«Θα επιτευχθούν τεράστια βήματα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής»

Η διαχείριση απορριμμάτων η εξοικονόμηση ενέργειας, η πράσινη ανάπτυξη και η εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών, τουλάχιστον ως προς την ισομερή μεταχείριση στις συγκοινωνίες σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελούν κύρια θέματα με τα οποία το ΤΤΕ τμ. Δωδεκανήσου ασχολείται κατά κύριο λόγο, στις ημερίδες που πραγματοποιεί με δική του πρωτοβουλία ή και σε συνεργασία με άλλους φορείς, σύμφωνα με δηλώσεις στη «δημοκρατική»του προέδρου κ. Πάνου Βενέρη.
Ο ίδιος, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση ημερίδας στις 26 Ιουνίου σε συνεργασία με την ΤΕΔΚΔ που αφορά στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων, και συγκεκριμένα στη δημιουργία εργοστασίου καύσης σκουπιδιών, μιας και η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί πλέον αυτού του είδους τις δράσεις, θεωρώντας τους ΧΥΤΑ ξεπερασμένη λύση.
Σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί και αυτό της εξοικονόμησης ενέργειας με το οποίο το ΤΕΕ ασχολήθηκε σε συγκεκριμένους κύκλους σεμιναρίων, με σημαντικούς εισηγητές, επιμένοντας στη γνωστοποίηση του ζητήματος σε μια προσπάθεια αποφυγής της περαιτέρω καταστροφής του περιβάλλοντος.
Σημαντική επίσης θεωρείται η πρωτοβουλία του ιδίου φορέα, για διαπολιτισμική συνάντηση ελλήνων και τούρκων αρχιτεκτόνων στα Μούγλα της Τουρκίας με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών ως προς την αναστήλωση αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας μνημείων.
Διαχωρίζοντας τα ζητήματα, ο κ. Βενέρης επεσήμανε τα εξής:
ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
«Στις 26 Ιουνίου, πραγματοποιείται ημερίδα σε συνεργασία με την ΤΕΔΚΔ κύριο θέμα της οποίας θα είναι «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης Απορριμμάτων», με έμφαση στα τοπικά δεδομένα.
Στην ημερίδα, πρόκειται να εξετασθεί το πλαίσιο της διαχείρισης απορριμμάτων, οι εναλλακτικές μέθοδοι διαχείρισης, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου, έτσι ώστε, αυτός που θα αναλαμβάνει την απόφαση, να έχει το μέτρο σύγκρισης.
Έχουν προσκληθεί καταξιωμένοι επιστήμονες, θα δοθεί το πλαίσιο και γενικώς η μεθοδολογία σχετικά με το τι συμβαίνει στη χώρα και στη συνέχεια θα εξετασθεί το τι μπορεί να γίνει στο νομό Δωδεκανήσου.
Επίσης θα τεθούν οι γενικές κατευθύνσεις του περιφερειακού σχεδίου το οποίο σε λίγο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Θα συζητηθούν οι δύο κύριες μέθοδοι ολοκληρωμένης διαχείρισης, η μέθοδος της καύσης και η μέθοδος της ανακύκλωσης και πολτοποίησης. Αυτές είναι οι δύο κύριες τάσεις που επικρατούν.
Στη συνέχεια, θα γίνει η παρουσίαση του σχεδίου που προωθεί ο δήμος Ροδίων για την καύση των απορριμμάτων, όπου προφανώς θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δήμους του νησιού. Επομένως, το ΤΕΕ ως τεχνικός φορέας, οφείλει να δώσει τα εχέγγυα εκείνα, ώστε η τεχνική λήψη απόφασης να είναι τουλάχιστον τεχνικά τεκμηριωμένη και η καλύτερη δυνατή.
Αυτό που θέλουμε να δείξουμε στη διαχείριση απορριμμάτων, είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου. Αυτός που έχει σχέση με τη λήψη απόφασης να έχει όλα τα εχέγγυα, τα μέσα σε θεωρητικό επίπεδο, έτσι ώστε να λάβει τη σωστή απόφαση.
Θα γίνει κατ’ αρχήν παρουσίαση του σχεδίου διαχείρισης της Περιφέρειας, το οποίο προβλέπει ποικίλες δράσεις, οι γενικοί άξονες του οποίου θα αναλυθούν στη συγκεκριμένη ημερίδα. Αυτό αποτελεί θέμα διαβούλευσης μεταξύ των δήμων, έτσι ώστε να ληφθεί η βέλτιστη δυνατή απόφαση και καλύτερη λύση.
Έχει ήδη ανοίξει ένας διάλογος, ο οποίος επί της ουσίας ανοίγει για πρώτη φορά και από αυτόν θα προκύψει η απόφαση, προκειμένου στο τέλος, να υπάρξει η πληρέστερη δυνατόν πληροφόρηση.
Επειδή αφορά όλους τους δήμους θα γίνει συνδιοργάνωση με την ΤΕΔΚΔ. Έχει ήδη καταρτισθεί το τελικό πρόγραμμα, έχει αποφασισθεί το ποιοι θα είναι οι εισηγητές και την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η θεματολογία του συνεδρίου που θα αποτελέσει ωφέλιμη συμβολή του φορέα στο δημόσιο διάλογο, που απαιτείται για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα.»
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΤΕΕ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
«Κάθε έξι μήνες, πραγματοποιείται συνάντηση των διοικήσεων των περιφερειακών τμημάτων ΤΕΕ με την κεντρική διοίκηση, με στόχο την αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα κυρίως επαγγελματικά.
Την πρώτη ημέρα, το τμήμα που διοργανώνει την εκδήλωση, θέτει ένα δικό του θέμα και τη φορά αυτή, το Καρπενήσι έβαλε τους οδικούς άξονες που θα πρέπει να γίνουν στην περιφέρεια Ανατολικής Στερεάς.
Το ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου έκανε τοποθέτηση σε σχέση με το ότι αν η ηπειρωτική περιοχή της Ελλάδος εκτιμά ότι έχει ανεπαρκές συγκοινωνιακό δίκτυο, η κατάσταση σαφέστατα, είναι κατά πολύ χειρότερη σε επίπεδο νησιωτικής Ελλάδος.
Έγινε τοποθέτηση για το μεταφορικό εισόδημα, για τον χωροταξικό σχεδιασμό, για τους άξονες ανάπτυξης, για τον ανατολικό άξονα του Αιγαίου και τέθηκαν τα θεμέλια ενός σοβαρού διαλόγου, που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΤΕΕ. Στην ηπειρωτική χώρα, κατασκευάζονται οδικοί άξονες, αφού ιεραρχηθούν οι ανάγκες.
Η Ελλάδα συνεχίζει να πάσχει βεβαίως από οδικούς άξονες, όμως, ένα μεγάλο μέρος των χρηματοδοτήσεων – σχεδόν το 95% – είναι για αυτούς, τη στιγμή που αντίστοιχα μόλις 5% δίδεται για τη νησιωτική χώρα και συγκεκριμένα για λιμάνια. Οπωσδήποτε όλα αυτά, θα πρέπει να γίνουν με διαφορετική λογική, δηλαδή να υπάρχουν αντίστοιχοι άξονες συγκοινωνίας στα νησιά, όπως ακριβώς και στη χερσαία περιοχή της χώρας.
Θα πρέπει με το ίδιο κόστος, την ίδια ασφάλεια, την ίδια άνεση, ο κόσμος να πηγαίνει από Αθήνα – Θεσσαλονίκη ή από Πειραιά – Ρόδο. Αυτή η ιδέα πρέπει σιγά – σιγά να ανοίξει, για την ώρα έγινε ένας διάλογος με ουσία σε πανελλήνια κλίμακα, έτσι ώστε το θέμα να ωριμάσει και να βελτιωθεί η κατάσταση.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για το επάγγελμα των μηχανικών, όπου πολλές φορές απονέμονται ή όχι επαγγελματικά δικαιώματα κατά το δοκούν, προωθείται διάλογος, έτσι ώστε οι Πολυτεχνικές Σχολές να αποκτήσουν τα δικαιώματα που πρέπει. Και βέβαια αυτό, πρέπει να γίνει μέσα από ανακατανομή των δικαιωμάτων μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων.
Επίσης, πρέπει να γίνει αυτό σε σχέση με την υπόλοιπη τεχνική παιδεία και εμείς ως κλάδος πιέζουμε ιδιαίτερα σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς αυτή τη στιγμή, όλοι κάνουν απ’ όλα. Είναι άδικο το να μπαίνεις στην ίδια κατάταξη, από όπου και αν προέρχεσαι, όποιον κλάδο και αν έχεις ακολουθήσει, όποιο πτυχίο και αν έχεις αποκτήσει.
Δεν γίνεται να υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις, η μια ειδικότητα πρέπει να συμπληρώνει την άλλη. Είναι όλοι χρήσιμοι στην αλυσίδα παραγωγής των έργων, όμως ο καθένας θα πρέπει να έχει το ρόλο του, κάτι το οποίο δεν γίνεται αυτή τη στιγμή.
Σήμερα οι πάντες κατασκευάζουν τα πάντα και αυτό είναι ακόμα και επικίνδυνο. Με αυτά που συμβαίνουν, ιδιαίτερα στο χώρο της κατασκευής, η παιδεία σε ό,τι αφορά στους τεχνικούς τείνει να πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ο κάθε κατασκευαστής, πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες περιγράφονται, όπως και τα δικαιώματα, οι υποχρεώσεις, οι ευθύνες του καθενός. Πιέζουμε έτσι ώστε το τοπίο να ξεκαθαρίσει, διότι αυτή τη στιγμή, στον τομέα των ιδιωτικών έργων, τα πράγματα είναι συγκεχυμένα.
Έχει γίνει λοιπόν αρκετά καλή δουλειά σε επίπεδο γνωμοδότησης από το ΤΕΕ αυτό βελτιώνεται και καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε να θεσμοθετηθεί. Το σχετικό νομοσχέδιο ήταν χρόνια στο συρτάρι και τώρα έρχεται στην επιφάνεια. Υπάρχει άλλωστε και αντίστοιχη πολιτική βούληση.
Σοβαρό θέμα είναι επίσης αυτό της κατάργησης των μηχανικών το ΤΣΜΕΔΕ και της κατάργησης των ταμείων. Τα πράγματα έχουν γίνει λίγο ζόρικα σε σχέση με τα αποθεματικά και με πολλά χρήματα που αφορούν στην ασφάλιση.
Το νέο ταμείο αυτή τη στιγμή, δεν έχει καν γραφεία, παρ’ όλο που δημιουργήθηκε εξ’ αρχής ένας ολόκληρος θεσμός, πιέζουμε λοιπόν έτσι ώστε τουλάχιστον να βελτιωθούν κάπως τα πράγματα, αν και δεν αισθάνομαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ως προς αυτό, λόγω της ανομοιογένειας του ταμείου. Φοβούμαστε ότι το δικό μας ταμείο που οικονομικά είναι εύρωστο, θα καταλήξει άγνωστο που.
Έγινε επίσης θέμα συζήτησης για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ, ένα θέμα που αφορά άμεσα τους μηχανικούς που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο φορέα, αυτό το αναθεωρούμε συνεχώς, αλλά ποτέ δεν γίνεται σωστή αναθεώρηση. Αποτελεί αδυναμία για τον φορέα.»
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Στις 22 – 27 Ιουνίου, πραγματοποιούμε τον β΄ κύκλο σεμιναρίων που κατά κύριο λόγο ασχολείται με την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο για ολόκληρη την ανθρωπότητα, το οποίο θα πρέπει να προωθηθεί σε πολλά μέτωπα, μιας και δεν αφορά μόνο στις κλασσικές μορφές εναλλακτικών πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια, γεωθερμίες κ.λ.π.).
Προσπαθούμε να ενημερώσουμε και τους μηχανικούς και την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα αυτή. Είναι υποχρέωση της χώρας μας το να προωθήσει τέτοιες πηγές ενέργειας, αλλά κυρίως εκείνο που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι αυτή καθαυτή η εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι θεμελιώδες κεφάλαιο, το οποίο θα μπορούσε να αντισταθμίσει το επί πλέον κόστος που απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Κάποια στιγμή θα πρέπει και η Ελλάδα να μπει στο ρυθμό της τεχνολογίας αυτής, όπως για παράδειγμα, έχει μπει στην τεχνολογία για τους ηλιακούς συλλέκτες και έγινε μια από τις χώρες που έχουν κάνει μεγάλη παραγωγή. Το ίδιο πρέπει να κάνει με τα φωτοβολταϊκά.
Η εξοικονόμηση ενέργειας, αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο, αρχίζοντας από τα κτίρια, όπου με ελάχιστες κινήσεις συμβατικού περιεχομένου, θα μπορούσαμε να είχαμε εξοικονόμηση της τάξεως του 20%.
Μονώνουμε το κτίριο, την ταράτσα, σχεδιάζουμε με τρόπο προσανατολισμού τέτοιου, που σε συνδυασμό με τις μονώσεις, επιτυγχάνεται περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας και να φθάσει ακόμα και το 40%. Αναφερόμαστε λοιπόν σε χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα και με μερικές κινήσεις μπορούμε να προδιαγράψουμε σαφέστατα καλύτερο μέλλον ως προς αυτό.
Πρέπει να αρχίσουμε να αλλάζουμε συμπεριφορές. Η κλιματολογική αλλαγή είναι μπροστά μας, η οικονομική κρίση επίσης, δε μπορούμε να παίζουμε με αυτά. μας απασχολεί ιδιαίτερα ως κλάδο και προσπαθούμε μέσω σεμιναρίων, πιστοποίησης των μελών μας, επιμόρφωση σε θέματα ενεργειακών επιθεωρήσεων και ενημέρωσης κάτι να επιτύχουμε.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Μέσα σε 20 περίπου ημέρες, θα έχουν βγει τα πρακτικά για το συνέδριο που είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου με θέμα τη βιομηχανική κληρονομιά της Δωδεκανήσου. έχουμε μαζέψει πολύ και καλό υλικό, το οποίο θα εκδοθεί.
Αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως χρήσιμο εγχειρίδιο για τον κάθε μελετητή και για τον κάθε ένα που επιδιώκει να ασχοληθεί με αυτό το σημαντικό κεφάλαιο. Στόχος είναι η καταλογοποίηση αυτών των κτιρίων, έτσι ώστε τα αξιολογότερα από αυτά να προωθηθούν ως νεώτερα μνημεία.
Αυτό καθορίζει και οικονομικά τις εποχές, θα μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα και βέβαια θα διασωθεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο κεφάλαιο που δεν είναι μόνο κτιριακός πλούτος, αλλά μνήμες και επιχειρηματική ιστορία του τόπου. Είναι ο ιδρώτας των εργαζομένων.
Αποτελεί πράγματι μεγάλο κεφάλαιο που με αυτό το συνέδριο βγήκε στην επιφάνεια. Ειδικά, σε ό,τι αφορά στην έκδοση, είναι ιδιαιτέρως καλαίσθητη και θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση.
Επίσης, θα γίνει επανέκδοση του βιβλίου που είχαμε κάνει με θέμα: «η Ρόδος εκτός των τειχών» μια πολύ καλή έκδοση, που αναδεικνύει στην ουσία την ιστορία της Ρόδου που βρίσκεται εκτός των τειχών της Μεσαιωνικής Πόλης, με έμφαση στον τελευταίο αιώνα. Έχει ήδη εξαντληθεί η πρώτη έκδοση και ακολουθεί η δεύτερη.
Στις 18-19-20 Ιουνίου, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ΤΕΕ ένα ταξίδι στα Μούγλα της Τουρκίας, όπου ξεκινά μια συνεργασία με τον εκεί σύλλογο αρχιτεκτόνων.
Εκτιμώ ότι είναι μια σημαντική, διαπολιτισμική ενέργεια, που περιλαμβάνει ανταλλαγή ιδεών και απόψεων. Ως άνθρωποι, είναι ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά. Το θέμα είναι ο πολιτισμός. Θα παρουσιαστούν αναστηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 30 μνημεία είτε από φορείς, είτε από ιδιώτες μηχανικούς στα νησιά του νομού μας και αντίστοιχα θα παρουσιαστούν από εκείνους άλλα 30 έργα.
Θα γίνει γενικώς ένας διάλογος που θα αφορά στην αρχιτεκτονική των δύο νομών και ένα αντίστοιχο συμπόσιο με 12 εισηγήσεις. Είναι μια πολύ καλά οργανωμένη εκδήλωση, η έκθεση και το συμπόσιο θα μεταφερθούν το επόμενο φθινόπωρο στη Ρόδο. Αυτή είναι η κατ’ αρχήν θεματολογία, σκοπεύουμε δε να αναπτύξουμε και άλλες, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η πρώτη.