Τον εμπαιγμό της ΝΔ με τις τεράστιες καθυστερήσεις στη διαδικασία των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους της Ρόδου, φέρνει με ερώτηση του στη Βουλή ο Γιώργος Νικητιάδης Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. Υφυπουργός Τουρισμού Πολιτισμού. Ενάμιση έτος μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά του Ιουλίου του 2023 κάτοικοι και επιχειρήσεις που επλήγησαν αναμένουν ακόμη την κρατική αρωγή, με τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης να έχουν παραμείνει στα λόγια. Η ερώτηση απευθύνεται στον Υπ. Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειο Κικίλια και κατατέθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου.
Συμφώνως με το κείμενο της ερώτησης ο Υπ. Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας κ. Κικίλιας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τον Ιούλιο του 2023 με θέμα τις δασικές πυρκαγιές αναφερόμενος και στην πυρκαγιά της Ρόδου υποστήριξε ότι «Το κράτος θα κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι οφείλει για να ανακουφίσει τους πληγέντες και τις πληγείσες περιοχές». Από τότε έχουν περάσει 16 μήνες και οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις που επλήγησαν στη Ρόδο ακόμη αναμένουν την οικονομική ανακούφιση που υποσχέθηκε ο κ. Κικίλιας.
Μετά τη βιβλική καταστροφή στη Ρόδο τον Ιούλιου 2023, ενεργοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου 2023 το σχήμα της πρώτης αρωγής μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr, ώστε οι πυρόπληκτοι πολίτες και οι πληγείσες επιχειρήσεις να υποβάλουν οι πρώτοι αίτηση για τη πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής και οι δεύτεροι για αποζημίωση των ζημιών τους. Επίσης με σχετική Κ.Υ.Α. οριοθετήθηκαν ως πυρόπληκτες περιοχές στη Ρόδο οι Δημοτικές Κοινότητες Λάρδου και Λαέρμων της Δημοτική Ενότητας Λινδίων και Ασκληπιειού και Γενναδίου της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου. Στη συνέχεια με απόφαση του Υφυπουργού κ. Τριαντόπουλου εγκρίθηκε η προκαταβολή για την αποζημίωση των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου.
Οι δικαιούχοι στις πυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου έλαβαν μόνο τα ποσά της πρώτης αρωγής. Από τότε μέχρι σήμερα καμία καταβολή δεν έχει πραγματοποιηθεί προς τους δικαιούχους, όπως επίσης ουδεμία ενημέρωση έχουν λάβει σχετικώς με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των ελέγχων και της έκδοσης των απαραίτητων εγγράφων για την καταβολή των αποζημιώσεών τους, που είναι πολλαπλάσιες των ποσών που καταβλήθηκαν.
Στις περιοχές Ασκληπιείο και Κιοτάρι δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν και οι πυρόπληκτοι φιλοξενούνται σε συγγενείς ή αναγκάστηκαν να μετοικήσουν. Ορισμένοι βρίσκονται «με δεμένα χέρια», αφού, ενώ έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε εργασίες ανακατασκευής ή επισκευής με ίδιες δαπάνες, δεν μπορούν προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία της στεγαστικής συνδρομής.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, συμφώνως με επιχειρηματίες των πυρόπληκτων περιοχών του νησιού, που έχουν λάβει μόνο 4.000 € για την καταστροφή όλου του εξοπλισμού τους, τα δικαιολογητικά που έχουν συγκεντρώσει «πηγαινοέρχονται» μεταξύ της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Υπουργείου. Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες έχουν επιδοθεί σε κυνήγι αναζήτησης των φακέλων τους και ενημέρωσης της πορείας της αίτησής τους, χωρίς να λαμβάνουν σαφείς απαντήσεις, χωρίς να ενημερώνονται για τις τυχόν ελλείψεις ή παραλείψεις τους.
Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τον Υπ.Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειο Κικίλια: «Σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της στεγαστικής συνδρομής και της επιχορήγησης προς αντιμετώπιση των ζημιών των επιχειρήσεων των συγκεκριμένων πυρόπληκτων περιοχών της Ρόδου; Ποιοί είναι οι φορείς, με ευθύνη των οποίων δεν έχουν ακόμα συγκεντρωθεί, ελεγχθεί και εκδοθεί όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για τις αποζημιώσεις και πώς έχετε παρέμβει για την επιτάχυνση των διαδικασιών αυτών; Πότε θα προχωρήσει το Υπουργείο στην καταβολή των αποζημιώσεων, ποιό είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις;»
Το κείμενο της ερώτησης:
Κύριε Υπουργέ,
Την 28η-7-2023 σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήσατε σχετικώς με τις δασικές πυρκαγιές στη χώρα, μεταξύ άλλων και για την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί της Ρόδου τη 18η Ιουλίου 2023, υποστηρίξατε επί λέξει ότι «Το κράτος θα κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι οφείλει για να ανακουφίσει τους πληγέντες και τις πληγείσες περιοχές». Έκτοτε, έχουν παρέλθει 16 μήνες και η οικονομική ανακούφιση εκ μέρους του κράτους ακόμα αναμένεται από τους πληγέντες κατοίκους και τις πληγείσες επιχειρήσεις της Ρόδου.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τη βιβλική καταστροφή της Ρόδου τον Ιούλιο του 2023 ενεργοποιήθηκε στις 3-8-2023 το σχήμα της πρώτης αρωγής μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr, ώστε οι πυρόπληκτοι πολίτες και οι πληγείσες επιχειρήσεις να υποβάλουν οι μεν πρώτοι αίτηση για τη πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής και οι μεν δεύτεροι για αποζημίωση των ζημιών τους. Οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις της πρώτης αρωγής για τις ανωτέρω περιπτώσεις προσδιορίστηκαν με τις υπ’ αριθμ. 14721/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./Α325/17-8-2023 και 12457/02-08-2023 κοινές υπουργικές αποφάσεις. Σημειωτέον ότι με την υπ’ αριθμ. 14721/2023 ΚΥΑ οριοθετήθηκαν ως πυρόπληκτες περιοχές στη Ρόδο οι Δημοτικές Κοινότητες Λάρδου και Λαέρμων της Δ.Ε. Λινδίων και Ασκληπιείου και Γενναδίου της Δ.Ε. Νότιας Ρόδου.
Εν συνεχεία, με την υπ’ αριθμ. 44545/27-12-2023 απόφαση του Υφυπουργού σας κ. Τριαντόπουλου εγκρίθηκε η προκαταβολή για την αποζημίωση των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου, η οποία ορίστηκε ότι καλύπτει στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμό, πρώτες ύλες, κ.α., ενώ συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 35% του συνόλου της κατά περίπτωση εκτιμηθείσας ζημίας από την αρμόδια Επιτροπή Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας με ανώτατο όριο το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ ανά δικαιούχο.
Κατόπιν των ανωτέρω, οι δικαιούχοι των παραπάνω στις πυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου έλαβαν πράγματι τα ποσά της πρώτης αρωγής, οι μεν ιδιοκτήτες κατοικιών 5.000 ή 10.000 ευρώ αναλόγως των καταστροφών και οι δε επιχειρήσεις 2.000 ή 4.000 ευρώ αναλόγως της σοβαρότητας των υλικών ζημιών. Ωστόσο, έκτοτε ουδεμία καταβολή έχει πραγματοποιηθεί προς τους δικαιούχους, όπως επίσης ουδεμία ενημέρωση έχουν λάβει σχετικώς με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των ελέγχων και της έκδοσης των απαραίτητων εγγράφων για την καταβολή των αποζημιώσεών τους, που είναι πολλαπλάσιες των ποσών που καταβλήθηκαν.
Υπογραμμίζεται ότι στις περιοχές Ασκληπιείο και στην ευρύτερη περιοχή Κιοτάρι δεκάδες σπίτια έχουν καταστραφεί και πολλοί πυρόπληκτοι φιλοξενούνται σε συγγενείς ή έχουν αναγκαστεί να μετοικήσουν. Ορισμένοι βρίσκονται «με δεμένα χέρια», αφού, αν και θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε εργασίες ανακατασκευής ή επισκευής με ίδιες δαπάνες, δεν μπορούν προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία της στεγαστικής συνδρομής.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, συμφώνως με επιχειρηματίες των πυρόπληκτων περιοχών του νησιού, που έχουν λάβει μόνο 4.000,00 ευρώ για την καταστροφή όλου του εξοπλισμού τους, τα δικαιολογητικά που έχουν οι δικαιούχοι συγκεντρώσει κατά τα προβλεπόμενα στον νόμο «πηγαινοέρχονται» μεταξύ της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Υπουργείου σας. Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες έχουν επιδοθεί σε κυνήγι αναζήτησης των φακέλων τους και ενημέρωσης της πορείας της αίτησής τους, χωρίς να λαμβάνουν σαφείς απαντήσεις, χωρίς να ενημερώνονται για τις τυχόν ελλείψεις ή παραλείψεις τους.
Δεδομένου ότι έχει παρέλθει σχεδόν ενάμιση έτος από την καταστροφική πυρκαγιά της Ρόδου τον Ιούλιο του 2023, που άφησε πίσω της δεκάδες κατεστραμμένες κατοικίες και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την τεράστια οικονομική καταστροφή των πυρόπληκτων και την ανατροπή της ζωής τους.
Δεδομένου ότι πέρα από τις καταβολές της πρώτης αρωγής, οι διαδικασίες για την στεγαστική συνδρομή και την επιχορήγηση προς πληγείσες επιχειρήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν καν ολοκληρωθεί.
Ερωτάται ο Υπουργός:
1) Σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της στεγαστικής συνδρομής και της επιχορήγησης προς αντιμετώπιση των ζημιών των επιχειρήσεων των συγκεκριμένων πυρόπληκτων περιοχών της Ρόδου; Ποιοί είναι οι φορείς, με ευθύνη των οποίων δεν έχουν ακόμα συγκεντρωθεί, ελεγχθεί και εκδοθεί όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για τις αποζημιώσεις και πώς έχετε παρέμβει για την επιτάχυνση των διαδικασιών αυτών;
2) Πότε θα προχωρήσετε στην καταβολή των αποζημιώσεων, ποιό είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις;