Ειδήσεις

Γιάννης Χατζής (ΠΟΞ): Τα τουριστικά έσοδα αποπληθωρισμένα είναι σαφώς χαμηλότερα από το 2019

Ως αναπτυξιακό πυλώνα θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να αντιμετωπίσει τον ξενοδοχειακό κλάδο και όχι ως βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική ανακούφιση σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννη Χατζή, ο οποίος χαρακτήρισε ανυπόστατη την αντίληψη κάποιων πως ο τουρισμός αποτελεί μονοκαλλιέργεια.

«Ένας τομέας με τους πολλαπλασιαστές και τη διείσδυση στην πραγματική οικονομία που έχει ο δικός μας δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως η βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική ανακούφιση. Θέλουμε ένα δίκαιο μοντέλο αντιμετώπισης» σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της έκθεσης τουρισμού Philoxenia Hotelia 2024.

Μάλιστα, θέλοντας να καταδείξει την ανισορροπία που καταγράφεται μεταξύ των εσόδων των ξενοδοχείων έφερε ως παράδειγμα τον μέσο όρο τζίρου δωματίου στο Βόρειο Αιγαίο που αγγίζει τις 2.500 ευρώ μηνιαίως, την ώρα που κατά μέσο όρο ο τζίρος δωματίου στη Ρόδο φτάνει τις 30.000 ευρώ. Σημείωσε δε ότι περί τα 7.000 ξενοδοχεία στη χώρα μας ανήκουν στις κατηγορίες 1, 2 και 3 αστεριών.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού τουρισμού χρόνο με τον χρόνο φθίνουν

Αναφερόμενος στη φετινή τουριστική χρονιά τη χαρακτήρισε ως χρονιά με μεικτό πρόσημο καθώς, όπως είπε, όλες οι περιοχές δεν κατέγραψαν την ίδια δυναμική, φέρνοντας, μάλιστα, ως παράδειγμα τη Μυτιλήνη όπου σε διάστημα 43 εβδομάδων η αεροπορική επιβατική κίνηση παρουσίασε αύξηση κατά 44%.

«Φέτος αποτυπώνονται τρεις τάσεις. Στην πρώτη, έχουμε τα αεροδρόμια που εμφάνισαν σημαντική αύξηση, όπως της Αθήνας, της Μυτιλήνης, της Ρόδου, της Σκιάθου, των Χανίων, του Ηρακλείου και της Κέρκυρας. Υπάρχει μια τάση σε προορισμούς που εμφάνισαν μικρή έως και οριακή αύξηση, όπως στην Κεφαλονιά, στη Θεσσαλονίκη και στη Σαντορίνη, ενώ υπάρχει και μια τρίτη με καθαρά αρνητικό πρόσημο όπως τα αεροδρόμια της Μυκόνου και της Καβάλας» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Ωστόσο, επισήμανε πως ο θετικός ρυθμός των αφίξεων δεν αποτυπώνεται στα έσοδα, γεγονός που καταδεικνύει πως αν υπολογίσουμε τις τιμές κατά κεφαλήν δαπάνης η μείωση είναι μεγαλύτερη. Μάλιστα ο κ. Χατζής επισήμανε πως «τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού τουρισμού χρόνο με τον χρόνο φθίνουν», ενώ υπογράμμισε πως διανύουμε μια περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων. «Η αύξηση των εσόδων λοιπόν είναι μόνον ονομαστική και γι’ αυτό έχουμε επισημάνει πως τα έσοδα αποπληθωρισμένα είναι σαφώς χαμηλότερα του 2019. Το ρεκόρ έγινε το 2019 και έκτοτε δεν έχει σπάσει», υπογράμμισε.

Πηγή: tornosnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου