότητα του Realfm 97,8.
Αναφορικά με την κατάσταση στην Ρόδο με τους μετανάστες ο βουλευτής της ΝΔ σχολίασε ότι «υπάρχει και μία δυσκολία διαχείρισης αυτών των ροών στην Ρόδο επειδή δεν υπάρχουν υποδομές και εγκαταστάσεις του υπουργείου εκεί».
«Χθες δεσμεύτηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος ότι αντιμετωπίζεται και θα εκτονωθεί τις επόμενες ημέρες», τόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης. Και συνέχισε: «Δεν θα ξαναζήσουμε το ’15 ή το ’16. Το λέω και το υπογραμμίζω διότι σήμερα υπάρχουν τα εργαλεία. Υπάρχει η υποδομή. Υπάρχει η βούληση. Υπάρχει η χρηματοδότηση. Και υπάρχει η σχετική κοινοτική αλληλεγγύη που δεν υπήρχε τότε παρόλο που έχει κενά, ελλείμματα και πάντα πολεμάμε για το καλύτερο ώστε να μην εντοπίσουμε εκείνη την τεράστια κρίση και το αίσχος που προκάλεσε στην Μόρια, την Ειδομένη. Όμως πράγματι η κατάσταση στον Λίβανο είναι εξαιρετικά δύσκολη. Χρειάζεται προσοχή. Γεννά ανησυχίες».
Σε ερώτηση για την πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης Μελόνι με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε κέντρα κράτησης μεταναστών στην Αλβανία που εξετάζει ως «καινοτόμο» λύση η Ε.Ε. ο Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε ότι «η καινοτόμος ιδέα επειδή δεν έχει ακουστεί αυτό και μου αρέσει πάντοτε να λέμε έτσι όλη την αλήθεια, ξεκίνησε με την ευρωτουρκική (σ.σ. συμφωνία). Θέλω να πω ότι η εξωχώρια εξέταση αιτημάτων ασύλου εκτός Ευρώπης προβλέπεται στην ίδια την ευρωτουρκική συμφωνία του 2016, όπου όσοι έρχονται στα ελληνικά νησιά θα πρέπει να επιστρέφονται πίσω στην Τουρκία και εκεί να εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου».
«Είναι μία πρώτη φάση σε αυτή την προσπάθεια που κάνουν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όχι μόνο της Δεξιάς – θα σας έλεγα δείτε και κεντροαριστερές κυβερνήσεις, στην Δανία για παράδειγμα- να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, το οποίο πηγάζει από αυτό που λέμε και εμείς συνέχεια ότι δεν γίνονται αρκετές επιστροφές. Δεν μπορεί όποιος έρχεται στην Ευρώπη να μένει στην Ευρώπη είτε παίρνει άσυλο είτε δεν παίρνει. Διότι τότε καταργείται η έννοια του ασύλου. Καταργείται ο διαχωρισμός αυτών που μπορούν να είναι εδώ ως πρόσφυγες και των υπολοίπων οι οποίοι έχουν έρθει παράνομα», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.
«Πρέπει να κάνουμε επιστροφές. Επιστροφές μπορούμε να κάνουμε μόνο ενωμένοι, ως Ευρώπη. Να πιέσουμε δηλαδή το Πακιστάν το Ιράκ, την Αίγυπτο να πάρουν πίσω τους πολίτες τους επειδή δεν τους παίρνουν πίσω. Μόνο η Ευρώπη έχει την πειθώ, τα οικονομικά αντικίνητρα, τις κυρώσεις ενδεχομένως για να πιέσει αυτές τις κυβερνήσεις», τόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης.
Παράλληλα επισήμανε ότι «μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να πείσει ούτε το Ισλαμαμπάντ, ούτε το Κάιρο, ούτε την Βαγδάτη. Και επιμένω ότι η λύση ή θα είναι ευρωπαϊκή ή η Ευρώπη θα ανατιναχθεί και εκεί στην ευρωπαϊκή λύση που ψάχνουμε υπάρχουν οι δυνάμεις της διάσπασης στις οποίες συμπεριλαμβάνω και μέρος των Ελλήνων ημών».
Επιπλέον για τις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση περί υποχωρητικότητας έναντι της Τουρκίας με αφορμή τις διεκδικήσεις της στην Κάσο ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «στην Κάσο αν κάποιος υποχώρησε αυτός ήταν η Τουρκία. Να θυμίσω ότι στο επίδικο εκεί αλληλοκαλύπτονται οι δύο συμφωνίες, το παράνομο τουρκολιβυκό και οι ελληνοκυπριακή οριοθέτηση η νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Είχαμε μία σύγκρουση μεταξύ του νόμιμου και το παράνομου που διεκδικεί η Τουρκία. Εν τέλει και η έρευνα ολοκληρώθηκε και τα τουρκικά πλοία αποχώρησαν και το καλώδιο θα ποντιστεί».
«Η Τουρκία αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα των νησιών- να το θυμίσω στους όψιμους πατριώτες της φακής- ότι αυτή η αμφισβήτηση μετράει 50 χρόνια δεν είναι σημερινή», ανέφερε ο Δημήτρης Καιρίδης. «Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει ζήτημα υποχωρητικότητας. Κατανοώ κάποιες ευαισθησίες κάποιων. Κατανοώ και κάποιες φιλοδοξίες άλλων που εμπορεύονται έτσι με ευκολία εθνικές ευαισθησίες», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ.
Σε ερώτηση αν μέσα σε αυτούς που εμπορεύονται εθνικές ευαισθησίες εννοεί και τον Αντώνη Σαμαρά ο Δημήτρης Καιρίδης απάντησε: «Έχουμε κάνει τον διαχωρισμό. Ο κύριος Σαμαράς είναι σοβαρός πολιτικός, πρώην πρωθυπουργός έμπειρος. Δεν είναι Λατινοπούλου. Δεν είναι Βελόπουλος για να σας το πω ξεκάθαρα». «Εμένα με στενοχωρεί γενικά να διχαζόμαστε σε εθνικά θέματα και ειδικά στο ζήτημα της Τουρκίας. Θέλω την Ελλάδα ενωμένη συνολικά, όχι μόνο την ΝΔ, συνολικά το πολιτικό σύστημα», είπε ο Δημήτρης Καιρίδης.
«Να σας πω ότι απέναντι γίνεται ένας κακός χαμός και ασκείται δριμύτατη κριτική στον Ερντογάν για αυτή την υποχωρητικότητα- μέσα σε εισαγωγικά- τον τελευταίο 1,5 χρόνο, που δεν γίνονται παραβιάσεις», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ.
«Μην θεωρήσετε ότι δεν υπάρχει εκεί κριτική. Όποιος περίμενε η Τουρκία να αλλάξει και να γίνει ξαφνικά ένας καλός γείτονας νομίζω τρέφει ψευδαισθήσεις και κανείς δεν το έχει αυτό. Άλλωστε γι’ αυτό κάνουμε τους εξοπλισμούς και μία σειρά από άλλα πράγματα που έχουμε κάνει», υποστήριξε ο Δημήτρης Καιρίδης.
«Δεν μου αρέσει να μιλάω για εξοπλισμούς και δεν μου αρέσει και να περηφανεύομαι, να παίρνουν τα μυαλά μας αέρα. Η Τουρκία είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος αλλά πριν καν ξεκινήσει κάτι -γιατί δεν έχει ξεκινήσει τίποτα αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην φάση της διερεύνησης της διερεύνησης. Και προσωπικά δεν είμαι και ιδιαίτερα αισιόδοξος -να προκαταβάλουμε και να μιλάμε για υποχωρητικότητα νομίζω ότι είναι εκτός τόπου» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.
Για την δήλωση του Κυριάκου Βελόπουλου στον Realfm 97,8 ότι θα προχωρούσε στα 12 μίλια παντού όπου η Ελλάδα έχει δικαίωμα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας ο Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε ότι «όλες οι κυβερνήσεις από το 1974 και μετά- και η κυβέρνηση Σαμαρά και η κυβέρνηση Καραμανλή και η κυβέρνηση του άλλου Καραμανλή του παλαιότερου και του Παπανδρέου και όλες οι κυβερνήσεις-είτε της Αριστεράς είτε της Δεξιάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ μέχρι την ΝΔ και το ΛΑΟΣ που είχε συγκυβερνήσει για ένα διάστημα- έχουν μείνει στην πάγια θέση, την οποία θεωρούμε ότι εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα, που λέει ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας τα 12 μίλια, το οποίο θα ασκήσουμε όποτε εμείς κρίνουμε σκόπιμο. Ο κύριος Βελόπουλος δεν θα ήταν ο Βελόπουλος αν δεν σπεκουλάριζε και δεν πλειοδοτούσε σε όλα αυτά. Και το έκανε χθες. Χθες κήρυξε τον πόλεμο. Σήμερα είναι πιο μετριοπαθής».
Πηγή: real.gr