Ειδήσεις

Τα πρώτα 30 μεγάλα «πράσινα» έργα στα ελληνικά νησιά

Το δρόμο για ένα κύμα πράσινων επενδύσεων στα ελληνικά νησιά με σκοπό να τους προσδώσει ενεργειακή αυτάρκεια, να τα απεξαρτήσει οριστικά από τις ακριβές πετρελαϊκές μονάδες, να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα λειψυδρίας και εντέλει να αναβαθμίσει το ίδιο το τουριστικό τους προϊόν, ξεκλειδώνουν οι ευρωπαϊκοί πόροι του νέου Ταμείου Απανθρακοποίησης.

Στην πράξη πρόκειται για ένα σχέδιο με ορίζοντα δεκαετίας, ένα νέο μίνι «Ταμείο Ανάκαμψης» που θα εμπλέξει μικρές και μεγάλες κατασκευαστικές και ενεργειακές εταιρείες και με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει μια λύση «πακέτο» για τη λειψυδρία, την φθηνή ενέργεια και το πρασίνισμα πολλών μικρών τοπικών οικονομιών από την Εύβοια και τις Κυκλάδες, μέχρι τα Δωδεκάνησα και τη Κρήτη.

«Καύσιμο» για όλες αυτές τις επενδύσεις είναι τα έσοδα που αναμένεται να έχει η Ελλάδα από τη δημοπράτηση 25 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που της διατίθενται από το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας (EU ETS) και τα οποία μεταφράζονται καταρχήν σε έσοδα κοντά στα 2 δισ. ευρω.

Σαν συνολικό ποσό, οι επενδύσεις που μπορεί να φέρει αυτό το νέο ευρωπαϊκό εργαλείο, υπολογίζονται σε 4-5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2032, οι οποίες ωστόσο μπορεί και να πολλαπλασιαστούν, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των αναλυτών για εκτίναξη τα αμέσως επόμενα χρόνια των τιμών στα χρηματιστήρια των ρύπων.

Κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα, το νέο αυτό ταμείο, οι υπογραφές για το οποίο έπεσαν χθες στη Νάξο, παρουσία του Πρωθυπουργού, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προσφέρει στη χώρα νέους πόρους, που εφόσον τους εκμεταλλευτεί σωστά και σχεδιάσει αποτελεσματικά τα νέα έργα, μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη για πολλές τοπικές οικονομίες.

Κεντρική θέση κατέχουν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, ύψους άνω των 2,5 δισ ευρώ, με πρώτη αυτή των Δωδεκανήσων με τη Κόρινθο και μετά αυτές των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, όπως και μικρότερων νησιών των Κυκλάδων, που σήμερα βασίζονται κυρίως στο μαζούτ, μέχρι τα νέα έργα σε ΑΠΕ, που θα απορροφήσουν τουλάχιστον το 50% του συνολικού budget.

Εχοντας διασυνδεθεί πχ τα Δωδεκάνησα με το κεντρικό ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, αφενός δεν θα έχουν πλέον ανάγκη τις σημερινές παλαιές πετρελαϊκές μονάδες, αφετέρου θα επιτραπεί ο πολλαπλασιασμός των έργων ΑΠΕ.

Στο σκέλος των ανανεώσιμων, το σχέδιο προβλέπει σε όλα τα ελληνικά νησιά μια πλειάδα επιδοτήσεων για διαφορετικές επενδύσεις και τεχνολογίες: Μικρά φωτοβολταικά σε συνδυασμό με μπαταρίες (προϋπολογισμού 270 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% αφορά ενίσχυση). Σταθμοί ΑΠΕ σε διασυνδεδεμένα νησιά (165 εκατ. ευρώ, 40% η επιδότηση), υβριδικά συστήματα ΑΠΕ με μπαταρίες σε μη διασυνδεδεμένα νησιά (500 εκατ. 42% η επιδότηση) και ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων (880 εκατ. ευρώ, 30% επιδότηση).

Ακτινογραφώντας σε αδρές γραμμές τα επιλέξιμα έργα, το Ταμείο χρηματοδοτεί από μικρές επενδύσεις με σκοπό την αυτοκατανάλωση κατοικιών και επιχειρήσεων μέχρι μεγαλύτερες όπως την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, και από την τροφοδοσία πλοίων με ηλεκτρική ενέργεια στα λιμάνια (cold ironing) μέχρι την κατασκευή πλειάδας ταμιευτήρων πολλαπλού σκοπού, με συνολικό προυπολογισμό κοντά στα 400 εκατ. ευρώ και ένα διπλό στόχο: Τόσο την ηλεκτροπαραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, όσο και την καλύτερη διαχείριση των υδάτων μέσω αντιλησιοταμιευτικών μονάδων και έργων αφαλάτωσης.

Εργα απαραίτητα ειδικά σε μια συγκυρία, όπου το τουριστικό μοντέλο σε πολλά ελληνικά νησιά έχει κορεστεί και επείγουν επενδύσεις σε βασικές υποδομές ενέργειας και ύδρευσης, με τις τοπικές κοινωνίες να εκπέμπουν SOS μπροστά στην αυξανόμενη λειψυδρία.

Ένα σύνθετο πλέγμα έργων για να γίνουν ενεργειακά ανεξάρτητα τα νησιά, να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών, όπως είπε η υφυπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου που παρουσίασε το σκεπτικό του Ταμείου Απανθρακοποίησης, το οποίο θυμίζει σε βαθμό δυσκολίας το Ταμείο Ανάκαμψης. Εξασφαλίζει ωστόσο δυνητικά για τα νησιά ακόμη μεγαλύτερους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως σημείωσε ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Τα πρώτα 30 υποψήφια έργα έχουν ήδη επιλέγει και το σκεπτικό λειτουργίας τους, όπως το έχει κατά καιρούς περιγράψει ο κ. Σκυλακάκης, που ως υπουργός, θα έχει και τη διαχείριση του Ταμείου, είναι απλό.

Τον χειμώνα, που οι ανάγκες για νερό και για ηλεκτρική ενέργεια είναι περιορισμένες, μεγάλο μέρος της «πράσινων» γιγαβατώρων θα αξιοποιείται για τη λειτουργία της αφαλάτωσης, με το νερό να αποθηκεύεται στον ανώτερο ταμιευτήρα των αντλησιοταμιευτικών μονάδων.

Πηγή: .euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου