• Μιλούν στη «δ» οι πρώην βουλευτές Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης και Γιώργος Κασσάρας, τα κομματικά στελέχη της ΝΔ Γιάννης Βασιλάκης, Μιχάλης Μπαριανάκης και Χρήστος Γιαννακός, ο Βασίλης Καρνάβας από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο παραιτηθείς από τον ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Βυρίνης
Τις εξελίξεις που διαδραματίζονται 17 μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και κυρίως το τελευταίο δίμηνο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εκδίωξε τον Στέφανο Κασσελάκη, εξέλεξε νέο αρχηγό, αλλά εξέπεσε της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία «κέρδισε» το ΠΑΣΟΚ που ανεβαίνει δημοσκοπικά, τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ, τη δημιουργία του Κινήματος Δημοκρατίας από τους Κασσελίστας και την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, με αφορμή και την προχθεσινή δημοσκόπηση της Interview για την Politic, σχολιάζουν στη «δ» οι πρώην βουλευτές Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης και Γιώργος Κασσάρας, τα κομματικά στελέχη της ΝΔ Γιάννης Βασιλάκης, Μιχάλης Μπαριανάκης και Χρήστος Γιαννακός, ο Θανάσης Βυρίνης, προσφάτως παραιτηθείς από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Βασίλης Καρνάβας από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Με βάση τη δημοσκόπηση 7 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ συμφωνούν με τη διαγραφή Σαμαρά, ενώ περισσότερο μετριοπαθείς είναι οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων, καθώς το 48% συμφωνεί και το 44% διαφωνεί. Την ίδια ώρα, η ΝΔ διατηρεί την πρωτιά της με οριακά αυξημένο προβάδισμα σε ποσοστό 27,2%, καθώς ευνοείται από τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ με 15,7% αναδεικνύεται δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη με 31 βουλευτές έναντι 29 του ΣΥΡΙΖΑ και περνά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από 15 χρόνια.
Κατακόρυφη πτώση για τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ιστορικό χαμηλό και συγκεκριμένα στην 7η θέση, με ποσοστό 4,3%, πιο κάτω τόσο από τα κόμματα του Κυριάκου Βελόπουλου και της Αφροδίτης Λατινοπούλου όσο και από το νέο κόμμα του πρώην προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος είναι προς αναζήτηση κοινοβουλευτικής ομάδας.
Δηλώσεις πρώην βουλευτών και κομματικών στελεχών
Ο Δημήτρης Γάκης, πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ και νυν στέλεχος της Νέας Αριστεράς υποστηρίζει: «Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ γρήγορο να κάνουμε εκτιμήσεις σε δημοσκοπήσεις οι οποίες επίσης είναι, κατά την άποψή μου, αναξιόπιστες λόγω χρονικής στιγμής που πραγματοποιούνται. Η χρονική στιγμή που αναφέρονται είναι περίπλοκη και τα γεγονότα τρέχουν από τη μια μέρα στην άλλη, έχουν δηλαδή μια πολύ μεγάλη ρευστότητα. Τα κόμματα της αριστεράς αυτό τον καιρό γενικά είναι σε μία πτωτική φάση όμως θεωρώ ότι με το τέλος της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ και την απογοήτευση που έχει προκαλέσει αυτή η κρίση στην κοινωνία, τα πράγματα θα ξεμπλοκαριστούν και θα προχωρήσουν θετικά για τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις. Εκείνο που έχει σημασία, στην προοπτική της συνάντησης και συνεργασίας των κρατικών δυνάμεων και της δημιουργίας του πόλου που μπορεί να αμφισβητήσει και ν’ ανατρέψει την κυριαρχία της ΝΔ, είναι ότι θα πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να είναι ισχυρές και ριζωμένες στο λαό. Το τελευταίο αποτέλεσμα των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει μια τέτοια ελπίδα και προοπτική. Όσο για τη Νέα Αριστερά θεωρώ ότι ασκεί μια «βαριά» πολιτική με ήθος, αξίες, ιδέες και κοινωνική προοπτική, πράγματα όμως τα οποία δε γίνονται κατανοητά από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Δυστυχώς ο ελληνικός λαός περιμένει εύκολες προτάσεις εύκολες λύσεις οι οποίες κυρίως να διακατέχονται από φανατισμό, τοξικότητα και αντιπαραθέσεις για το θεαθείναι. Αυτή η τακτική χωρίς προβληματισμό, χωρίς στρατηγική, χωρίς πολιτικές προτάσεις βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις κοινωνικές δυνάμεις της δεξιάς οι οποίες τρέφονται και διακατέχονται από φανατισμό χωρίς όμως να στηρίζονται σε ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές».
Ο Γιώργος Κασσάρας, πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα στέλεχος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο παραιτήθηκε πρόσφατα στηρίζοντας τον Στέφανο Κασσελάκη, τονίζει στη «δ» ότι «Το “Κίνημα Δημοκρατίας” που ακόμα δεν απέκτησε τη νομική μορφή κόμματος, ιδρύθηκε για να αναδειχθεί σε κυβερνητικό κόμμα. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις είναι ενθαρρυντικές και υπάρχει η αισιοδοξία ότι μέσα σε ένα εξάμηνο και αφού ιδρυθούν οι οργανώσεις βάσης του, τα ποσοστά του θα είναι ικανοποιητικά διψήφια. Για τα ποσοστά του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ, “ουδέν σχόλιον”».
Ο Γιάννης Βασιλάκης, πρόεδρος στα Κέντρα Υγείας Ρόδου και Σύμης και στα ΠΠΙ Τήλου και Καστελλορίζου και μέλος της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου της ΝΔ, τονίζει από την πλευρά του ότι «παρά τις κοσμογονικές αλλαγές στην πολιτική δυναμική των κομμάτων, παρά τις όποιες δυσκολίες της καθημερινότητας, η Ν.Δ. παραμένει η κυρίαρχη παράταξη και η μοναδική που μπορεί να δώσει λύσεις τεχνοκρατικά και αξιόπιστα. Σχεδόν 2% ανέβασε τα ποσοστά της σε συσχέτιση με τις ευρωεκλογές. Ο Κ. Μητσοτάκης με μεγάλο προβάδισμα είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός και ο μόνος που με σταθερά βήματα οδηγεί την Ελλάδα προς το μέλλον. Παραμένει ο κυρίαρχος της πολιτικής». Ο κ. Βασιλάκης προσθέτει ότι «Η παράταξή μας δεν επηρεάστηκε από την διαγραφή του κ. Σαμαρά. Δεν επηρεάστηκε ποτέ απ’ όποιες δυνάμεις θέλησαν να την βλάψουν. Είναι γεγονός ότι 7 στους 10 νεοδημοκράτες συμφωνούν με την διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού. Τα ιδεώδη της παράταξης μας είναι τόσο υψηλά που δεν αφήνουν περιθώρια λιγοψυχίας μπροστά στην ενότητα. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί ν’ ανασυνταχθεί, αλλά το ό,τι στους 100 ψηφοφόρους του οι 50 δεν πιστεύουν ότι θα νικήσουν τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι γεγονός παρά την 2,6% αύξηση του ποσοστού του. Η διαφορά μεταξύ Μητσοτάκη 40% και Ανδρουλάκη 15% ως καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι μεγάλη και δεν ανατρέπεται. Η αύξηση των ακροδεξιών παρατάξεων είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο προβληματισμού, όχι όμως ανησυχίας αλλά ούτε και εφησυχασμού. Η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενη και προγεγραμμένη. Την προαποφάσισαν τα ηγετικά του στελέχη».
Ο Μιχάλης Μπαριανάκης, κομματικό στέλεχος της ΝΔ και πρώην αυτοδιοικητικός, αναφέρει επίσης: «Ως μέλος της ΝΔ συμφωνώ απόλυτα. Γιατί το προκαλούσε και το ζητούσε από την ημέρα που ανέλαβε πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ήταν η πρώτη φορά που έκανε παρεμβάσεις δημόσια και διαφωνούσε με την κυβερνητική πολιτική, τόσο την πρώτη τετραετία, όσο και στις αρχές της δεύτερης θητείας του ο πρώην πρωθυπουργός! Η παρέμβαση-διαφωνία όμως να υποδεικνύει άμεσα να απομακρύνει για εθνικά θέματα τον ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη ως (προδότη) και στην συνέχεια να του προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή, νομίζω ότι οποιοσδήποτε άλλος και να ήταν στην θέση του Κυριακού Μητσοτάκη το ίδιο θα έπραττε! Ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει ότι θα επαναληφθεί αυτό που έγινε με τον πατέρα του όταν ως ΥΠΕΞ του αειμνήστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη διαφώνησε, και δημιούργησε πολιτικό φορέα που είχε το αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε.
Είμαι βέβαιος ότι είναι άλλα τα σημερινά δεδομένα και δεν θα τον ακολουθήσει κανείς από τους σημερινούς βουλευτές που πιστεύει ότι τους ελέγχει! Πυροδότησε ακόμα την υποψηφιότητα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή, πρώτον αν το ήθελε ο ίδιος και δεύτερον αν θέλει να τον προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;».
Ο Χρήστος Γιαννακός, συντονιστής Δωδεκανήσου ΟΝΝΕΔ σημειώνει ότι «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και όλα τα στελέχη της ΝΔ, ακούμε με προσήλωση και εργαζόμαστε για την κοινωνία. Από αυτή τη δημοσκόπηση, αντιλαμβάνεται κανείς, ότι οι πολίτες αξιολογούν τις προσπάθειες και δείχνουν εμπιστοσύνη. Επίσης, ζητήματα όπως η ακρίβεια που απασχολεί τα νοικοκυριά,για την κυβέρνηση, είναι βασική προτεραιότητα και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή της».
Ο Θανάσης Βυρίνης, τ. αντιδήμαρχος και μέχρι πρότινος στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει ότι «Αναμφισβήτητα, το παζλ των κομμάτων του πολιτικού χάρτη έχει μια ενδιαφέρουσα δυναμική εξέλιξη, η οποία είναι καθοδική (με σκαμπανεβάσματα) για το κυβερνητικό κόμμα, απόλυτα λογικό, λόγω φθοράς και άλυτων χρόνιων προβλημάτων (οικονομία, ακρίβεια, αναξιοπιστία στους θεσμούς). Ως εκ τούτου, δικαιολογείται η αύξηση των ποσοστών των γειτονικών κομμάτων όπως η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου και η Φωνή της Λογικής της κ. Λατινοπούλου. Το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξ ουρανού και προσπαθεί να αντεπεξέλθει εν τοις πράγμασι στον πολυπόθητο ρόλο. Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι οι αντιδημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο από τα ηγετικά του στελέχη, με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό από το συνέδριο, όχι μόνο του πρώην προέδρου του, αλλά και εκατοντάδων νόμιμα εκλεγμένων συνέδρων, έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη ενός μεγάλου μέρους των μελών και φίλων του. Οι ψηφοφόροι αυτοί, μαζί με τους βουλευτές που αποχωρούν από το ΣΥΡΙΖΑ, διαφαίνεται ότι είτε προσχωρούν στο Κίνημα Δημοκρατίας, είτε τηρούν στάση αναμονής για τη συνέχεια. Το νεοσύστατο κόμμα του κ. Κασσελάκη, μετά την ιδρυτική του διακήρυξη από τον ίδιο το προηγούμενο Σάββατο, μένει να αποδείξει (μετά και την κατάθεση του καταστατικού του) αν θα πρεσβεύσει το νέο και άφθαρτο, ώστε να καταφέρει να προσεγγίσει και εκείνο το μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος (και κυρίως νέους), που απέχει συνειδητά από την πολιτική. Οψόμεθα».
Τέλος, ο Βασίλης Καρνάβας, κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζει ότι: «Δεν μπορεί να μην ξεκινήσει κανείς από το ποσοστό που δίνουν οι πολίτες ότι κατά 60% και πλέον πιστεύουν ότι η χώρα πάει προς λάθος κατεύθυνση….Η κατακόρυφη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και η ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ βάζουν σε πλήρη αμηχανία τους κυβερνώντες, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η ανοχή και κυρίως η αντοχή των πολιτών έχει αλλάξει οριστικά το πολιτικό παιχνίδι…με τα χειρότερα να έρχονται για την ΝΔ».