Αγκάθι στο πλευρό των επενδυτών και της αγοράς του Real Estate αποτελούν ζητήματα που επηρεάζουν την πολεοδομία της χώρας μας, όπως η απόφαση για την αντισυνταγματικότητα του μπόνους δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και η μεταβατική λύση για την εκτός σχεδίου δόμηση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ten Brinke Ελλάδος, Φώτης Γιόφτσιος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο του ΤΕΕ.
Ο κ. Γιόφτσιος ανέφερε ότι τα ανοικτά αυτά μέτωπα λειτουργούν αποθαρρυντικά για τους επενδυτές που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην ανάπτυξη ακινήτων στη χώρα μας, καθώς βλέπουν οι εκτάσεις που αποκτούν να χάνουν το συντελεστή δόμησης λόγω της ανάκλησης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση του ΝΟΚ, ενώ οι εκτάσεις που δεν “βλέπουν” σε δρόμο χάνουν την οικοδομησιμότητα τους.
Πρόσθεσε, δε, πως ειδικά για το πάγωμα των οικοδομικών αδειών έως ότου να βγει η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του ΝΟΚ, έχει σημαντικό αντίκτυπο και στο οικιστικό πρόβλημα.
Τόνισε, επίσης, πως ο ΝΟΚ εφαρμόζεται από το 2012 και ξαφνικά κάποιοι δήμαρχοι αποφάσισαν να παγώσουν την ανέγερση ακινήτων με αποτέλεσμα να σταματά η δραστηριότητα του Real Estate και η χώρα μας να δέχεται πλήγμα στο συγκεκριμένο επενδυτικό κλάδο.
Ένα ακόμα ζήτημα είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές που έχουν κατασκευάσει ακίνητα που κάνουν χρήση του ΝΟΚ ή έχουν λάβει τις οικοδομικές άδειες πριν από τις προσφυγές για τον εν λόγω νόμο θα εγείρουν αξιώσεις για αποζημιώσεις, καθώς βλέπουν την περιουσία τους να μειώνεται και τα ακίνητά τους να κατεδαφίζονται.
Καταλήγοντας, ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην ανακοπεί το κύμα ανάπτυξης στην αγορά του Real Estate, ενώ εξέφρασε την ανησυχία για το τι θα γίνει με τα ακίνητα που έχουν λάβει οικοδομικές άδειες με τα κίνητρα του ΝΟΚ πριν αρχίσει το μπαράζ των προσφυγών.
Υπουργείο Περιβάλλοντος: Οι λύσεις έρχονται – Θα διασφαλίσουμε όσους έχουν οικοδομικές άδειες
Τόσο ο υφυπουργός περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, αναφέρθηκαν στις ενέργειες του υπουργείου ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στη χωροταξία της χώρας μας αλλά και να μη σταματήσει η ανάπτυξη ακινήτων.
Σχετικά με το πιο φλέγον ζήτημα, δηλαδή το πάγωμα των αδειών που κάνουν χρήση του μπόνους δόμησης που δίνει ο ΝΟΚ με αποτέλεσμα να κατασκευάζονται μεγαθήρια, ο κ. Μπακογιάννης κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει θέμα για τις οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί.
Από τη δική του θέση ο κ. Ταγαράς ανέφερε πως οι αποφάσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας με στόχο να κερδηθεί χώρος.
Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ταγαράς είναι η εκπόνηση των ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων που θα αφορούν στο 80% των δημοτικών κοινοτήτων της Ελλάδας. Ωστόσο, εώς ότου να ολοκληρωθούν αυτά, δηλαδή έως το 2026 και το 2027, θα πρέπει να βρεθεί μία ενδιάμεση λύση για την εκτός σχεδίου δόμηση.
Πρόσθεσε, δε, ότι τα σχέδια αυτά θα διασφαλιστούν νομικά καθώς θα εγκριθούν με προεδρικά διατάγματα, ενώ τόνισε πως δε γίνεται να μένουμε προσκολλημένοι σε μοντέλα πολεοδομίας που ισχύουν εδώ και 100 χρόνια, καθώς τα πρώτα διατάγματα για τη δόμηση έχουν εκδοθεί το 1923.
Κλείνοντας επισήμανε πως η αλλαγή στη χωροταξία και τη πολεοδομία αποτελεί ένα εθνικό στοίχημα και ο πήχης είναι ψηλά, γεγονός και το οποίο σημαίνεια ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων και να μη χαθούν άλλες ευκαιρίες.
Ειδικά για την εκτός σχεδίου δόμηση ανέφερε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται το ειδικό μεταβατικό σχέδιο, το οποίο λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις αποφάσεις του ΣτΕ που θέτουν εμπόδια στην αναγνώριση των κοινόχρηστων δημόσιων δρόμων. Αυτό που αναζητείται, δηλαδή, είναι να υπάρξει μία ισορροπημένη και ήρεμη μετάβαση ώστε να υπάρξει μία διέξοδος για να έχουμε μία ορθολογική ανάπτυξη.
Πηγή: thetoc.gr