Στις 100 δόσεις κλειδώνει ο μέγιστος αριθμός των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία στο πλαίσιο της ρύθμισης του υπουργείου Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν κάνει δεκτή την αρχική εισήγηση της ελληνικής πλευράς για 120 δόσεις στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών, ενώ αναμένει την πλήρη ανάλυση των επιπτώσεων της εφαρμογής του μέτρου στα δημοσιονομικά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεδομένου ότι η συνολική ρύθμιση θα προβλέπει, παράλληλα, «κούρεμα» έως και στο 90% των προσαυξήσεων και των προστίμων.
ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ φέρονται να συμφωνούν η οροφή των δόσεων αποπληρωμής χρεών προς το Δημόσιο να οριστεί τελικά στις 100 δόσεις, ενώ έχουν ήδη αποσπάσει από την κυβέρνηση την διαβεβαίωση ότι θα υπάρχει επίβλεψη ορθής εφαρμογής της ρύθμισης από την τρόικα.
Καθώς στην διετή ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα υπαχθούν 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις , αυτό συνεπάγεται πως αυτές θα έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής όλων των οφειλών προς τράπεζες, εφορία και ταμεία το μάξιμουμ έως και σε 8,3 χρόνια. Αυτό διότι οι δόσεις εξόφλησης προς το Δημόσιο θα «κουμπώνουν» με τη συμφωνία ρύθμισης που εκάστη επιχείρηση θα κάνει με την τράπεζα της. Π.χ. αν η συμφωνία αναφέρεται σε αποπληρωμή δανείου σε 36 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα θα προσαρμοσθούν και οι δόσεις για την εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο.
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται πως η συμφωνία των 100 δόσεων θα επεκταθεί και πέραν των 110.000 επιχειρήσεων που θα ρυθμίσουν τα δάνεια τους και θα αφορά σε κάθε επιχείρηση και επαγγελματία με ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Πηγή Βήμα