Ειδήσεις

Φορολογικό νομοσχέδιο: Χαμός στη διαβούλευση για Τέλος Ανθεκτικότητας και Airbnb

Καυστικά είναι τα σχόλια στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την “οριζόντια” λογική του Τέλους Ανθεκτικότητας που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, σφοδρή κριτική ασκείται στο άρθρο 21, όπου συγκεντρώνονται οι νέες ρυθμίσεις για τον τουρισμό και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, βάσει των οποίων από τον καινούργιο χρόνο επιβάλλεται το νέο αυξημένο Τέλος Ανθεκτικότητας για τους πελάτες σε ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα. Οι αντιδράσεις, μάλιστα είναι ηχηρές, από πολίτες και φορείς, καθώς όπως αναφέρεται προβλέπεται αύξηση κατά 433% του Τέλους στις μισθώσεις τύπου Airbnb, το οποίο από 1,5 ευρώ αυξάνεται σε 8 ευρώ ανά ημέρα κατά τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο. Πολίτες και φορείς εκτιμούν ότι είναι άδικη και παράλογη καθώς εφαρμόζεται οριζόντια χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γεωγραφική θέση του ακινήτου ή το ύψος του μισθώματος.

Πέρα κι από τη δημόσια διαβούλευση, σε δημόσιες τοποθετήσεις τους θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου του τουρισμού, έχουν εκφράσει με σκληρό τρόπο την αντίθεσή τους στα τελευταία φορολογικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, την αντίθεσή του στα μέτρα έχει εκφράσει με σχετική επιστολή του στον Πρωθυπουργό ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του οργανισμού Γιάννης Παράσχης τόνισε ότι τα μέτρα δεν εξυπηρετούν την εθνική στρατηγική για τη χωρική και χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά επίπεδα τιμών και τις γεωγραφικές διακυμάνσεις, ενώ κινδυνεύουν να ενισχύσουν φαινόμενα παραβατικότητας.

Και ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γιάννης Χατζής μιλώντας στις αρχές Οκτωβρίου, στο 3ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων (ΠΟΞ), με συμμετοχή ξενοδόχων από όλη την Ελλάδα, με αιχμή το Τέλος Ανθεκτικότητας επεσήμανε με αφορμή τις νέες επιβαρύνσεις στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ότι βρισκόμαστε «κρίσιμο σταυροδρόμι στον τουρισμό» και σχολίασε ότι «κάθε επιβάρυνση στην τιμή πώλησης του τουριστικού μας προϊόντος έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητά μας».

Πριν λίγες, δε, εβδομάδες, στο περιθώριο της παρουσίασης, στην Αθήνα, του νέου προγράμματος «TUI FutureShapers Greece»,  το οποίο αποτελεί συνεργασία της Wise Greece με το TUI Care Foundation ο Τόμας Έλερμπεκ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του TUI Care Foundation, αλλά και επικεφαλής του ταξιδιωτικού κολοσσού που φετος στην Ελλάδα, ολοκληρώνει τη χρονιά με 3 εκατ. αφίξεις και πλέον αφίξεις τόνισε με αιχμή τα νέα φορολογικά δεδομένα στον τουρισμό, πως πρέπει σε γενικές γραμμές να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο μακροχρόνιου ορίζοντα. Ειδικά επεσήμανε πως ο προγραμματισμός από τις εταιρείες κρουαζιέρας πραγματοποιείται δύο χρόνια πριν, οπότε είναι δύσκολα διαχειρίσιμη κάποια αλλαγή στο ισχύον πλαίσιο. «Το καλύτερο είναι οποιαδήποτε αλλαγή να συζητείται με όλους τους εμπλεκόμενους», τόνισε, προσθέτοντας πως οι ταξιδιώτες έχουν έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό και πως τα χρήματα που διαθέτουν θα δαπανήσουν, είτε αυτά αποδοθούν σε φόρους, είτε αυτά κατευθυνθούν στην τοπική κοινωνία με αγορές προϊόντων. Στάθηκε, δε, στο ότι ο τουρισμός αποτελεί το βασικό μοχλό ανάπτυξης πολλών κοινωνιών δίνοντας ως παράδειγμα πολλές αναδυόμενες αγορές που προσβλέπουν στον κλάδο για μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές στην οικονομική τους πορεία.

Οριζόντιο Τέλος
Η οριζόντια λογική του του Τέλους Ανθεκτικότητας κατακεραυνώνεται παράλληλα και από τους πολίτες, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, που μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι «καταλύματα που ενοικιάζονται 30 και 40 ευρώ, πληρώνουν το ίδιο τέλος ανθεκτικότητας με αυτά που ενοικιάζονται 300 ευρώ τη μέρα».

Επίσης αναφέρεται ότι «τα 8 ευρώ του τέλους ανθεκτικότητας οριζόντια για όλους, ανεξαρτήτως περιοχής ή τιμήματος ενοικίασης είναι ακραία υψηλό, ειδικά για μικρό-ιδιώτες που έχουν 1 σπίτι και το εκμεταλλεύονται ως προς το ζην. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο τουρίστας θα αρνηθεί να πληρώσει τόσο μεγάλο φόρο και θα καταλήγει ο ιδιοκτήτης να καλύπτει από την τσέπη του το κόστος αυτό».

«Όσοι νοικιάζουμε ένα δωμάτιο 30 ευρώ την ημέρα στο σπίτι που κατοικούμε θα ζητάμε τέλος ανθεκτικότητας 8 ευρώ; Εντελώς απαγορευτικό, πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί τουλάχιστον για τις περιπτώσεις δωματίου» καταγράφεται σε ένα άλλο σχόλιο ενώ μια άλλη αναρτηση αναφέρει ότι:

«Τα 8 ευρώ του τέλους ανθεκτικότητας οριζόντια για όλους, ανεξαρτήτως περιοχής ή τιμήματος ενοικίασης είναι ακραία υψηλό, ειδικά για μικρό-ιδιώτες που έχουν 1 σπίτι και το εκμεταλλεύονται ως προς το ζην. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο τουρίστας θα αρνηθεί να πληρώσει τόσο μεγάλο φόρο και θα καταλήγει ο ιδιοκτήτης να καλύπτει από την τσέπη του το κόστος αυτό».

Οι ένστολοι

«Πυρά» συγκεντρώνει το άρθρο 15 για την «αύξηση ειδικής αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης», το οποίο αφορά την αναπροσαρμογή του ποσού των 2,77 ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης σε 3,33 ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης».

Το σύνολο των ομοσπονδιών των ενστόλων ασκεί σκληρή κριτική λέγοντας ότι: «Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών οφείλει να γνωρίζει ότι ο ανωτέρω τίτλος του σχεδίου νόμου είναι για το σύνολο των ενστόλων ψευδεπίγραφος εφόσον δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική αύξηση της αναχρονιστικής αποζημίωσης των 2,77 € η οποία σημειωτέων παραμένει επί χρόνια καθηλωμένη στα ίδια επίπεδα. Μόνο έτσι θα αισθανθούν οι συνάδελφοί μας ότι η πολιτεία ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτούς και ότι δεν τους εμπαίζει διαρκώς». «Ας μην ελπίζει, λοιπόν, κανείς ότι θα δεχθούμε αδιαμαρτύρητα μια τέτοια σκανδαλώδη ρύθμιση, όταν άλλωστε το κεφαλαιώδες ζήτημα της αναγνώρισης της επικινδυνότητας της εργασίας με τις συνεπαγόμενες νομοθετικές του διατάξεις, παραμένει ακόμα ανοικτό με την ελπίδα ότι η κυβέρνηση τελικά θα αποδεχθεί τις προτάσεις μας» συμπληρώνουν στις τοποθετήσεις τους οι Ομοσπονδίες.

Προθεσμίες δηλώσεων

Όσον αφορά τις προθεσμίες  για τις φορολογικές δηλώσεις και τις εκπτώσεις εφάπαξ καταβολής φόρου πολλοί πολίτες αναφέρουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει ειδική μέριμνα για ΑΜΕΑ ενώ λογιστές τονίζουν ότι πρέπει να αφαιρεθεί από το τελικό νομοσχέδιο η πρόβλεψη για έκπτωση φόρου εισοδήματος 4% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι την 30η Απριλίου καθώς πρόκειται για ένα μήνα φορτωμένο από φορολογικές υποχρεώσεις.

Μέτρα για το στεγαστικό ζήτημα

Επίσης κριτική καταγράφεται και για τη διάταξη, που ορίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως την 31η Δεκεμβρίου 2025 δεν επιτρέπεται η εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής για ακίνητα που βρίσκονται στο 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων. Επίσης, εκεί προβλέπεται, ότι με μια απλή ΚΥΑ μπορεί, το απαγορευτικό να παραταθεί κατά ένα έτος, δηλαδή ως το τέλος του 2026.

Συγκεκριμένα οι πολίτες θεωρούν άδικο το μέτρο «για ένα ακίνητο το οποίο είναι ήδη στην βραχυχρόνια να μην μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει με το ίδιο καθεστώς. Πολύς κόσμος έχει επενδύσει αρκετά χρήματα από οικονομίες μιας ζωής πάνω σε αυτόν τον τομέα».

Επίσης εστιάζουν και στο ότι σε κύριο, νομέα, επικαρπωτή, υπεκμισθωτή ή τρίτο διαχειριστή, ο οποίος προβαίνει σε βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου, ανεξαρτήτως αν η βραχυχρόνια μίσθωση καταρτίζεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ή με άλλον τρόπο, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ίσο με το 50% του  εισοδήματος που αποκτάται από βραχυχρόνια μίσθωση από την 1η Ιανουαρίου 2025 και μέχρι τον έλεγχο, το οποίο δεν είναι κατώτερο από 20.000 ευρώ!

ΠΟΜΙΔΑ

Είναι ενδεικτικό ότι σε παρέμβαση, στη διαβούλευση, για τις διατάξεις που αφορούν τα κλειστά ακίνητα, η ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζει ότι «η αγωνία του νομοθέτη μήπως χάσει μερικά ευρώ από το μέτρο αυτό, είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την μέριμνα να βγουν στην αγορά σπίτια για τους ενοικιαστές».

Μάλιστα γίνεται λόγος για απόσυρση της διάταξης για το Τέλος Ανθεκτικότητας και επανεξέταση εξ αρχής των αλλεπάλληλων επιβαρύνσεων στη βραχυχρόνια μίσθωση, αν μας ενδιαφέρει, όπως αναφέρεται,  και η «ανθεκτικότητά» της αλλά και η «ανθεκτικότητα» του τουρισμού της χώρας μας. Το Τέλος αυτό θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συναρτηθεί με την τιμή ενοικίασης του καταλύματος, αν δεν θέλουμε να αποτελέσει την αρχή του «τέλους» της βραχυχρόνιας μίσθωσης… σημειώνεται σχετικά από την ΠΟΜΙΔΑ.

Επίσης αναφέρει ότι ο περιορισμός για τα τρία δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας να υλοποιηθεί μηχανογραφικά από την ΑΑΔΕ, μέσω του αποκλεισμού των ταχυδρομικών κωδικών τους, και όχι να μετατραπεί σε παγίδα ανυποψίαστων ιδιοκτητών ή των φοροτεχνικών τους, για επιβολή τερατωδών προστίμων. Ο δε ο περιορισμός στα διαμερίσματα αυτά να αφορά αποκλειστικά νέα ΑΤΑΚ και όχι νέα Α.Μ.Α.

Παράλληλα η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι η 36μηνη φοροαπαλλαγή να αφορά το ακίνητο και όχι τον αρχικό συγκεκριμένο ενοικιαστή, να παραμένει δηλαδή σε ισχύ ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή ενοικιαστή για οποιοδήποτε λόγο εντός της τριετίας.

Επίσης, εισηγείται μείωση σε λογικά ποσοστά των βαρύτατων φορολογικών συντελεστών της κλίμακας των μισθωμάτων, που αποτελούν κύρια και πάγια αιτία της αύξησης των ενοικίων και διπλασιασμό των ποσοστών μείωσης του ΕΝΦΙΑ στο 40% και στο 20% για τις κατοικίες με αξία άνω των 500.000€, έτσι ώστε να αποτελέσει πραγματικά δελεαστικό κίνητρο για την ασφάλισή τους, η οποία σύντομα θα αποδώσει πολλαπλάσια φορολογικά έσοδα.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου