Ειδήσεις

Απάντηση Σαμαρά στον Μητσοτάκη για τη διαγραφή του: Αλαζονεία και προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, θα μας κρίνει η ιστορία

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε στη δήλωσή του- πρώτη αντίδρασή του- για την διαδικασία διαγραφής του από τη ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς με αφορμή τη συνέντευξη που έδωσε στο “Βήμα της Κυριακής”.Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός της Ελλάδας, κάνει λόγο για “αλαζονεία και έλλειψη ψυχραιμίας” και για ένα κόμμα που “λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία”.

Κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά, όπου “όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών”, την ακρίβεια και την woke ατζέντα που “ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα”.

Τονίζει δε πως “για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου”.

Αναλυτικά η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά:

“Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτακη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία.
Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα.

Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος. Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών; Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια; Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας;

Μήπως στη σκευωρία Νοβαρτις;

Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου.

Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία”.

Το χρονικό της διαγραφής
Εκτός της Νέας Δημοκρατίας τέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνέντευξη βόμβα στο Βήμα της Κυριακής, με την οποία ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη και πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

“Ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσθέτει: “Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς”.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η διαγραφή Σαμαρά αφορά τόσο το κόμμα όσο και την κοινοβουλευτική ομάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του θα τον παραπέμψει στον πρόεδρο της επιτροπής δεοντολογίας της ΝΔ (Γ. Τραγάκη), με το ερώτημα της διαγραφής του. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει, θα αποφασίσει και το πρακτικό στέλνεται στον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος στη συνέχεια με βάση το πρακτικό κ την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, στέλνει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, π.χ. τη Δευτέρα μόλις ανοίξει η Βουλή.

Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου
“Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής, αναφέρει στην ανακοίνωσή το ο Παύλος Μαρινάκης.

Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας “χαριεντίζονταν” με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής “καμαρίλας” και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό “γινάτι”.Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.

Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς. ”

Υπενθυμίζεται πως ο Αντώνης Σαμαράς μέσω της συνέντευξης του στο “Βήμα της Κυριακής” πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή, ενώ εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί μετά τη δήλωσή του “ας με πουν και μειοδότη, αν είναι να έχουμε ήρεμη γειτονιά” αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά.

“Ουδέν σχόλιον” από πλευράς Καραμανλή
Συνομιλητές του Κώστα Καραμανλή ερωτώμενοι για την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, δεν θέλουν να προβούν σε κάποιο σχόλιο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπήρξε καμία προσυνεννοηση μεταξύ των δύο πρώην πρωθυπουργών για την επίμαχη πρόταση του Αντώνη Σαμαρά.

Όπως λένε τα ίδια πρόσωπα, οι δύο άνδρες έχουν μια ειλικρινή σχέση, οι απόψεις τους ταυτίζονται σε κάποια θέματα, ωστόσο για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπήρξε προσυνεννόηση.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου