Σε μια εκτεταμένη αξιολόγηση των ενεργειακών πολιτικών προβαίνει το Υπουργείο Ενέργειας με στόχο την επίτευξη μιας ισορροπημένης ενέργειας παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Ο λόγος είναι πως, παρόλο που η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για ένα πιο διαφοροποιημένο «πράσινο» ενεργειακό μίγμα.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η ενίσχυση της αιολικής ενέργειας, προκειμένου να αποσοβηθούν περαιτέρω παρενέργειες από τη μονοκαλλιέργεια των φωτοβολταϊκών και να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγή «πράσινης» ενέργειας κυρίως το απόγευμα, μετά τη δύση του ήλιου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, «στο μικροσκόπιο» μπαίνουν τροποποιήσεις στις διαδικασίες αδειοδότησης νέων μονάδων ΑΠΕ, ώστε να πριμοδοτηθούν καινούρια υποψήφια αιολικά έργα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προς ώρας το θέμα βρίσκεται σε επίπεδο διερεύνησης, χωρίς το υπουργείο να έχει καταλήξει αν θα προχωρήσει μία ανάλογη παρέμβαση. Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτής της διερεύνησης, ήδη έχουν «πέσει στο τραπέζι» μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα αμέσως επόμενα χρόνια το μερίδιο της αιολικής ενέργειας στο μίγμα.
Προβάδισμα στις αιτήσεις
Έτσι, ένα από τα μέτρα που μελετώνται είναι να δοθεί προβάδισμα στην πρόσβαση σε ηλεκτρικό «χώρο» σε υποψήφια αιολικά πάρκα. Στην πράξη, αυτό θα σήμαινε να αλλάξει η Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τη σειρά προτεραιότητας στην εξέταση από τον Διαχειριστή των αιτημάτων σύνδεσης νέων έργων ΑΠΕ.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση, θα δημιουργηθεί μία νέα Ομάδα αιτημάτων, αποκλειστικά για αιολικά, που θα παρεμβληθεί στις υφιστάμενες Ομάδες προτεραιότητας. Μία ριζική λύση θα ήταν αυτή η Ομάδα να είναι η αμέσως επόμενη που θα ξεκινήσει να εξετάζει ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ολοκληρώνει αυτή την περίοδο το πρώτο γκρουπ προτεραιότητας (Ομάδα Α).
Μία εναλλακτική που εξετάζεται είναι να «τοποθετηθεί» παράλληλα στο υφιστάμενο αμέσως επόμενο γκρουπ αιτημάτων (Ομάδα Β), ώστε να εξετάζονται εναλλάξ αιτήσεις από τα δύο γκρουπ. Η Ομάδα Β, που αυτή τη στιγμή είναι η επόμενη για τη χορήγηση όρων σύνδεσης, αφορά έργα ΑΠΕ που προορίζονται για «πράσινες» διμερείς συμβάσεις (PPAs).
«Κόφτης» στη μείωση των λιανικών τιμών
Η υπερβολική διείσδυση της φωτοβολταϊκής ενέργειας στο εγχώριο μίγμα έχει οδηγήσει σε σημαντικές διακυμάνσεις στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, με σημαντικές μειώσεις κατά τις μεσημβρινές ώρες -ακόμη και με μηδενικές ή αρνητικές τιμές- λόγω της υπερβολικής προσφοράς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συχνή ανάγκη περικοπής μέρους της παραγωγής ΑΠΕ, υπονομεύοντας τα οφέλη που απορρέουν στο ενεργειακό κόστος, από την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η συγκέντρωση της παραγωγής στις μεσημβρινές ώρες περιορίζει τα «κέρδη» των καταναλωτών, καθώς οι χαμηλότερες τιμές εντοπίζονται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Η μετατροπή του νυχτερινού τιμολογίου σε διζωνικό, και η προώθηση των πορτοκαλί τιμολογίων θα αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία για την ενθάρρυνση της ευέλικτης κατανάλωσης και την αξιοποίηση των ωρών που η αγορά καταγράφει «χαμηλές πτήσεις».
Ωστόσο, ωφελημένα θα είναι μόνο τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που μπορούν να «μεταφέρουν» σημαντικό μέρος της ζήτησής τους το μεσημέρι και τα Σαββατοκύριακα. περιορίζονται στην κατανάλωση που μπορεί να μεταφερθεί χρονικά. Παράλληλα, η απότομη αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών οδηγεί σε αύξηση των μέσων μηνιαίων χονδρεμπορικών τιμών, με βάση τις οποίες οι προμηθευτές διαμορφώνουν τα τιμολόγιά τους. Μία λύση που επίσης προωθείται είναι η εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, η οποία ωστόσο θα επιβαρύνει τελικά τον καταναλωτή, είτε άμεσα είτε έμμεσα.
Το επενδυτικό momentum
Την ίδια στιγμή, η συγκράτηση στην ανάπτυξη νέων φωτοβολταϊκών, που θα επέφερε ένα «γκάζι» στα αιολικά, θα θωράκιζε και τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο, καθώς η κατάρρευση των χονδρεμπορικών τιμών τις μεσημβρινές ώρες πλήττει τα έσοδα των ηλιακών πάρκων. Έτσι, αν συνεχιστεί ακάθεκτη η επέλαση των φωτοβολταϊκών, δεν είναι απίθανο μέσα σε λίγα χρόνια αυτό να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο.
Παράλληλα, ένα «φρένο» στα φωτοβολταϊκά δεν θα έθετε σε κίνδυνο τους στόχους του ΕΣΕΚ για τη διείσδυση της ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2030, με δεδομένο ότι είναι ήδη προεξοφλημένο πως ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τις δρομολογημένες επενδύσεις – και μάλιστα μερικά χρόνια νωρίτερα.
Πηγή: insider.gr