Ειδήσεις

Συνωστισμός υποψηφίων για το Νόμπελ Ειρήνης

Αριθμός ρεκόρ υποψηφίων —278 (231 πρόσωπα και 47 οργανώσεις και οργανισμοί)— για τα βραβεία Νόμπελ Ειρήνης έχουν προταθεί φέτος και η λίστα των υποψηφιοτήτων είναι ευρύτερη από ποτέ αφού περιλαμβάνει από τον πάπα Φραγκίσκο μέχρι την Μαλάλα Γιουσαφζάι, την πακιστανή μαθήτρια που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της, αλλά και τον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον αμερικανό πρώην πράκτορα της CIA και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA), ο οποίος προκάλεσε σάλο διεθνώς όταν αποκάλυψε το εύρος των μυστικών παρακολουθήσεων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η σχετική ανακοίνωση από τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ θα γίνει στο Όσλο στις 10 Οκτωβρίου.
Όπως σχολιάζει το Γερμανικό Πρακτορείο, στο παρελθόν έχουν υπάρξει επιλογές από την πενταμελή Επιτροπή οι οποίες έχουν προκαλέσει τόσο έκπληξη, όσο και διαμάχες.
Για παράδειγμα, η επιλογή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2009 ήταν μη αναμενόμενη καθώς βρισκόταν στην εξουσία λιγότερο από ένα χρόνο. Τον επόμενο χρόνο, η Κίνα στηλίτευσε την απόφαση να απονεμηθεί το βραβείο στον Λιού Σιαομπό, στον κινέζο διανοούμενο, συγγραφέα και ακτιβιστή με αποτέλεσμα να πληγούν οι σχέσεις Όσλο-Πεκίνου.
Ο Κρίστιαν Μπεργκ Χαρπβίκεν, ο διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Ειρήνη του Όσλο, το οποίο συντάσσει μία ετήσια λίστα υποψηφίων αλλά δεν συνδέεται με το βραβείο Νόμπελ, τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του Πάπα, ο οποίος έχει απευθύνει εκκλήσεις για μία δικαιότερη κατανομή του πλούτου για την προώθηση της ειρήνης.

Η επιλογή του Σνόουντεν θα ήταν αμφιλεγόμενη, το ίδιο και του Μπράντλεϊ —πλέον Τσέλσι— Μάνινγκ, του Αμερικανού στρατιώτη ο οποίος καταδικάστηκε για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks, σχολιάζει το Πρακτορείο.
Ένα Νόμπελ Ειρήνης στον Σνόουντεν πιθανόν να προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ, όπου θεωρείται προδότης. Το Όσλο επίσης θα ερχόταν σε δεινή θέση καθώς, αν ο Σνόουντεν αποφάσιζε να εγκαταλείψει το “καταφύγιό” του στη Ρωσία για να παραλάβει το βραβείο, θα κινδύνευε να συλληφθεί και να εκδοθεί στις ΗΠΑ.
Η Επιτροπή Νόμπελ συμβουλεύει όσους προτείνουν υποψηφίους να μην αποκαλύπτουν τις προτάσεις τους, αλλά δεν υπάρχουν δεσμευτικοί κανονισμοί γι αυτό, γεγονός που εξηγεί γιατί δημοσιοποιούνται κάποια από τα ονόματα.
O Νορβηγός ιστορικός Άσλε Σβέεν και δύο συνάδελφοί του ιστορικοί επιχείρησαν, όπως ο Χαρπβίκεν, να σχολιάσουν τις πιθανότητες των υποψηφίων εκείνων που έγιναν γνωστά τα ονόματά τους.
Ο Σβέεν θεωρεί ότι ο πάπας έχει λίγες πιθανότητες και περισσότερες έχει η Μαλάλα.
«Ένα βραβείο ειρήνης στη Μαλάλα θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα», λέει ο Σβέεν κι επικαλείται τα παραδείγματα πολυάριθμων γυναικών και κοριτσιών στο μουσουλμανικό κόσμο που έχουν γίνει στόχος εξτρεμιστικών οργανώσεων όπως της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.
Παρότι δεν υπάρχει χαμηλό όριο ηλικίας για τους υποψήφιους, η Μαλάλα θεωρείται πολύ μικρή.
Επίσης, προσθέτει ο Σβέεν, μία πιθανή βράβευσή της μπορεί να έθετε σε κίνδυνο τη ζωή της.
Η ένοπλη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία έπληξε τις πιθανότητες του ρώσου προέδρου Πούτιν να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης. Είχε προταθεί για τις προσπάθειές του να αποτρέψει τις υπό τις ΗΠΑ αεροπορικές επιδρομές στη Συρία με αφορμή το χημικό της οπλοστάσιο.
Σύμφωνα με τον Σβέεν, ένα βραβείο στη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta για τα ανεξάρτητα ρεπορτάζ της θα μπορούσε να κλονίσει τη Μόσχα, αλλά και να “πλήξει περαιτέρω τις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας” εν μέσω της ουκρανικής κρίσης.
Αντίθετα, η Επιτροπή Νόμπελ ενδέχεται να προτιμήσει τον κογκολέζο γιατρό Ντένις Μουκουένγκε, ο οποίος διοικεί νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται χιλιάδες θύματα μαζικών βιασμών που διαπράττουν οι ένοπλες οργανώσεις στην ανατολική ΛΔ Κονγκό.

΄Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου