Συνεχίζεται ο κύκλος των αυξήσεων στο Τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων από τους Δήμους της χώρας που επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων, ως αποτέλεσμα πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Εσωτερικών
Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το Τέλος μπορεί να φθάνει σε ποσοστό 0,75%, καθώς και να διαφοροποιείται είτε κατά οικιστικές περιοχές που οριοθετούνται είτε κατά τις μορφές- κατηγορίες καταλυμάτων. Πριν την νομοθετική ρύθμιση το Τέλος έφτανε στο 0,50%. Στο Τέλος υπόκεινται τα κύρια ή μη κύρια τουριστικά καταλύματα. Δηλαδή, τα ξενοδοχεία, οι οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις, οι ξενώνες, οι τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις ή κατοικίες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα.
Η Δημοτική Επιτροπή του δήμου Κω εισηγήθηκε να αυξηθεί το Τέλος στο 0,75% αλλά από την αύξηση αυτή να εξαιρεθούν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα για τα οποία το Τέλος θα παραμείνει στο ποσοστό 0,50 %.
Όπως αναφέρεται σχετικά στην Κω λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εκατοντάδες καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ενώ οι ετήσιες αφίξεις πλησιάζουν το 1.5 εκατ. επισκεπτών. Σε αυτό το περιβάλλον, επισημαίνεται ότι ο Δήμος έχει ανάγκη εξοικονόμησης εσόδων, για την κάλυψη των δαπανών καθαριότητας και εκτέλεσης έργων, με τα οποία θα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.
Επιπρόσθετα, δαπάνες που έχουν προστεθεί και δεσμεύουν τον προϋπολογισμό με τεράστια ποσά, όπως για παράδειγμα το τέλος ταφής, ένα πρόστιμο που πληρώνουν οι δήμοι αντί του κράτους, καθώς και η υποχρεωτική συμμετοχή του Δήμου στο ΦΟΔΣΑ, συνολικού κόστους 3 εκατ. ευρώ, προκαλούν επί της ουσίας οικονομική ασφυξία, στην προσπάθεια σύνταξης ενός προϋπολογισμού ρεαλιστικού και υλοποιήσιμου. Σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η κεντρική διοίκηση, χωρίς καμία ουσιαστική τεκμηρίωση παρακρατεί 5% και εισπράττει για λογαριασμό των Δήμων, το Τέλος Παρεπιδημούντων, το οποίο όμως δεν αποδίδει εγκαίρως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα έσοδα αυτού στο σύνολο τους, να μη δύναται να απεικονισθούν στον προϋπολογισμό.
Την οριζόντια αύξηση του Τέλους Διαμονής Παρεπιδημούντων στο 0,75% αποφάσισαν πρόσφατα και δημοτικά συμβούλια ή δημοτικές Επιτροπές από τη Ρόδο, τη Βόρεια Κέρκυρα, την Σέριφο, την Ελευσίνα κ.α.
Πηγή: tornosnews.gr