• Προκλητικές δηλώσεις Φιντάν περί «ομογενών» στα Δωδεκάνησα
Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, επαναφέρουν στο τραπέζι το ζήτημα περί «τουρκικής μειονότητας» στα Δωδεκάνησα! Το θέμα είχε απασχολήσει έντονα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μάλιστα το 2009 τη Ρόδο και την Κω επισκέφθηκε ο σοσιαλιστής Ελβετός βουλευτής Αντρέας Γκρος προκειμένου να διαπιστώσει τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων μουσουλμάνων, καταθέτοντας αναλυτική έκθεση στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Οι «ομοεθνείς» που ζουν στα Δωδεκάνησα!
Ο Τούρκος υπουργός μιλώντας στην επιτροπή του Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό, έθεσε εκ νέου θέμα «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη» και «ομοεθνών» που ζουν στα Δωδεκάνησα, επιχειρώντας μετά από περίπου δεκαπέντε χρόνια να επαναφέρει στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων την επιθυμία της Άγκυρας της λύσης «πακέτο» ως προς τις τουρκικές διεκδικήσεις.
«Η «Τουρκική Μειονότητα» της “Δυτικής Θράκης” και οι «ομοεθνείς μας» που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Παρακολουθούμε την επίλυση των προβλημάτων της “τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης”, με τους εκπροσώπους της οποίας συναντηθήκαμε πρόσφατα. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουμε να προστατεύουμε με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα επίσης, επιδείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό» υποστήριξε ο κ. Φιντάν.
Τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν περί τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και γενικότερα για το πλαίσιο των διμερών διαβουλεύσεων, σχολίασαν διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, η ατζέντα της συνάντησης των δύο υπουργών ήταν ίδια, όπως ακριβώς και στις προηγούμενες συναντήσεις. Συζητήθηκαν διμερή, διεθνή και περιφερειακά θέματα. Ιδιαιτέρως, δε, στη συγκεκριμένη συνάντηση συζητήθηκε και η πρόθεση για την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό. Ακόμη, ετέθησαν από την ελληνική πλευρά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις έρευνες που διεξάγονται για την ηλεκτρική διασύνδεση.
«Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνεία: Αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα. Η πάγια αναφορά εκ μέρους της Τουρκίας σε ανύπαρκτη εθνική μειονότητα αντίκειται στην οφειλόμενη πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική ισότητας και ισοπολιτείας για όλους τους Έλληνες πολίτες» κατέληξαν με νόημα οι ίδιες διπλωματικές πηγές.
Οι αποκαλύψεις ή η στρατηγική της γείτονος να βάλει σε διάλογο αυτά τα ζητήματα προκάλεσαν την αντίδραση της τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ρένας Δούρου, που άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά.
Η έκθεση
Γκρος για την
«μουσουλμανική
μειονότητα»
Το 2009 τη Ρόδο και την Κω επισκέφθηκε ο σοσιαλιστής Ελβετός βουλευτής Αντρέας Γκρος προκειμένου να διαπιστώσει τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων μουσουλμάνων, καταθέτοντας αναλυτική έκθεση στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η πρόταση ψηφίσματος που κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο ένα χρόνο νωρίτερα (Doc 11904), σε επίπεδο συμβουλίου της Ευρώπης, διατύπωνε την καινοφανή θεωρία ότι η «τουρκική μειονότητα σε Κω και Ρόδο διέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923» αν και η ίδια η «τουρκική μειονότητα» προέκυψε δύο δεκαετίες αργότερα με την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου. Η πρόταση υιοθετούσε τότε πλήρως την τουρκική επιχειρηματολογία και ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «…Τα μειονοτικά δικαιώματά τους παραμένουν αιτία ανησυχίας για την κοινότητα. Η Συνέλευση υπενθυμίζει ότι ο πληθυσμός της τουρκικής μειονότητας των νησιών συνεχίζει να μειώνεται από το 1967. Τα σχολεία στη Ρόδο και την Κω έπαυσαν να λειτουργούν το 1972. Η μειονότητα αντιμετωπίζει περιορισμούς στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων της. Η θέση του μουφτή παραμένει άδεια από το 1972. Μόνο ένα από τα υπάρχοντα ακόμη 12 τζαμιά στη Ρόδο είναι ανοικτό για θρησκευτικές λειτουργίες» ήταν αναφορές στο ψήφισμα.
Η μεθόδευση του Ελβετού βουλευτή και όσων συνυπέγραψαν την πρόταση περί έκθεσης της καταπάτησης των δικαιωμάτων του μουσουλμάνων σε Ρόδο και Κω, αποσκοπούσε στην «αθώωση» της Τουρκίας (με τη λογική του συμψηφισμού) για την εξαφάνιση της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο, μέσα από μια διαδικασία πραγματικής εθνοκάθαρσης διαρκείας και νομιμοποίησης της επιδίωξης της Τουρκίας να θέσει υπό καθεστώς αμοιβαιότητας τα μειονοτικά θέματα, κάτι που είναι απαράδεκτο από άποψη δικαίου και απολύτως ανισοβαρές πολιτικά για τη χώρα μας. Σε επίσκεψη που ακολούθησε στα νησιά, ο Α. Γκρός συναντήθηκε με μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας καταθέτοντας τελικά το πόρισμά του. Στην Κω δε, τον Ελβετό βουλευτή υποδέχθηκαν τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης Αριστοτέλης Παυλίδης, Έλσα Παπαδημητρίου κ.ά.
Σημειώνεται ότι στις συναντήσεις της Τουρκικής ηγεσίας με την τότε Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Τ. Ερντογάν έθετε ξεκάθαρα και με τρόπο προκλητικό τις τουρκικές διεκδικήσεις, φτάνοντας στο σημείο να κατηγορεί την Ελλάδα για «καταπάτηση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο και στην Κω» και να επιπλήττει το ελληνικό Κοινοβούλιο για το ψήφισμα που εξέδωσε για τους Ποντίους! Με ύφος κυρίαρχου τόνιζε ότι «δεν εξασφαλίζουν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας(!) στη Ρόδο και στην Κω» και πως «πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα κυρίως στην εκπαίδευση υπέρ της μειονότητας αυτής καθώς και να διδάσκεται η τουρκική γλώσσα»!
Δεκαέξι χρόνια αργότερα η «Διακήρυξη Φιλίας των Αθηνών» μετατρέπει την «Τουρκική μειονότητα» σε «ομοεθνείς». Τον χαβά τους οι γείτονες Τούρκοι!