Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη, θέτει εκτός πλάνου τη σεναριολογία για αλλαγή στον εκλογικό νόμο, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, ως “πρόωρη και προσβλητική” κάθε συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
“Ο νόμος μιλά για προστατευόμενους μάρτυρες. Όχι για προστατευόμενους ψευδομάρτυρες. Δεν είναι στις προθέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας να γίνει εξεταστική”, σημείωσε ο κ. Μαρινάκης για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Novartis. Όσον αφορά στον υπό εξέλιξη διάλογο της Αθήνας με την Άγκυρα, λίγες ημέρες πριν την άφιξη Φιντάν στην ελληνική πρωτεύουσα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέδειξε τις πάγιες κόκκινες γραμμές.
“Εκεί που δε θα αφήσουμε ποτέ ούτε μισή σπιθαμή παραφιλολογίας και διακίνησης fake news είναι τα εθνικά θέματα. Εκεί είναι κόκκινη γραμμή”, επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης και χαρακτήρισε επικίνδυνη για τη χώρα την προσπάθεια των τελευταίων μηνών να χτιστεί αφήγημα υποχωρητικότητας.
Όσον αφορά το brain gain, την επιστροφή μιας γενιάς νέων και παραγωγικών πολιτών που έφυγαν από τη χώρα την περίοδο της κρίσης ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι ένα από τα πιο μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δείχνει να κερδίζεται.
“Αυτό αποτυπώνεται σε νέα έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης που διεξήχθη τον μήνα Οκτώβριο σε δείγμα πολιτών που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης και επέστρεψαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών τον Μάρτιο του 2024, από τους 680.000 που είχαν φύγει από την χώρα, όπως είχε υπολογίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν επιστρέψει πάνω από 350.000, πάνω από τους μισούς δηλαδή” είπε.
Σημείωσε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 46% των Ελλήνων που επέστρεψαν στην πατρίδα τους, εργάζεται πλέον σε ελληνική επιχείρηση, οργανισμό ή υπηρεσία, ενώ το ποσοστό αυτό αν συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι σε πολυεθνικές με δραστηριότητα στη χώρα και οι αυτοαπασχολούμενοι – ελεύθεροι επαγγελματίες, φτάνει το 83%. “Το 7% εξ αυτών μάλιστα, εργάζεται εξ αποστάσεως σε εταιρείες ή οργανισμούς του εξωτερικού, κάτι που συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία με έναν ακόμη τρόπο, ο οποίος δεν ήταν συνήθης κατά το παρελθόν” είπε.
“Υψηλές, όμως, είναι και οι μισθολογικές απολαβές των Ελλήνων που επέστρεψαν, καθώς ο μέσος μισθός που προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας διαμορφώνεται στα 2.370 ευρώ το μήνα, ενώ μόλις το 22% αμείβεται με έως 1000 ευρώ το μήνα. Χρονιά-ρεκόρ για την επιστροφή των Ελλήνων ήταν το 2020, οπότε και καταγράφηκε το μεγαλύτερο “κύμα” επιστροφής της τελευταίας 15ετίας, με το 2022 να έπεται στη δεύτερη θέση” τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
“Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στην ερώτηση για το αν είναι αισιόδοξοι για το μέλλον τους και για το αν θεωρούν την Ελλάδα ως “τόπο να ζεις”, απαντούν κατά πλειοψηφία θετικά, στοιχείο ιδιαίτερης αξίας, αν λάβει κανείς υπόψιν τη σύγκριση που κάνουν αυτοί οι πολίτες με τις χώρες του εξωτερικού στις οποίες έζησαν τα προηγούμενα χρόνια” ανέφερε.
Επίσης σημείωσε ότι η επιστροφή αυτού του σημαντικού κεφαλαίου για την χώρα, δεν έγινε τυχαία, αλλά είναι απότοκο των μεταρρυθμίσεων και τομών που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2019.
“Ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου τομέα, η ψηφιοποίηση του κράτους, η αύξηση των μισθών, η μείωση πάνω από 60 φορολογικών συντελεστών, η προσέλκυση επενδύσεων, η βελτίωση του επιχειρηματικού και εργασιακού περιβάλλοντος, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το γεγονός ότι καταγράψαμε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως.
Και, κυρίως, η δημιουργία πάνω από 500.000 θέσεων εργασίας, κάτι που οδήγησε στην μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό, φτάνοντας στα προ κρίσης επίπεδα. Ενώ στον ευαίσθητο δείκτη της ανεργίας των νέων έως 24 ετών, έχουμε πέσει στο 20%, ενώ μόλις το 2019 ήταν 36,5%. Αλλά και κάτι ακόμη: Η εμπέδωση του κλίματος πολιτικής σταθερότητας, ίσως είναι η πιο μεγάλη συνεισφορά της κυβέρνησης στην ενίσχυση του ευνοϊκού επιχειρηματικού και εργασιακού περιβάλλοντος, που με τη σειρά του, προσμετράται στην σκέψη όσων επιστρέφουν στην χώρα μας για να συμβάλλουν στην προκοπή της.
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις νέες γενιές, τόσο αυτούς που επιστρέφουν, αλλά και όσους πήραν την εξίσου δύσκολη απόφαση να παραμείνουν στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, δίνοντας ακόμη περισσότερες ευκαιρίες και προοπτικές” ανέφερε.
Επιπλέον ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι vouchers ύψους 800 ευρώ το μήνα ανά παιδί θα λάβουν 2.500 παιδιά και οι οικογένειές τους μέσω του Προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης, που θα υλοποιήσει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε συνεργασία με την ελληνική εταιρία τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης.
“Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης των παιδιών με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή ή με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αναπτυξιακών διαταραχών, από τη γέννησή τους, έως και την ηλικία των 6 ετών. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι, μεταξύ άλλων, οι πιστοποιημένοι μη κερδοσκοπικοί φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά και σε άτομα με αναπηρία, οι Δήμοι, τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, οι μονάδες ψυχικής υγείας και τα κέντρα ειδικών θεραπειών. Το ύψος του voucher διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό συνεδριών που ορίζεται στο Εξατομικευμένο Πλάνο Παρέμβασης ότι θα πρέπει να γίνουν ανά μήνα, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού” ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα, αξιοποιώντας πόρους 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών πρώιμης παρέμβασης με τη δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων φορέων προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τα παιδιά αλλά και η παράλληλη ενδυνάμωση των οικογενειών τους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης ανέφερε ότι αρχίζει σήμερα η υλοποίηση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τα σχολικά έτη 2024-2025 και 2025-2026 συνολικού προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ.
“Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και παράλληλα, αυξήθηκε
* ο αριθμός των γευμάτων ανά ημέρα από 217.000 σε 231.000,
* ο αριθμός των Δήμων που υλοποιείται το Πρόγραμμα, από 133 σε 153 και
* ο αριθμός των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα από 1.658 σε 1.882” είπε.
Επιπλέον είπε ότι με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστου Στυλιανίδη εγκρίθηκε η διενέργεια διαγωνισμού με πρόσκληση από το ΤΑΙΠΕΔ για την ανάδειξη του αναδόχου για την αποκατάσταση του λιμένα του Βόλου, μετά τις καταστροφές από τα ακραία φαινόμενα Daniel και Elias προϋπολογισμού 9,6 εκατ. Ευρώ.
“Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία του Βόλου που δοκιμάστηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα τον περασμένο χειμώνα. Τα έργα αποκατάστασης πληγεισών περιοχών βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα” τόνισε.
Τέλος ο κ. Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χάρη Θεοχάρη τον οποίο και πρότεινε ως υποψήφιο για την χώρα μας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.
“Η θέση αυτή δίνει στην χώρα μας την δυνατότητα για ενεργότερη συμμετοχή στην διαμόρφωση της διεθνούς τουριστικής πολιτικής και θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στην βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας, την προώθηση του ελληνικού τουρισμού και τη δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών” είπε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης ανακοίνωσε ότι αύριο Τετάρτη 30 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη κατά την εκ των προτέρων προγραμματισμένη έλευσή του στην Ελλάδα.
Πηγή: capital.gr