Συνεντεύξεις

Στράτος Αμύγδαλος: Το Καστελλόριζο έχει μία ασταμάτητη κούρσα ανοδικής πορείας στα τελευταία χρόνια

Το ακριτικό Καστελλόριζο, το ανατολικότερο άκρο της πατρίδας μας, εκεί που ξεκινάει η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη, έχει μία κούρσα ανοδικής πορείας στα τελευταία χρόνια, με πολλά έργα, ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση που θα ζήλευαν πολλά άλλα νησιά και μία τουριστική σεζόν που κινείται με εξαιρετικούς ρυθμούς, αφού ακόμη και σήμερα έχει τουρισμό, όπως δηλώνει στη «δ» ο Αντιδήμαρχος Μεγίστης, Στράτος Αμύγδαλος.
Αναφέρεται στα θέματα που έχει θέσει σε προτεραιότητα η δημοτική αρχή, στα έργα στο λιμάνι, αλλά και στα λιμενικά έργα που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Ρω και στη Στρογγύλη, στους ομογενείς Καστελλοριζιούς που επιστρέφουν με κάθε ευκαιρία στο νησί, στην οικοδομική δραστηριότητα του Καστελλορίζου που αναπτύσσεται συνεχώς, στο θέμα της αφαλάτωσης, αλλά και της λιμνοδεξαμενής στο Καστελλόριζο, η οποία ουδέποτε τέθηκε σε λειτουργία, γιατί εμφανίζει διαρροή στο σύστημα στεγάνωσης και παραμένει εγκαταλελειμμένο το έργο που κατασκευάσθηκε πριν από δεκαετίες στη φθορά του χρόνου. Επ’ αυτού ο κ. Αμύγδαλος τονίζει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε να λειτουργήσει αφού δεν είναι μεγάλο το κόστος.
Αναλυτικά η συνέντευξη:

• Κύριε Αντιδήμαρχε, ποια είναι τα προβλήματα που χρήζουν προτεραιότητα και που απασχολούν τη δημοτική αρχή;
Το νησί αναπτύσσεται, το νησί μεγαλώνει και πάντα οι ανάγκες που δημιουργούνται είναι μεγαλύτερες και πιο δύσκολες.
Έχουμε ιεραρχήσει κάποια θέματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά για μας και για τα οποία δουλεύουμε και νομίζω ότι στο επόμενο διάστημα σιγά-σιγά θα αρχίσουν να υλοποιούνται.
Στο θέμα της υγείας αυτή τη στιγμή βιώνουμε μία κατάσταση καλή, έχουμε δύο γιατρούς, μία νοσηλεύτρια και σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, που φτάσαμε τον προηγούμενο χειμώνα να έχουμε έναν γιατρό, σαφώς είναι καλύτερα τα πράγματα.
Το πιο βασικό που μας πιέζει είναι το αποχετευτικό: χτίζονται συνέχεια σπίτια, επιχειρήσεις και το νησί πλέον ασφυκτιά! Τελειώνει η μελέτη την οποία χρηματοδοτεί ο κ. Μαρτίνος και του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί έδωσε και την οικονομική του στήριξη στο εκκλησιαστικό μνημείο του Άη Γιώργη του Σαντραπέ, και περιμένουμε πλέον σιγά-σιγά να έχουμε και την άμεση χρηματοδότηση από το υπουργείο για το κομμάτι του αποχετευτικού.
Είναι και η ύδρευση που και σε αυτό το κομμάτι από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που έχουμε ενταχθεί, αλλαγή σωληνώσεων έχουμε βάλει στο πρόγραμμά μας και την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής, γιατί δεν είναι πολύ μεγάλο το κόστος.
Για κάποιες φωτογραφίες που χρειαστήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα, πήγα στο σημείο και πρέπει να σας πω ότι είναι τελείως εγκαταλελειμμένη, παραμελημένη, χρειάζονται κάποια χρήματα.
Τη λιμνοδεξαμενή θα την αξιοποιήσουμε. Ξέρετε τι γίνεται; Θα έρθει ο αρμόδιος υπουργός να την δει, εμείς θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας, υπάρχει μελέτη, νομίζω ότι το κόστος είναι περίπου στις 700.000 με 800.000 ευρώ, είμαστε όμως σε μία διαδικασία μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στο οποίο έχουμε ενταχθεί και περιμένουμε την υλοποίηση. Κι εμείς έχουμε περάσει δραματικές στιγμές παλαιότερα, να είμαστε και 3-4 μέρες χωρίς νερό, ο καθένας να έχει μία δεξαμενή με τα πιεστικά μηχανήματα να προσπαθεί να λύσει προβλήματα.

• Η λειψυδρία χτυπάει όλη την Ελλάδα, όχι μόνο τα νησιά της Δωδεκανήσου…
Όσον αφορά εμάς, από τη στιγμή που μπήκε αυτό το πρόγραμμα της αφαλάτωσης, στην αρχή είχαμε μία μονάδα που έβγαζε 200 κυβικά, που μετά έγινε 400 και στο τέλος 600, παράγουμε 600 κυβικά τη μέρα και φέτος ας πούμε στο peak του Αυγούστου το πολύ full χρειασθήκαμε περίπου στα 540 κυβικά.
Η αλήθεια είναι ότι με την αφαλάτωση έχουμε ξεχάσει τι θα πει «μένω από νερό». Γιατί παλιά είχαμε και τις υδροφόρες, πότε θα ρθεί το πλοίο λόγω καιρού ή λόγω του ό,τι κάποια άλλα νησιά έπρεπε να εξυπηρετηθούν περισσότερο γιατί είχαν μεγαλύτερες ανάγκες και περιμέναμε…
Στο τελευταίο όμως διάστημα, τουλάχιστον στα τρία- τέσσερα τελευταία χρόνια, αν δεν τύχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα, το νερό υπάρχει στο Καστελλόριζο!

• Από τα λεγόμενά σας, για το αποχετευτικό, καταλαβαίνω ότι έχει επανακάμψει η οικοδομική δραστηριότητα στο νησί κύριε αντιδήμαρχε. Άρα έχετε άνοδο στις οικοδομικές άδειες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;
Ναι, βέβαια! Κατά μέσο όρο τουλάχιστον πρέπει να χτίζονται 15-20 νέες οικοδομές. Ίσως και παραπάνω. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από ξένους να φτιάξουν και Αυστραλούς για παράδειγμα, αλλά και από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και οι ντόπιοι δραστηριοποιούνται με καινούργιες μονάδες, με καινούργια κτήρια, οπότε όλα αυτά πιέζουν την κατάσταση και βλέπουμε ότι είναι αναγκαίο πλέον, δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε άλλο σε αυτό το κομμάτι.

• Οι ομογενείς από το Καστελλόριζο επενδύουν στον τόπο τους;
Έτσι είναι, θέλουν είτε να ανακατασκευάσουν τα σπίτια τους, είτε να χτίσουν νέες οικοδομές, στα τελευταία 30 χρόνια, στην αρχή όχι τόσο πολύ, αλλά τουλάχιστον στην τελευταία 20ετία έχουμε μία μεγάλη άνοδο στο να χτίσουν τα σπίτια τους, να έρχονται στο νησί, να κάνουν στο Καστελλόριζο τους γάμους τους. Ψάχνουν την «αφορμή» θα έλεγα να βοηθήσουν το νησί, είτε αυτό λέγεται γενέθλια, είτε είναι μία επέτειος, να μαζευτούν, να προσπαθήσουν να βοηθήσουμε το νησί τους με διάφορους τρόπους.
Εννοείται ότι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που συμβαίνει αυτό και βλέπουμε και τις επόμενες γενιές που συνεχίζουν να αγαπούν το νησί και να έρχονται.

• Στο κομμάτι με τις δωρεές προς το νησί; Οι ομογενείς κάνουν δωρεές;
Ναι, δωρεές κάνουν. Σε πράγματα π.χ. που έχουν να κάνουν με έναν ναυτικό όμιλο, που κάναμε τώρα τελευταία σε ό,τι έχει να κάνει με το σχολείο, ό,τι τους ζητηθεί πάντα θα τρέξουν και θα βοηθήσουν, είναι κάτι που δεν αλλάζει καθόλου. Tόσα χρόνια η σκέψη και η αγάπη για το νησί είναι το ίδιο δυνατή και μεγαλώνει κιόλας.

• Με τα έργα στο λιμάνι αντιδήμαρχε, μετά και τη χρηματοδότηση 817 χιλιάδων ευρώ μέσα από την προγραμματική του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον Δήμο.
Έχουμε για το κομμάτι του μόλου, δηλαδή το σημείο που αράζουν τα πλοία, όπου είχαμε κι ένα συμβάν τον προηγούμενο Απρίλιο. Δημιουργήθηκε μία τρύπα στο παραλιακό μέτωπο, το θέσαμε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βγήκε μία χρηματοδότηση 817 χιλιάδες ευρώ που είναι τώρα σε φάση σύναψης προγραμματικής του υπουργείου με αυτόν που θα πάρει το έργο.
Το έργο προχωράει και θα γίνει σε δύο φάσεις, επιπλέον είναι αρκετά μεγάλη η ζημιά που έχει δημιουργηθεί, είναι και χρόνια εγκαταλελειμμένο, αλλά και όλη αυτή η χρήση από τα πλοία και από τα σκάφη τόσα χρόνια έχουν δημιουργήσει προβλήματα, έχει υποσκαφές και σπηλαιώσεις. Το ποσό είναι για αυτό το κομμάτι. Θα γίνει το μισό και μετά θα συμπληρώσουν το υπόλοιπο και ξεκινάμε εμείς τώρα στο επόμενο διάστημα με το ίδιο σκεπτικό να θέσουμε και το υπόλοιπο λιμάνι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να μπορέσουμε κομμάτια στο παραλιακό μέτωπο όπου υπάρχει πρόβλημα να αντιμετωπισθούν.

• Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης-Ρω-Στρογγύλης δεν είναι ένα απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδας, αλλά είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής ψυχής κι εθνικής συνείδησης και ζήσατε ιστορικές στιγμές τον περασμένο Ιούνιο με το πρώτο δρομολόγιο πλοίου στη νησίδα Ρω, όπου έγιναν τα έργα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου -όπως και στην Στρογγύλη- έργα εξαιρετικά σημαντικά για όλη την Ελλάδα, όχι μόνο για την περιοχή σας με υψηλό συμβολισμό…
Πραγματικά και για μας ήταν μία σπουδαία ημέρα που ξημέρωσε για το Καστελλόριζο! Βλέπουμε πράγματα που τα είχαμε στο μυαλό μας πριν από χρόνια να αρχίζουν να υλοποιούνται και να παίρνουν σάρκα και οστά. Έχει δημιουργηθεί μία πολύ ωραία κατάσταση στην Ρω, με τον μόλο και τον δρόμο και νομίζω ότι θα μπορεί να γίνει πλέον και μεγαλύτερη η επισκεψιμότητα προς την Ρω με τα σκάφη ή με το πλοίο της γραμμής αν μπορεί να σταματάει, και τον επόμενο μήνα αναμένεται να γίνουν και τα εγκαίνια του έργου.
Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι γιατί γίνονται έργα, το Καστελλόριζο αρχίζει ν’ αποδίδει και αυτοί οι αγώνες, αυτή η προσμονή που έχουμε τόσα χρόνια για κάτι καλύτερο, βλέπουμε να πραγματοποιείται μπροστά μας.

• Τη σεζόν πώς κινήθηκε το Καστελλόριζο;

Είχατε περισσότερες αφίξεις από την Τουρκία το φετινό καλοκαίρι; Θυμίζω ότι φτιάξατε και την πρώτη παραλία στο νησί.
Ναι, είναι η πρώτη παραλία στο Μαντράκι, όπου καθαρίσαμε το χώρο, προσθέσαμε και λίγη άμμο και τοποθετήσαμε ομπρέλες και ξαπλώστρες. Άρεσε πραγματικά πάρα πολύ στους επισκέπτες μας, χρησιμοποιήθηκε πολύ και είχε συνέχεια κόσμο.
Τώρα, όσον αφορά στη σεζόν, τα τελευταία χρόνια πηγαίνει πολύ καλά ο τουρισμός στο Καστελλόριζο, φανταστείτε ότι έχει ακόμη δουλειά, έχει αρκετό κόσμο και μάλιστα σε συνδυασμό με κάποιες βαπτίσεις που έχουμε τώρα στο τέλος του μήνα η δουλειά θα πάει μέχρι και τις 5 του Νοέμβρη.
Μία πλευρά που μας δίνει και αρκετή τουριστική κίνηση είναι από την Τουρκία. Υπάρχουν καθημερινά δύο σκάφη τα οποία έρχονται από τις 10:00 το πρωί και θα φύγουν στις 16:00 το απόγευμα και μετά θα ξαναέρθουν τρεις φορές την εβδομάδα για φαγητό από τις 18.00 μέχρι τις 23:00 από κει κι έπειτα έχουμε πάρα πολλές αφίξεις.
Είχαμε κάθε μέρα αεροπλάνο, εκτός από Πέμπτη, έχουμε κάθε μέρα καράβι με προσέγγιση από τη Ρόδο, εκτός από Κυριακή. Μάλιστα φέτος όταν έβλεπαν ότι η κίνηση είναι μεγαλύτερη μας έβαζαν και δεύτερη πτήση αρκετές μέρες του καλοκαιριού. Υπήρχαν μέρες δηλαδή που είχαμε και δύο αεροπλάνα για την εξυπηρέτηση του κόσμου. Υπάρχει μία συνεχόμενη ανοδική πορεία, ο κόσμος είναι πολύ ευχαριστημένος και νομίζω ότι τα πράγματα συνέχεια γίνονται καλύτερα στο Καστελλόριζο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου