Ειδήσεις

Γιατί προκλήθηκε ανησυχία με τα self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ανησυχία προκλήθηκε τα τελευταία 24ωρα σε πολλούς πολίτες, οι οποίοι έκαναν τα self tests που προσφέρθηκαν δωρεάν από το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα εν λόγω τεστ, που προσφέρθηκαν σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 50 έτος της ηλικίας τους, κατέγραψαν υψηλή θετικότητα. Από τα 130.000 που διατέθηκαν τα 1.000 βγήκαν θετικά. Όπως είναι λογικό προκλήθηκε πανικός με τους πολίτες να θεωρούν πως έχουν καρκίνο και να σπεύδουν για περαιτέρω εξετάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει ότι τα self test ανιχνεύουν την παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα, που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.Σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

-Διενέργεια Self-Test (Αυτοδιαγνωστικός Έλεγχος)

-Επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο

-Διενέργεια κολονοσκόπησης

Διαβάστε Επίσης

Διευκρινίσεις για τα self test από το υπουργείο Υγείας: “Δεν ανιχνεύουν αν κάποιος έχει καρκίνο στο παχύ έντερο”
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι εξετάσεις (self test, επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο, προμήθεια καθαρτικού, κολονοσκόπηση, βιοψία) είναι δωρεάν για όλους τους δικαιούχους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ενώ δε χρειάζεται καμία συνταγογράφηση. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν έτοιμο το παραπεμπτικό τους και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κλείσουν το ραντεβού τους.

Πηγή: thetoc.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου