Ειδήσεις

Τρία χρόνια χωρίς τη Φώφη Γεννηματά – Η πολιτική της σταδιοδρομία και η μάχη με τον καρκίνο

Μία μέρα σαν τη σημερινή έφυγε από τη ζωή η πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Η Φώφη Γεννηματά πέθανε στις 25/10/2021 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ο θάνατός της στα 57 της χρόνια συγκλόνισε όλη την Ελλάδα, με την ίδια, μέχρι και την τελευταία στιγμή, να δίνει τον δικό της πολιτικό αγώνα, καθώς τότε βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου στο Kίνημα.

Έμεινε στην Ιστορία ως η πολιτικός που κατάφερε να αναγεννήσει και να μεγαλώσει ξανά το ΠΑΣΟΚ, όταν αυτό το 2015 βρισκόταν εξαϋλωμένο και με τους λιγότερους βουλευτές στη Βουλή του Ιανουαρίου του 2015, με ποσοστό μόλις 4,68%.

 Η πολιτική της σταδιοδρομία

Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε στις 17/11/1964 και ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015 έως το 2021.

Την περίοδο 1982-87 συμμετείχε στη φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2000 εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα γραμματέας του προεδρείου της Βουλής.

Παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002, οπότε και εξελέγη υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς. Χρημάτισε υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010) και αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών (2011-2012) στη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρεόυ, καθώς και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας (2013-2015) στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Τον Ιούνιο του 2015 εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7%.

Στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, το Κίνημα Αλλαγής, κατατάσσεται τρίτο κόμμα στη Βουλή.

Φώφη Γεννηματά: H μάχη της με τον καρκίνο

Η Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει ανοιχτά στο παρελθόν για τη μάχη της με τον καρκίνο. Κατά τραγική ειρωνία έφυγε ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου του μαστού.

Τον Ιούνιο του 2020 όταν μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή και στην Ελεονώρα Μελέτη περιγράφοντας τις σκέψεις που περνάνε από το μυαλό της όταν βρίσκεται κάποιος σε μια τέτοια δεινή θέση.

Και τα όσα είχε πει ήταν συγκλονιστικά. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μη σε θυμάται καν πώς είσαι, να μη θυμάται τη φωνή σου, να μη θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου.

Εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους και έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους», είχε πει τότε η Φώφη Γεννηματά.

Η απώλεια των γονιών της

Ο πατέρας της, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Γεννηματάς, έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο τον Απρίλιο του 1995, επτά μόλις μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του και μητέρας της, Κάκιας Βέργου επίσης από την ίδια ασθένεια.

«Μια ζωή μαζί. Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη ”καρκίνος”. Είχε καρκίνο στον μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια», θυμόταν στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη η Φώφη.

Μιλώντας τον Ιούλιο του 2019 στην εκπομπή του Alpha «Happy Day», είχε σημειώσει πως «έλεγε η μητέρα μου ”αν είναι αυτή η τελευταία μέρα της ζωής μου, θα την περάσω κλαίγοντας;”

Θυμάμαι ότι ήμασταν στο ”Μεταξά” και έκανε χημειοθεραπείες και δεν καθόταν ποτέ στο κρεβάτι.

Ή ήμασταν μέσα στην κουζίνα με τις τραπεζοκόμες και πίναμε καφέ και κουβεντιάζαμε με τον ορό στο χέρι ή ήμασταν στη βεράντα, κοιτούσαμε τη θάλασσα και κάναμε σχέδια για το καλοκαίρι.

Αυτό ήταν ένα βίωμα δικό μου που με βοήθησε πάρα πολύ στη συνέχεια και έμαθα να ζω την κάθε στιγμή, να απολαμβάνω…»

Πηγή: vradini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου