Τοπικές Ειδήσεις

Δεν κλείνουν στρατόπεδα στα νησιά μας

Μπαίνει «λουκέτο» σε μια σειρά από στρατόπεδα, δημιουργείται «ατσάλινος» και αδιαπέραστος αντι-drone θόλος και επίκεται συγχώνευση μονάδων και σχηματισμών, στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει στη Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός σηματοδότησε την εισαγωγή των Ενόπλων Δυνάμεών μας στη νέα εποχή, όπου κάθε μονάδα του Ελληνικού Στρατού θα έχει αντι-drone δυνατότητες.

Ο υπουργός, υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές στη Δομή έχουν ως στόχο «να περάσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις στον 21ο αιώνα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις διευρυνόμενες προκλήσεις που υπάρχουν στον περιβάλλον ασφάλειας».

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό εντός του 2025 να έχουν κλείσει 137 στρατόπεδα, καθώς «η αντίληψη κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο δεν μπορεί να ισχύει για τα στρατόπεδα».

Εξήγησε ότι ο λόγος που κλείνουν μόνο 137 στρατόπεδα είναι διότι «δεν έχουμε χρήματα να επενδύσουμε για να μεγαλώσουν τα άλλα και να κλείσουμε άλλα 250».

Εξήγησε ότι «δεν έχει λογική να έχουμε περισσότερα από 800 στρατόπεδα, περισσότερα από αυτά που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στο Έβρο, που έχουν πληρότητα κάτω από 30%. Και υπάρχει μονάδα στην Πελοπόννησο που έχει πληρότητα 130%. Αυτό δεν έχει λογική».

Ποια στρατόπεδα κλείνουν
Σύμφωνα με πληροφορίες στα 137 στρατόπεδα που κλείνουν περιλαμβάνεται τουλάχιστον μία μονάδα μέσα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης και μια εγκατάσταση αποθηκών στο Πανόραμα, ενώ στην Αττική το ίδιο θα συμβεί σε μια μονάδα με… «καμινάδα» και σε εγκαταστάσεις σε Καπανδρίτι και Μαλακάσα.

Προς κατάργηση οδεύουν, επίσης, η Σχολή Εκπαίδευσης Τεχνικών Τηλεπικοινωνίας (ΣΕΤΤΗΛ) στον Πύργο, η Σχολή Μαγείρων στο Γύθειο και δομές που υπολειτουργούν σε μια σειρά από πόλεις, όπως στην Τρίπολη, τη Λαμία και την Άρτα.

Για την υπόλοιπη χώρα, οι πληροφορίες θέλουν:

στα νησιά του Αιγαίου να μην γίνονται δραματικές αλλαγές ή λουκέτα, πλην της εσωτερικής αναδιάταξης και μετεγκατάστασης στρατιωτικών δομών.
στη Στερεά Ελλάδα μονάδα με 41 αποθήκες, εκ των οποίων οι 30 είναι άδειες, θα μεταφερθεί σε άλλο στρατόπεδο του ίδιου σχηματισμού
στη Μακεδονία δύο μονάδες του ίδιου σχηματισμού σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα με απόσταση μόλις 200 μέτρων το ένα από το άλλο θα συγχωνευθούν
στην παραμεθόρια περιοχή τρία στρατόπεδα με λίγα χιλιόμετρα απόσταση μεταξύ τους που φιλοξενούν ισάριθμες μονάδες, ανορθολογικά υποστελεχωμένες, θα συγχωνευθούν.
Για το Ναυτικό επισήμανε ότι αποκτά «τη δυνατότητα Αντιαεροπορικής Άμυνας Περιοχής. Θα μπορεί να προβάλλει την ισχύ του. Όχι απλώς να υπερασπίζεται το Αιγαίο».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι «η Δομή Δυνάμεων στην πραγματικότητα αφορά και τις επιλογές της χώρας στα ευρύτερα θέματα που αφορούν τα εξοπλιστικά και τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να προχωρήσουμε κάτω από το πλαίσιο της “Ατζέντας 2030″».

Στο πλαίσιο της προώθησης της καινοτομίας, είπε ο κ. Δένδιας πως «μέσα Δεκεμβρίου οργανώνουμε την πρώτη μεγάλη κοινή παρουσίαση με το γαλλικό σύστημα καινοτομίας». «Θα έρθει εδώ ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνί, και θα παρουσιάσουμε μαζί τη συνεργασία των δύο συστημάτων καινοτομίας», συνέχισε.

Για τα βασικά προγράμματα, είπε ότι αυτά περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων και τον εκσυγχρονισμό των πυραυλακάτων, τη νέα φρεγάτα «Constellation» που σχεδιάζεται μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη νέα κορβέτα που σχεδιάζεται μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα νέα υποβρύχια.

«Όλα αυτά τα προγράμματα θα μεταφέρουν στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία περί τα 6 ή 7 δισ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια και μάλιστα εμπροσθοβαρώς», επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι θα μεταρρυθμιστεί η θητεία και θα παρουσιαστεί νομοθέτημα στο πρώτο τρίμηνο. «Θα μεταρρυθμιστεί η Εθνοφυλακή, θα μεταρρυθμιστεί η Εφεδρεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την Αεροπορία, υπογράμμισε ότι «έχει εκπονηθεί ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων, ώστε να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4,5 και 5ης γενεάς».

Πηγή: vradini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου