Mία νέα τακτική εφαρμόζει το μέλος της ΕΠΣΔ και υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, Θεοδόσης Στεφανάκης. Μέσω του Τύπου, με συνεχόμενα υπομνήματα (παρουσιάζεται το δεύτερο) προσπαθεί να έχει επικοινωνία με το αναγνωστικό κοινό και τους ανθρώπους οι οποίοι διοικούν τα σωματεία, οι οποίοι θα κληθούν προσεχώς να επιλέξουν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία καταθέτει προτάσεις και αναφέρεται στις θέσεις της δικής του παράταξης. Μιλάει για αλλαγή στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας της ΕΠΣΔ, η οποία μπορεί να επιτευχθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, με την υποψηφιότητα της Νέας Εποχής και του επικεφαλής της Πασχάλη Γκογκίδη.
ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΠΣΔ ΚΑΙ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Του Θεοδοσίου Στεφανάκη
Μέλους Δ.Σ. ΕΠΣΔ
Υποψηφίου με την παράταξη
«ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» του Γκογκίδη Πασχάλη
Σε λιγότερο από ένα μήνα (21η ΙΟΥΝΙΟΥ 2009) τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία θα κληθούν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες να εκλέξουν το νέα Δ.Σ. της ΕΠΣΔ.
Η κορυφαία αρχή του ποδοσφαίρου στον Νομό μας, είναι αρμόδια για την προαγωγή και ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στα γεωγραφικά όρια της Δωδεκανήσου, καθώς και είναι υπεύθυνη για την διεκπεραίωση κάθε είδους πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.
Θα πρέπει λοιπόν τα σωματεία να επιλέξουν με ευθύνη τον συνδυασμό και τα πρόσωπα που θα διοικήσουν και θα προάγουν το Δωδεκανησιακό ποδόσφαιρο για την επόμενη τετραετία.
Αναρωτιέται λοιπόν εύστοχα ο καθένας, με ποιό κριτήριο θα επιλεγεί ο κατάλληλος συνδυασμός που θα έχει την πλειοψηφία και θα εφαρμόσει το πρόγραμμα του στο νέο Δ.Σ. της ΕΠΣΔ.
• Θα επιλεγεί ο συνδυασμός με νέες ιδέες, με όραμα, με διαφορετική προσέγγιση του χώρου ή θα επιλεγεί πάλι ο συνδυασμός με κορεσμένα πρόσωπα που έχουν δοκιμαστεί ολόκληρες δεκαετίες και τα περισσότερα έχουν παραιτηθεί από το προηγούμενο Δ.Σ.;
• Θα επιλεγεί νέος επικεφαλής για πρώτη φορά για να δοθεί το στίγμα της αλλαγής σ΅ όλα τα επίπεδα ή θα επιλεγεί ο επικεφαλής που έχει θητεύσει 11 χρόνια ως πρόεδρος της ΕΠΣΔ και τουλάχιστον άλλα τόσα ως μέλος του Διοικητικού συμβουλίου; (Στις ΗΠΑ δεν επιτρέπεται κάποιος να εκλέγεται πρόεδρος, περισσότερο από δύο θητείες).
• Θα επιλεγεί ο συνδυασμός που αποτελείται από άφθαρτα πρόσωπα στον χώρο του ποδοσφαίρου, τα οποία έχουν οργανωμένο πρόγραμμα, ρεαλιστικές προτάσεις ή θα υπερισχύσουν οι μικροπολιτικές, οι μικροεξυπηρετήσεις, οι κάθε είδους υποσχέσεις και μικροσυμφέροντα;
Προσωπικά, πιστεύω ότι οι εκλέκτορες των σωματείων θα είναι παράγοντες που αγαπούν το ποδόσφαιρο και επιδιώκουν την πρόοδο και την ανάπτυξη του. Ετσι μέσα από την κάλπη θα επιλέξουν τα πρόσωπα που θα κρίνουν ότι ανταποκρίνονται στα παραπάνω και θα τους δώσουν την δυνατότητα να εργαστούν με ανιδιοτέλεια και μεράκι για τον σκοπό που προαναφέραμε.
Η ευθύνη των Διοικητικών συμβουλίων έγγυται στο να προτείνουν τον εκπρόσωπο τους, ο οποίος θα ψηφίσει τον συνδυασμό που όλοι μαζί έκριναν κατάλληλο.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι κατά την γνώμη μου, θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα ψήφου όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε σωματείου. Μ΅ αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχουν μόνο 67 εκλέκτορες (ένας για κάθε σωματείο) αλλά θα ψηφίζουν περίπου 500 άτομα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη δημοκρατικότητα. Επίσης έτσι δεν θα υπάρχει αυτή η αδικαιολόγητη προεκλογική πίεση προς τους εκπροσώπους των σωματείων που έλαβαν το πληρεξούσιο από τον σύλλογο τους.
Τα σωματεία μέσα από το νέο Δ.Σ. που θα προκύψει θα πρέπει να περιμένουν τα εξής:
Α) την ισότιμη αντιμετώπιση τους και την δίκαιη εφαρμογή των κανονισμών.
Β) την ανάπτυξη των υποδομών σε αθλητικούς χώρους με παρεμβάσεις και πιέσεις σ΅ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΕΠΟ, Γ.Γ.Α., Δήμοι)
Γ) την ανάπτυξη των πρωταθλημάτων υποδομής (ιδιαίτερα του εφηβικού) για να αποκτήσουν τα σωματεία βιωσιμότητα και μέλλον.
Δ) τον περιορισμό του φαινομένου της μετακίνησης ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών από σωματείο σε σωματείο με υπέρογκα χρηματικά ποσά.
Ε) την σημασία και τον ρόλο που πρέπει να δοθεί στο πρόσωπο του ερασιτέχνη παράγοντα που πασχίζει για την ομάδα του, με μεράκι και ανιδιοτέλεια.
Στ) την ομαλή ροή των θεσμοθετημένων οικονομικών επιχορηγήσεων και την δημιουργία προϋποθέσεων για πρόσθετη οικονομική βοήθεια στα σωματεία, έστω και με έμμεσο τρόπο (παροχή αθλητικού και υγειονομικού υλικού, κάλυψη μετακινήσεων και εξόδων διαιτησίας, ιατρών, συμφέρουσες ομαδοποιημένες συμβάσεις για τα σωματεία κλπ).
Ζ) την άριστη σχέση συνεργασίας με τους υπόλοιπους φορείς (διαιτησία – ΕΠΟ – ΓΓΑ, βουλευτές, δήμοι, νομαρχία) έτσι ώστε να αναδειχθεί παράλληλα η ΕΠΣΔ ως ένας φορέας που εμπλέκεται στην σύγχρονη μορφή κοινωνίας και δεν αποτελεί μια αποξενωμένη λειτουργία.
Η υλοποίηση όλων των παραπάνω μπορεί να επιτευχθεί με συγκεκριμένες δράσεις. Το μόνο που απομένει είναι τα σωματεία να επιλέξουν τον συνδυασμό που μπορεί να υλοποιήσει με γνώση και μεράκι το συγκεκριμένο οργανόγραμμα.
Είναι λοιπόν μεγάλη η ευθύνη των σωματείων έτσι ώστε να βγάλουν το Δωδεκανησιακό ποδόσφαιρο από το τέλμα που έχει περιέλθει και να το οδηγήσουν σε μια σύγχρονη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ!!!