Ειδήσεις

Η εξίσωση της κρουαζιέρας – Nέες περιοχές για data centers

Σε διαβούλευση με τις εταιρείες κρουαζιέρας φέρεται να είναι η κυβέρνηση ενόψει της επιβολής του σχετικού τέλους στους δύο premium προορισμούς της χώρας. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων φέρεται να μπαίνουν δε και ανταποδοτικές κινήσεις από πλευράς των ιδιωτικών εταιρειών, όπως η βελτίωση των υποδομών ή και άλλες προτάσεις, αν και εφόσον μπορούν να προσφέρουν ολιστική λύση στο πρόβλημα. Κι ενώ οι εταιρείες κρουαζιέρας έχουν εκφράσει ευθύς εξαρχής την αντίθεσή τους – δεδομένου ότι θα επωμιστούν το κόστος των πακέτων που έχουν ήδη πουληθεί για το 2025 – φορείς των δύο νησιών τοποθετούνται με ένα ερώτημα: «Πόση συμμετοχή έχουν στην πραγματικότητα οι τοπικές κοινωνίες στις κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία των τόπων τους; Προηγείται διαβούλευση από πλευράς της πολιτείας πριν παρθεί κάποια απόφαση για τα μείζονα ζητήματα;» Ειδικά στην περίπτωση της Σαντορίνης δε, αναφέρουν ότι το berth allocation μπορεί να αποτελέσει μια επιτυχή λύση ρύθμισης των σχετικών αφίξεων, αν σκεφτεί κανείς ότι το νησί διαθέτει και τελεφερίκ και μάλιστα δημοτικό. Το ερώτημα μένει να απαντηθεί και οι σχετικές αποφάσεις να προχωρήσουν ή να διαφοροποιηθούν. Ίδωμεν.

Τέσσερις περιοχές για νέα data centers
Σε προχωρημένη φάση επεξεργασίας βρίσκεται από τους δύο Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) ο «ηλεκτρικός χάρτης» με τη διαθέσιμη δυναμικότητα των δικτύων σε κάθε γεωγραφική ζώνη της επικράτειας. Στόχος είναι ο χάρτης αυτός να αποτελέσει οδηγό για το πού τα δίκτυα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μεγάλες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας και, κατά συνέπεια, πού μπορούν να χωροθετηθούν νέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά την υλοποίηση καινούριων data centers, η επεξεργασία που έχει γίνει μέχρι τώρα από τους δύο Διαχειριστές δείχνει ότι υπάρχουν τέσσερις μεγάλες περιοχές με διαθέσιμο «ηλεκτρικό χώρο» για την υλοποίηση ανάλογων υποδομών. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι τα δίκτυα στην Αττική δεν μπορούν να καλύψουν ενεργειακά επιπλέον επενδύσεις σε data centers, από αυτές που ήδη δρομολογούνται.

«Που θα κάτσει η μπίλια» στο real estate
Υψηλόβαθμο στέλεχος του real estate, πρόσφατα σημείωνε ότι πρέπει να ανοίξουν οι εταιρείες τον δρόμο σε ξένους επενδυτές «για να μη φτάσουμε στο τέλος να πουλάμε μεταξύ μας». Να μας… συμπαθάτε, που λέει και ο λαός, που η στήλη δεν θυμάται αν το είπε αυτό ο CEO της Prodea, κ. Καρυτινός, της Trastor, Τ. Καζίνος, ή της Dimand, Δ. Ανδριόπουλος, αν και δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, καθώς είναι μια πραγματικότητα. Και κάνουμε… πάσα, αναφερόμενοι, για παράδειγμα, σε αυτούς τους 3 επιχειρηματικούς πόλους καθώς εμπλέκονται σε συναλλαγές που γίνονται ή ψήνονται. Η Prodea ήδη πώλησε χαρτοφυλάκιο στην AKTOR, φέρεται να διαπραγματεύεται τη ρευστοποίηση τουλάχιστον δύο ακόμα, η Dimand ετοιμάζει ή επιθυμεί exit (δηλαδή πώληση), πέραν του HUB 26 (συνεργασία με Prodea, περνάει στην AKTOR, ως γνωστόν) και για Μινιόν, Πύργο Πειραιά και 2-3 ακόμα projects. Ενώ η Trastor έχει ακουστεί ως υποψήφιος «μνηστήρας» (ήτοι αγοραστής), ενός εκ των προς πώληση χαρτοφυλακίων της Prodea, μέχρι και για τα assets της Dimand (π.χ. Μινιόν). Βέβαια, «που θα κάτσει η μπίλια», θα φανεί στην πορεία, δηλαδή σε λίγες εβδομάδες έως μερικούς μήνες από τώρα.

Πηγή: insider.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου