Τοπικές Ειδήσεις

Δικαίωση από τις γερμανικές αποζημιώσεις ζητούν δεκάδες Δωδεκανήσιοι!

• «Παγωμένες» παραμένουν και οι προσφυγές από Ρόδο, Κω, Κάρπαθο και Σύμη

«Οι νομικές μας θέσεις επί του ζητήματος των επανορθώσεων διαφέρει και το γνωρίζετε. Εμείς είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν. Ωστόσο, παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην ιστορική μας ευθύνη» υποστήριξε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, απαντώντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου όταν έθεσε το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων στην πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στη χώρα μας. Στάση σιωπής τήρησε ο κ. Σταϊνμάιερ, όταν στο ζήτημα επανήλθε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τα θέματα αυτά των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου παραμένουν ζωντανά κι ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα επιλύσουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σημειώνεται ότι μεταξύ όσων διεκδικούν πολεμικές αποζημιώσεις από την Γερμανία περιλαμβάνονται και Δωδεκανήσιοι. Δεκάδες συμπολίτες μας από Ρόδο, Κω, Κάρπαθο και Σύμη είχαν καταθέσει σχετικές προσφυγές. Μια μεγάλη λίστα χειριζόταν ο δικηγόρος Μ. Μπακαλούμας που εκπροσωπούσε συγγενείς δικαιούχων, που διεκδικούσαν την ηθική και οικονομική δικαίωση των οικείων τους (ελάχιστοι βρίσκονται εν ζωή) από το γερμανικό κράτος.
Η διεκδίκηση θα καρποφορήσει, μόνο αν υπάρξει κρατική προσφυγή κατά της Γερμανίας, λένε νομικοί κύκλοι και βεβαίως απαιτεί πολιτική απόφαση με σφρίγος. Το ζήτημα προκάλεσε νέα σύγκρουση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Επισημαίνεται ότι είχε συγκροτηθεί Γραμματεία Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα που είχε αναλύσει διεξοδικά τις οφειλές της Γερμανίας προς τη χώρα μας. Ο αείμνηστος πατριώτης Μανώλης Γλέζος ως Προέδρος της Επιτροπής, επανειλημμένως είχε αναφερθεί στις θηριωδίες των Ναζί και στην άδικη εκτέλεση των Κώων πατριωτών (Θεόκριτος Κώστογλου, 51 ετών, Ανεζούλα Πατάκου -Τρουμούχη (έγκυος τότε) 30 ετών και Σταματία Περή, 27 ετών, στις 4 το ξημέρωμα της 16ης Απριλίου 1945, κάτω από τις καμάρες του σπιτιού, που βρίσκεται στην πλατεία του ιστορικού πλατάνου του Ιπποκράτη, στη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την παράδοση των Δυνάμεων του Άξονα στις 8 Μαΐου στη Σύμη.
Ονόματα Δωδεκανησίων πατριωτών
Ενδεικτικά αναφέρονται ονόματα Δωδεκανησίων (που είχαν δημοσιευθεί προ ετών σε σχετικό άρθρο) και οι συγγενείς τους (οι δικαιούχοι δεν βρίσκονταν εν ζωή) διεκδικώντας την ηθική και οικονομική δικαίωση από τις θηριωδίες της ναζιστικής περιόδου: 1) Μερκουρίου Κωνσταντή του Κωνσταντίνου, 2) Μιλτιάδη Κωνσταντή του Κωνσταντίνου, 3) Χαριτωμένης συζ. Γεωρ. Κωνσταντινίδη, το γένος Σταύρου Καραγιάννη, 4) Παντελή Κωστιού του Ιωάννη, 5) Νικολάου Κωστιού του Ιωάννη, 6) Κωνσταντίνου Κρητικού του Ιωάννη, 7) Ιωάννη Κρητικού του Κωνσταντίνου, 8) Νικολάου Κρητικού του Κωνσταντίνου, 9) Σταματίας συζ. Ευσταθίου Ξύφη, το γένος Κων/νου Κρητικού, 10) Αργυρώς χήρας Θεόκριτου Κώστογλου, το γένος Ιωάννη, 11) Ιωάννη Κώστογλου του Θεόκριτου, 12) Χρυσάνθης Κώτη-του Βαγιανού, 13) Ζηνοβίας συζ. Ιδομενέα Χατζηδάκη το γένος Κώτη, 14) Καλλιόπης Λάμπρου-Φιλιππίδου του Εμμανουήλ, 15) Άννας Λάμπρου-Σακελλάκη του Εμμανουήλ από την Κω.
1) Νικολάου Βιττωρούλη του Πολυχρονίου, 2) Στυλιανής Γεραπετρίτου χήρας Μιχαήλ, το γένος Γεωργίου Χατζάκη, 3) Σοφίας συζ. Ιωάννη Ζαβολάκη, το γένος Νικολάου Ρουσσάκη, 4) Ειρήνης συζ. Εμμ. Ιωαννίδη, το γένος Γεωργίου Ερωτόκριτου, 5) Ειρήνης συζ. Ιωάννη Ιωαννίδη, το γένος Γεωργίου Κούρτη, 6) Αννας συζ. Παχουλή Καλή, το γένος Γεωργίου Χατζάκη, 7) Παχουλή Καλή του Νικολάου, 8) Γεωργίου Κατωγυρίτη του Εμμανουήλ, 9) Μιχαήλ Κούρτη του Πολυχρονίου, 10) Μαρίκας συζ. Ανδρέα Λάμπρου, το γένος Αριστείδη Οικονομίδη, 11) Σταματίνας συζ. Μιχαήλ Λειβαδιώτη το γένος Μιχαήλ Σακελλάκη, 12) Ευδοξίας συζ.Νικολάου Λιάπη, το γένος Ανδρέα Χατζημιχάλη 13) Γεωργίου Μανωλακάκη του Εμμανουήλ, 14) Ιωάννη Μανωλακάκη του Εμμανουήλ15) Θεοδώρας συζ. Θεοδώρου Μανωλάκη, το γένος Σταμάτη Σπανού, απάντων κατοίκων Καρπάθου.
1) Γεωργίας Καραγιάννη το γένος Μιχαήλ Αντιφυλιώτη, 2) Σεβαστής Πολιά το γένος Μιχαήλ Αντιφυλιώτη, 3) Θεοδώρας Σπάρταλη το γένος Μιχαήλ Αντιφυλιώτη,4)Μιχαήλ Αντιφυλιώτη του Σταύρου, 5) Κυριακής Αντιφυλιώτη του Σταύρου, 6)Φωτεινής συζ. Σταύρου Αντιφυλιώτη, 7) Ηλία Αντιφυλιώτη του Μιχαήλ, 8) Ανίκας Μαγκαφά το γένος Μιχαήλ Αντιφυλιώτη, 9) Μαρίας Κουφού το γένος Μιχαήλ Αντιφυλιώτη, 10) Καλλιόπης Ζουρούδη το γένος Αντωνίου Αντώναρου, 11) Παντελή Αντώναρου του Αντωνίου, 12) Εμμανουήλ Αντώναρου του Αντωνίου, 13) Σταματίας Καπάρου το γένος Αντωνίου Αντώναρου, 14)Δημητρίου Αντώναρου του Αντωνίου,15) Αικατερίνης συζ. Παναγιώτη Παπαπαντελή, κατοίκων Ρόδου και Σύμης.

Τι μας χρωστάνε
οι Γερμανοί
Α) 1). Η επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών και των έργων Τέχνης, καταγεγραμμένα από τη Δ/νση Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων και από το Τμήμα Αρχαιολογίας Παν/μίου Αθηνών.
2). Η Διασυμμαχική Επιτροπή 19 χωρών της Ευρώπης, στο Παρίσι, το 1946 που καταλόγισε να πληρώσει η Γερμανία στην Ελλάδα, για τις καταστροφές στην οικονομία της, το ποσό των 7.100 δις δολ., αγοραστικής αξίας 1938, αντί του ποσού των 14.500 δις δολ. που ζήτησε η Ελλάδα, σημερινή αξία σε ευρώ 108 δις χωρίς τους τόκους.
3). Το αναγκαστικό δάνειο: Το υπόλοιπο (πλήρωσαν στο τέλος της κατοχής 2 δόσεις), ύψους 3.500 δις δολ., σημερινής αξίας 54 δις ευρώ χωρίς τους τόκους.
Β) Η καταστροφή της οικονομίας της Ελλάδας επήλθε.
1). Με την αρπαγή του 51% των μετοχών των ΔΕΚΟ και όλων των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.
2). Με τη διατροφή των στρατευμάτων κατοχής, σύνολο 670.000 στρατός ( Γερμανικός, Ιταλικός, Βουλγαρικός). Ακόμη και με τη διατροφή της στρατιάς του Ρόμελ, του AFRICA CORPS, (κατ’ εξαίρεση, μόνο η Ελλάδα!!!). Η διατροφή ανήλθε σε 8 δις δρχ., το μήνα.
3). Με το πλαστό χαρτονόμισμα Reichs Kredit Kassenschine είχαμε άμεση λεηλασία επιχειρηματιών, άμεση λεηλασία ελληνικού χρήματος. Έγινε εξαγορά του με 530.894 χρυσές λίρες Αγγλίας, τον Αύγουστο του 1941.
4). Με τη ληστεία νομισμάτων: Δεκάρικα, εικοσάρικα, τάλιρα, 37.77 τόνοι = πλήρωσαν μόνο 104 χρυσές λίρες (!!!) και πήραν ασήμι 18μιση τόνους. Από τα 2δραχμα, 1δραχμα, 20λεπτα, 10λεπτα πήραν 64.50 τόνους, πλήρωσαν μόνο 5μιση χρυσές λίρες (!!!) και πήραν συνολικά 73 τόνους χαλκού.
5). Με το αναγκαστικό δάνειο, με ρηματική διακοίνωση στις 23.3.1942, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και είχε αναδρομική ισχύ από 1.1.1942. Υπόλοιπο, 3.5 δις δολ. αγοραστικής αξίας του 1938.
6). Με τις δημεύσεις: Το 10% της αγροτικής παραγωγής. – Επιτάξεις: Σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, οικήματα. – Κατασχέσεις: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς = Σιδηρόδρομοι, πλοία, αυτοκίνητα, ποδήλατα, ακόμη και ζώα, άλογα, μουλάρια, γαϊδουριά.
7). Με τις αμέτρητες αρπαγές και ληστείες οικιών, καταστημάτων, σε όλη την Ελλάδα.
Σημειώνουμε ότι με τους πρόχειρους υπολογισμούς των οικονομολόγων-μελών του Εθνικού μας Συμβουλίου, το σύνολο των γερμανικών οφειλών, προς το Δημόσιο, ανέρχεται περίπου στο ιλιγγιώδες ποσό των 1 τρις και 200 δις ευρώ!
Γ) Προς τα θύματα: 89 αναγνωρισμένα ολοκαυτώματα. – Ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένα ολοκαύτωμα-νεκροταφείο αμέτρητων μαρτυρικών πόλεων, 13.1/2 % του ελληνικού πληθυσμού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου