Τοπικές Ειδήσεις

Υποστελέχωση, φόρτος εργασίας και ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού καθιστούν περίπλοκη την μετάπτωση του Κτηματολογίου Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Εξαιρετικά περίπλοκη και χρονοβόρα αποδεικνύεται η διαδικασία της μετάπτωσης του Κτηματολογίου Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Η ψηφιοποίηση του τεράστιου όγκου των πράξεων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με τον διευθυντή της υπηρεσίας κ. Νικόλαο Ματσάκη ο οποίος δήλωσε ότι:
«H μετάπτωση του Κτηματολογίου Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο πηγαίνει από παράταση σε παράταση. Αρχικά είχε προγραμματισθεί να ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου, μετατέθηκε για τις 30 Νοεμβρίου και όπως πληροφορούμε ούτε και τώρα θα είναι εφικτή η μετάπτωση λόγω των ιδιαιτεροτήτων αυτής της υπηρεσίας, η οποία εμφανίζει μία εκκρεμότητα μεταγραφής περισσότερων από 40.000 πράξεων. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε όλα τα επίπεδα.
Όταν μιλάμε για μετάπτωση, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι ανάγκη να σαρωθεί-ψηφιοποιηθεί όλο το υλικό. Η διαδικασία της σάρωσης σταμάτησε το 2009. Θα πρέπει να σαρωθεί το υπόλοιπο υλικό, εκατομμύρια σελίδες ώστε να μπει σε μία βάση δεδομένων».
Το προσωπικό που θα κληθεί να αναλάβει την καταχώρηση των εκκρεμών πράξεων, όπως σημείωσε ο κ. Ματσάκης θα πρέπει να διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:
Για να καταχωρηθεί μία πράξη πρέπει να έχει κανείς πολυσύνθετες νομικές γνώσεις, καθώς εφαρμόζουμε τον ισχύοντα κτηματολογικό κανονισμό. Οι πράξεις αυτές που εκκρεμούν, πρέπει να καταχωρηθούν με βάση τον ισχύοντα κτηματολογικό κανονισμό. Η μετάπτωση πρέπει να προχωρήσει, όμως πρέπει να προχωρήσει με βήματα σταθερά και συνετά. Βρισκόμαστε συνεχώς σε επικοινωνία με το υπουργείο ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης προσπαθώντας να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Και μη ξεχνάτε ότι το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί όσο βρίσκεται σε λειτουργία το κτηματολόγιο. Η προσέλευση του κοινού είναι τεράστια και όλα αυτή τη στιγμή γράφονται με το χέρι. Είναι σύνθετη και περίπλοκη όλη η διαδικασία. Απαιτούνται άτομα. Το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Ωστόσο θα πρέπει η όποια βοήθεια να έρθει από άτομα που ξέρουν πώς να καταχωρήσουν μία πράξη στο κτηματολόγιο.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης επισκέφθηκε τη Ρόδο και κάλεσε τους μηχανικούς και τους δικηγόρους να συνδράμουν το έργο που εκτελείται αυτή την περίοδο στο Κτηματολόγιο, έτσι ώστε από την 1η Νοεμβρίου να λειτουργεί εύρυθμα και στο τέλος του 2025 να έχει ολοκληρωθεί η μετάπτωσή του στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Η υποστελέχωση της υπηρεσίας, ο αυξημένος όγκος εργασίας και ο τεράστιος αριθμός πράξεων που πρέπει να ψηφιοποιηθούν όχι μόνο δεν βοηθούν στην ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας αλλά καθιστούν και εξαιρετικά δύσκολη τη διαδικασία της μετάπτωσης.
Σημειώνεται τέλος ότι ο κ. Ματσάκης ξεκαθάρισε πως το Κτηματολόγιο δεν πρόκειται να επιστρέψει στο κτήριο που στεγαζόταν παλιά, το οποίο ανακαινίσθηκε πλήρως από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. τόνισε ότι η μεταφορά του κτηματολογίου στο ανακαινισμένο κτήριο του παλιού Νοσοκομείου που παραχωρήθηκε από το δήμο Ρόδου ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Στο ανακαινισμένο κτήριο όπου στεγαζόταν προηγουμένως το κτηματολόγιο, πρόκειται να μεταφερθούν υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου