Η πτώση στην τουριστική κίνηση της φετινής χρονιάς και η καθίζηση των εσόδων που καταγράφεται λίγες ημέρες πριν από τον μήνα Ιούνιο έχουν αναγκάσει πολλούς επιχειρηματίες εστιατορίων και τουριστικών καταστημάτων να μην ανοίξουν εφέτος τα μαγαζιά τους. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, το 5% των ενοικιαζομένων δωματίων θα παραμείνουν κλειστά.
Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και τα ξενοδοχεία που δεν μπόρεσαν ελλείψει πελατών να ανοίξουν το μήνα Μάιο. Το αναφερόμενο γεγονός είναι ενδεικτικό του μουδιάσματος της αγοράς, διότι μεγάλη μερίδα ξενοδόχων και ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων που διέθεταν δύο μονάδες σε μια περιοχή προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλές πληρότητες στη μια, δεν άνοιξαν τον Μάιο στη δεύτερη.
Την ίδια ώρα, έχει διογκωθεί ο αριθμός των πλειστηριασμών ξενοδοχείων από τράπεζες, ενώ έχουν πληθύνει και οι αγγελίες για πωλήσεις ξενοδοχείων. Παράλληλα, ξεπέρασαν τις 1.000 οι απολύσεις, σύμφωνα με καταγγελίες σε τοπικά σωματεία εργαζομένων τους τελευταίους 8 μήνες, ενώ περίπου 1.400 άτομα έχουν μπει σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών. Επίσης ξεκίνησε η μείωση στις ώρες απασχόλησης εργαζομένων στα ξενοδοχεία, σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις γίνονται μειώσεις μισθών, ενώ αρκετές εποχικές μονάδες της περιφέρειας έχουν ήδη καλέσει εργαζόμενούς τους, ανακοινώνοντάς τους ότι δεν θα τους επαναπροσλάβουν, ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που πρόκειται να ακολουθήσει στον τουριστικό κλάδο. Πάντως, αν κάποιος συνυπολογίσει το πρόβλημα που παρουσιάζεται στα εστιατόρια και τα τουριστικά καταλύματα στους προορισμούς της Ελλάδας, διαπιστώνει ότι οι εργασιακές θέσεις τη φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετικά μειωμένες.
LATE BOOKING
Η βρετανική αγορά εφέτος και λίγο πριν ξεκινήσουν τα λεγόμενα late bookings σημειώνει πτώση υψηλότερη του 18% σε σχέση με πέρυσι, αντίστοιχο επίπεδο πτώσης εμφανίζει και η σκανδιναβική αγορά, ενώ η Γερμανία λίγο πριν κλείσει ο Μάιος κινείται στα επίπεδα του -14%. Κορυφαίο στέλεχος του τουριστικού κλάδου αναφέρει ότι περίπου σε δύο εβδομάδες, με το ξεκίνημα των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, η εικόνα θα μεταβληθεί, αλλά οι τιμές θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές.
Πτωτικά αλλά με μικρότερους ρυθμούς κινείται η αγορά της Ρωσίας και των ΗΠΑ (λόγω κρουαζιέρας), ενώ δεν προβλέπονται διαφοροποιήσεις από την ιταλική, τη γαλλική και την ισπανική αγορά. Αρχικά σε Κέρκυρα και Κρήτη εντοπίζεται το υψηλότερο πρόβλημα στους τζίρους της φετινής χρονιάς. Ειδικά η Κέρκυρα, ούσα σε στενό εναγκαλισμό με τη βρετανική αγορά, αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας Γεράσιμος Φωκάς, από τον Ιούνιο θα λειτουργούν όλα τα ξενοδοχεία στη χώρα, ενώ η σεζόν θα κλείσει στα τέλη Οκτωβρίου. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο κ. Φωκάς αναφέρει ότι η πτώση στους τζίρους των ξενοδοχείων θα είναι της τάξεως του 16-18%, αφού δεν αναμένει τελικά κατά μέσο όρο μείωση των διανυκτερεύσεων μεγαλύτερη του 15% σε σχέση με πέρυσι. Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι οι ξενοδόχοι υπέκυψαν στις πιέσεις των tour operators και κατέβασαν δραματικά τις τιμές τους -στα τέλη Απριλίου και σχεδόν όλο τον Μάιο-, ενώ υψηλός αριθμός εξ αυτών προέβη σε πρόσληψη λιγότερου προσωπικού συγκριτικά με το 2008. Πάντως, δεν ήταν λίγα τα ξενοδοχεία που έμειναν κλειστά τον μήνα Μάιο, μονάδες που θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες, αφού πέραν της κρίσης η έναρξη της σεζόν ουσιαστικά ξεκινά δυναμικά τον Ιούνιο και ολοκληρώνεται στα μέσα προς τέλη Οκτωβρίου.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων Λεωνίδας Καραθανάσης καταγγέλλει ότι ξενοδόχοι της Κρήτης ήδη κάλεσαν μέρος του προσωπικού τους, ανακοινώνοντας μείωση των απολαβών τους, προσφέροντάς τους ακόμη και μαύρα χρήματα με στόχο να μειωθεί το ποσό της ασφάλισής τους. Καταλήγοντας, αναφέρει ότι άλλες εποχικές επιχειρήσεις έχουν καλέσει εργαζόμενους, ανακοινώνοντάς τους ότι δεν θα τους επαναπροσλάβουν, εξέλιξη που ενδέχεται να προκαλέσει κατάσταση ντόμινο αν οι κρατήσεις πακέτων από το εξωτερικό παραμείνουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα.
ΜΕΙΩΣΗ ΕΣΟΔΩΝ
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου Βασίλης Μηναίδης τονίζει ότι όλα τα ξενοδοχεία στη Ρόδο έχουν ανοίξει, παρουσιάζοντας οριακή πτώση σε σχέση με το 20058, αφού οι τιμές είναι ιδιαίτερα πεσμένες. Η πτώση των εσόδων είναι δεδομένη κατά τον κ. Μηναίδη, αφού έχουν μειωθεί και οι διανυκτερεύσεις. Στην Κω, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Πουλιού, της τοπικής ένωσης ξενοδόχων, το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα ξενοδοχεία πόλεως, το οποίο σταδιακά μπαίνοντας στον Ιούνιο θα αμβλυνθεί. Κατά τον κ. Πούλιου, τα μικρότερης κατηγορίας ξενοδοχεία θα εμφανίσουν μείωση στα έσοδά τους, αφού αναγκάστηκαν να προσφέρουν υψηλές εκπτώσεις στους tour operators.
Ο κ. Νικηφόρος Λαμπρινός, πρόεδρος Ξενοδόχων Ηρακλείου, υποστηρίζει ότι η πτώση στις διανυκτερεύσεις θα «αγγίξει» ακόμη και το 20% για πολλούς προορισμούς της Κρήτης. Ο κ. Παναγιώτης Μπράμος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, τονίζει ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη για το Νησί των Φαιάκων, αφού η βρετανική αγορά που παραδοσιακά στηρίζει τον τουρισμό αντιμετωπίζει συνεχές πρόβλημα, με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά. Ο κ. Μπράμος προσθέτει ότι ξενοδοχεία μικρότερων κατηγοριών ενδέχεται να μην ανοίξουν τον προσεχή Ιούνιο, αφού η λειτουργία τους καθίσταται ασύμφορη.
Ο κ. Γιάννης Καριανός, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λευκάδας, εκτιμά ότι η Λευκάδα στηριζόμενη κατά βάση στους Ελληνες τουρίστες δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα εφέτος, επισημαίνοντας και τις εκπτώσεις που προσφέρουν οι ξενοδόχοι της Λευκάδας. Οσον αφορά την κίνηση από το εξωτερικό, παρατηρείται πτώση 10% στις διανυκτερεύσεις. Τέλος, ο κ. Μανώλης Χατζάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ενοικιαζομένων Δωματίων Φιλοξενία της Κρήτης, σημειώνει ότι περίπου το 5% των επιχειρήσεων δεν θα ανοίξουν εφέτος. Ορισμένες ήδη λειτουργούν και οι υπόλοιπες θα ανοίξουν στα μέσα Ιουνίου. Οπως υποστηρίζει, η σεζόν για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια έχει συρρικνωθεί στους δύο μήνες.