Ειδήσεις

Γιάννης Πάππου: «Ο Δήμος Ρόδου τρομοκρατεί και εκβιάζει τους πολίτες της Δωδεκανήσου»

-Απάντηση του Προέδρου του ΕΒΕΔ στον Δήμο Ρόδου για τον ΔΗΦΟΔΩ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου εξέδωσε χθες την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Εντυπωσιάζει ο τρόπος με τον οποίο ο Δήμος Ρόδου με την επιστολή του προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο, επιχειρεί να τον πείσει περί της ανάγκης διατήρησης του ΔΗΦΟΔΩ, εκθέτοντας τις επιπτώσεις που μια τέτοια απόφαση θα επιφέρει στα οικονομικά των δήμων της Δωδεκανήσου.

Αποκρύπτει όμως πλήρως και σκοπίμως την αλήθεια, όχι μόνο για την προφανή αντισυνταγματικότητα του συγκεκριμένου φόρου, όπως έχει ήδη αποφανθεί το ΣτΕ, αλλά και για τον αδιαφανή τρόπο διαχείρισης εσόδων 200 και πλέον εκατ.  ευρώ, ζήτημα για το οποίο υπάρχει σε εξέλιξη διερεύνηση από πλευράς της Δικαιοσύνης.

Αποκρύπτοντας εσκεμμένα τα παραπάνω, ο Δήμος  Ρόδου δια των εκφραστών του, από τη μια πλευρά,  υπεραμύνεται των κοινωνικών – προνοιακών δράσεων που, όπως ισχυρίζεται, χρηματοδοτούνται από τον ΔΗΦΟΔΩ, από την άλλη, οι κοινωνικές ευαισθησίες του εξαντλούνται πολύ γρήγορα, όταν λίγο πιο κάτω, στην ίδια επιστολή, δεν διστάζει να απειλήσει τους δημότες των δήμων της Δωδεκανήσου, ότι τυχόν κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ θα επιφέρει αυξήσεις δημοτικών τελών, χρεώσεων υπέρ του Δήμου, την θέσπιση άλλων αντισταθμιστικών μέτρων, που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, αλλά και νέα ανταποδοτικά τέλη που θα επιβαρύνουν το τουριστικό προϊόν.

Με άλλα λόγια, ο Δήμος τρομοκρατεί και εκβιάζει τους πολίτες της Δωδεκανήσου, για να επιτύχει τη συγκατάθεσή τους  στη συνέχιση ενός καθεστώτος πλήρους αδιαφάνειας, που αδιάντροπα ίσχυε για χρόνια μέχρι σήμερα, υπονομεύοντας την βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων, αγνοώντας τη βούληση του συνόλου των παραγωγικών φορέων του τόπου που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται ανηλεώς από την παρατεταμένη ύφεση.

Σε αυτό το κλίμα του εκφοβισμού, της τρομοκράτησης  και των απειλών, είναι σκόπιμο να επισημανθεί ότι  ο Δήμος Ρόδου,  παραλείπει να σημειώσει στην επιστολή του προς τον υφυπουργό Αναπτυξης,  ότι ο ΔΗΦΟΔΩ είναι ο μοναδικός, παγκοσμίως, φόρος εισοδήματος, που επιβάλλεται επί της ζημίας.

Ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. αναμφίβολα συνδέεται αποκλειστικά με τα οικονομικά αποτελέσματα και ειδικότερα με τα ακαθάριστα έσοδα (δηλ. τον τζίρο) της επαγγελματικής δραστηριότητας του επιτηδευματία και συνεπώς πρόκειται στην ουσία για φόρο κύκλου εργασιών,  η επιβολή του οποίου είναι παράνομη και αντικοινοτική.

Κατά συνέπεια, ο ΔΗΦΟΔΩ αποτελεί έμμεσο, αντικοινοτικό και γενικά μη νόμιμο φόρο κύκλου εργασιών ο οποίος επιβαρύνει το κόστος ζωής και τον τιμάριθμο, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των επιχειρήσεων της Δωδ/σου σε σχέση με τις επιχειρήσεις άλλων περιοχών της χώρας. Με τον αυθαίρετο και κλιμακούμενο συντελεστή φόρου που καθιερώνει παραβιάζει ευθέως την αρχή της αναλογικότητας και προκαλεί ανισότητα και άδικη μεταχείριση όχι μόνο μεταξύ των επιτηδευματιών,  αφού χρησιμοποιεί  διαφορετικά μέτρα και σταθμά για να επιβάλει φόρο στα ακαθάριστα έσοδα (παραβίαση του άρθρου  άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος).

Στην ίδια επιστολή προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης, ο Δήμος Ρόδου αναφέρεται σε αναπτυξιακές δράσεις οι οποίες, όπως υποστηρίζει, χρηματοδοτούνται από τον ΔΗΦΟΔΩ. Οι δράσεις αυτές, ωστόσο, δεν τεκμηριώνονται από συγκεκριμένα στοιχεία,παρότι επανειλημμένως έχουν ζητηθεί.

Τα επιχειρήματα περί της χρήσεως του ΔΗΦΟΔΩ, όποτε κι αν ζητήθηκαν, ουδέποτε παρουσιάστηκαν με τεκμήρια  που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του Δήμου Ρόδου, γεγονός που ενισχύει το μανδύα της αδιαφάνειας στη διαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.  Ας σημειωθεί πως όταν ζητήθηκε προ διετίας  από το δημοτικό συμβούλιο η νομοθετική κατοχύρωση της ανταποδοτικότητας του ΔΗΦΟΔΩ, που θα διασφάλιζε και τη διαφάνεια στη διαχείρισή του, η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή.

Ο ΔΗΦΟΔΩ, από το 1994 οπότε θεσπίστηκε, μέχρι το 2010, παρέμεινε σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κρατούνται μακρυά, με το να μη γνωρίζουν καν την ύπαρξή του. Είναι αξιοσημείωτο ότι την πρώτη φορά που απέκτησαν γνώση περί του ΔΗΦΟΔΩ, οδήγησαν την Δικαιοσύνη στο να διατάξει, μέσω της Εισαγγελίας Αθηνών, κατεπείγουσα έρευνα για την διαχείριση 200 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Φυσικά, ούτε αυτό αναφέρεται στην επιστολή  προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης. Αντιθέτως, ο Δήμος Ρόδου επιλέγει να ακολουθήσει παλαιοκομματικές μεθόδους και να απειλήσει τους δημότες με νέα τέλη, αντί να αξιοποιήσει τις πηγές εσόδων του Δήμου.

Η επί 15ετία και πλέον συνεχιζόμενη φορολόγηση επιχειρήσεων με κανόνες που δημιουργούν στρεβλώσεις, ανισότητες και αδικίες, χωρίς στο μεταξύ να υπάρξει η παραμικρή πρόοδος στη θεραπεία έστω και των απλούστερων στη λύση τους προβλημάτων, σε συνάρτηση με το καθεστώς αδιαφάνειας και την ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα και στην περιοχή μας, από τις αναποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, δημιούργησε καταστάσεις που οι τοπικές παραγωγικές τάξεις δεν είναι δυνατόν πλέον να ανεχθούν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο ΔΗΦΟΔΩ έχει εκπέσει προ πολλού στη συνείδηση των πολιτών της Δωδεκανήσου και είναι θέμα ημερών η οριστική κατάργησή του από την Ολομέλεια του ΣτΕ, του οποίου η απόφαση αναμένεται εντός των προσεχών ημερών. Η θέση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου ως θεσμικού εκφραστή της βούλησης των παραγωγικών τάξεων, είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου