Ειδήσεις

Εκπτώσεις σε διαφορετικό χρόνο ανάλογα τη γεωγραφική περιοχή

Τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, αναλόγως της γεωγραφικής περιοχής, έτσι ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και αγοράς εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης. Η σχετική εισήγηση που έχει γίνει προς τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο προβλέπει ότι σε αυτήν την περίπτωση η απόφαση για τον χρόνο διενέργειας των τακτικών εκπτώσεων θα λαμβάνεται από τον αρμόδιο περιφερειάρχη, ύστερα από γνωμοδότηση των τοπικών εμπορικών συλλόγων.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την ερχόμενη Τρίτη ο κ. Γ. Γιακουμάτος πρέπει να εκδώσει υπουργική απόφαση με τον Κώδικα Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές και εκπτώσεις. Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου πρέπει επίσης να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τις εκπτώσεις στα εποχικά είδη, ενώ η συνολική αναμόρφωση του πλαισίου πρέπει, βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου, να εφαρμοστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο μοντέλο με μικρές παραλλαγές -δηλαδή ορισμός της διενέργειας του χρόνου των εκπτώσεων από τις τοπικές αρχές- εφαρμόζεται στην Ιταλία, στην Ισπανία και τη Γαλλία, χώρες οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλή τουριστική κίνηση και με παρόμοιες με αυτές που επικρατούν στην Ελλάδα κλιματολογικές συνθήκες.

Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές που αρκετοί εμπορικοί σύλλογοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τις υφιστάμενες ημερομηνίες των τακτικών εκπτώσεων. Η περίοδος ειδικά από τις 20 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου θεωρείται «νεκρή» από πλευράς τζίρου, καθώς είναι το διάστημα εκείνο που οι περισσότεροι καταναλωτές κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Επανειλημμένως συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης των εμπόρων, όπως για παράδειγμα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, έχουν υποστηρίξει ότι οι θερινές εκπτώσεις θα πρέπει να ξεκινούν την 1η Ιουλίου και όχι τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου.

Επί τάπητος τίθεται και το ζήτημα της κατάργησης ή σε πρώτη φάση της μετάθεσης του χρόνου διενέργειας των ενδιάμεσων εκπτώσεων, αυτών δηλαδή που διενεργούνται το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. «Κανείς δεν τις θέλει. Ούτε οι έμποροι ούτε οι καταναλωτικές οργανώσεις», επισημαίνει χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης. Τα μηνύματα, άλλωστε, από την έως τώρα εφαρμογή τους είναι αντιφατικά. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, αν και οι ενδιάμεσες εκπτώσεις την πρώτη φορά που εφαρμόστηκαν, τον Νοέμβριο του 2013, φάνηκε να λειτουργούν ευεργετικά στον τζίρο των επιχειρήσεων, τον Μάιο του 2014 η κάμψη του τζίρου στο λιανεμπόριο ήταν 8,8%, η χειρότερη των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που δρομολογούνται στο καθεστώς των προσφορών, θα παρέχεται επίσης η δυνατότητα στους εμπόρους να ρευστοποιούν αποθέματα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι η ρευστοποίηση θα αφορά μικρό ποσοστό επί του συνόλου των πωλούμενων ειδών και θα γίνεται με διακριτό τρόπο εντός του καταστήματος.

Τέλος, ο έλεγχος για την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας προβλέπεται ότι θα γίνεται από επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και των καταναλωτικών οργανώσεων.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου