• Το ταμείο που παρουσιάζουμε θα διευκολύνει τα νησιά μας να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση, δήλωσε από τη Νάξο ο πρωθυπουργός, στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών • Παρόντες ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και δήμαρχοι των νησιών
Την υπογραφή ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου που αξιοποιεί πόρους για την στήριξη έργων απανθρακοποίησης ανακοίνωσε από την Νάξο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με σκοπό η κυβέρνηση να στηρίξει τη νησιωτική Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης που βρέθηκε στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών, αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά στο νησί των Κυκλάδων που γιόρταζε χθες, χαρακτήρισε ευτυχή τη συγκυρία «για να ανακοινώσουμε την υπογραφή ενός σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου για τα νησιά μας, που αξιοποιεί πόρους από το σύστημα Εμπορίας Ρύπων για να στηρίξει έργα απανθρακοποίησης», ανέφερε σχετικά κατά τη χθεσινή τελετή υπογραφής της σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών από το λιμάνι της Νάξου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες. «Αλλάζουμε και κάνουμε τις ζωές των νησιωτών καλύτερες.
Το ταμείο που παρουσιάζουμε θα διευκολύνει τα νησιά μας να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση.
Οι πόροι θα βοηθήσουν για να συνδέσουμε τα νησιά με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδος», συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία στην συνολική εθνική στρατηγική της χώρας για να μετατρέψουμε τον ήλιο και τον άνεμο σε εθνικό πλεονέκτημα.
«Παρακολουθώ με προβληματισμό να αναπτύσσεται ρητορική από ακραία κόμματα κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι τελείως εσφαλμένη λογική.
Οι ΑΠΕ θα επιτρέψουν στη χώρα να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και θα συνεισφέρουν στη μείωση του κόστους ενέργειας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο αυτό ώστε και οι επιχειρηματίες με μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα να καλύπτουν ανάγκες παραγωγής», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «όλη αυτή η φιλολογία κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι επικίνδυνη και δεν είναι πατριωτική γιατί δεν είναι πατριωτικό να εισάγουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο όταν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας τις οποίες ο Θεός μας έδωσε απλόχερα».
«Ένα νέο διακριτό χρηματοδοτικό εργαλείο για τα νησιά της πατρίδας μας, είναι ένα ακόμα όπλο για την θωράκισή τους και απάντηση στις προκλήσεις της εποχής», δήλωσε σε ανάρτησή του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
Παρόντες οι δήμαρχοι των νησιών
Ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης δήλωσε στη «δ» ότι: «Το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων είναι ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τα νησιά μας.
Η χώρα ενεργοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους 2 δισ. ευρώ για «πράσινες» δράσεις στα νησιά, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Η τριμερής σύμβαση ανάμεσα σε ελληνικό κράτος, Κομισιόν και ΕΤΕπ υπογράφεται στη Νάξο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ευρωπαίων αξιωματούχων. Μέρος του σχεδίου περιλαμβάνει επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ για συνδυαστικά έργα ΑΠΕ, αφαλάτωσης και αντλησιοταμίευσης, κυρίως στις Κυκλάδες.
Τα έργα θα παρέχουν «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, εξασφαλίζοντας νερό για ύδρευση και άρδευση. Το αποθηκευμένο νερό θα καλύπτει αυξημένες ανάγκες τουριστικής περιόδου, συμβάλλοντας σε βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος τόνισε από την πλευρά του ότι «στη Νάξο η υπογραφή της σύστασης του Ταμείου Απανθρακοποίησης των νησιών είναι αρχικού κεφαλαίου 1,6 δις με προοπτική να φτάσει τα 5 δις. Παρόντες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής για την πράσινη συμφωνία, Μάρος Σέφκοβιτς και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.
Η Ελλάδα γίνεται πρωτοπόρος στην πολυσυζητημένη ενεργειακή μετάβαση με τα νησιά μας πρωταγωνιστές στην παγκόσμια προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή».