• Είμαστε στην αναζήτηση χώρου, για όσους μετανάστες αποβιβάζονται στο νησί, δήλωσε ο υπουργός • «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση με τα όποια ανταλλάγματα να δεχθούμε εμείς οποιαδήποτε μορφή δομής στη Ρόδο», δηλώνει ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης • 27.000 μετανάστες βρίσκονται σήμερα σε δομές στη χώρα μας
Στα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία της δομής φιλοξενίας μεταναστών στη Ρόδο αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, καλεσμένος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ενώ αναφέρθηκε γενικότερα στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος και την κατάσταση που επικρατεί στις δομές, αλλά και τα ελληνοτουρκικά.
Ο υπουργός ερωτήθηκε για τη διαμαρτυρία και δυσαρέσκεια στα νησιά και ειδικότερα στη Ρόδο ότι έχουμε γεμίσει μετανάστες, ότι κάποια στιγμή η κατάσταση ήταν μη διαχειρίσιμη, ότι δεν υπάρχει δομή και σχεδιάζει η κυβέρνηση να κάνει κλειστές δομές και απάντησε ότι για κλειστές δομές δεν έγινε λόγος. Δεν είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί κλειστή δομή στη Ρόδο ή κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης όπως σε άλλα νησιά. Η σκέψη για την οποία κάνουμε λόγο, είμαστε σε φάση σχεδιασμού τώρα, είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος φύλαξης έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι, όταν έρχεται μεγάλος αριθμός που αποβιβάζονται στη Ρόδο και συλλαμβάνονται από τις αρμόδιες αρχές, να μεταφέρονται εκεί. Δεν έχουν μπει ακόμα να το πω έτσι στη συζήτηση οι διαδικασίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι άνθρωποι είναι υπό κράτηση διότι έχουν συλληφθεί για παράνομη είσοδο στη χώρα από τις αρμόδιες αρχές, λιμενικό ή ελληνική αστυνομία. Επομένως γι΄αυτό που κάνουμε λόγο, είναι ένας χώρος προσωρινής κράτησης μέχρις ότου να προωθηθούν στα κέντρα ταυτοποίησης και υποδοχής».
Για το πού θα γίνει ο χώρος και ποια θα είναι η δυναμικότητά του, ο υπουργός απάντησε ότι “έχουμε στα χέρια μας κάποιες τοποθεσίες και τις μελετάμε. Η απόφαση όπως καταλαβαίνετε θα έχει άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, πρέπει να γίνει, αλλιώς θα επαναλαμβάνονται σκηνές όπου αυτοί οι άνθρωποι θα περιφέρονται ανεξέλεγκτοι μες στη Ρόδο, θα δημιουργείται μία αρνητική εικόνα, όπως έγινε την περίοδο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, καθώς τότε είχε γεμίσει το νησί, αποφορτίσθηκε και μεταφέρθηκαν δηλαδή σταδιακά αλλού, αλλά ασφαλώς επειδή το φαινόμενο έχει μία διάρκεια, δηλαδή συνέχεια θα μπαίνουν και θα συλλαμβάνονται κι επομένως θα πρέπει να κρατούνται κάπου προκειμένου να υπάρχει ένας οργανωμένος χώρος για να κρατούνται μέχρι να προωθηθούν για καταγραφή και ταυτοποίηση. Μελετάμε τη δημιουργία αυτής της δομής την οποία σχεδιάζουμε και πρέπει να υλοποιήσουμε, αλλά έχω πει κιόλας επίσης ότι αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές. Είμαστε σε συνεννόηση με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την δημοτική αρχή και τους τοπικούς φορείς» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη που κατέθεσε προχθές ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιαδης μιλώντας στο «Κόσμος» και στον Τέρη Χατζηιωαννου. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση με τα όποια ανταλλάγματα να δεχθούμε εμείς οποιαδήποτε μορφής δομής στη Ρόδο», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι ο ίδιος έφερε το θέμα του ΦΠΑ για να δει τις προθέσεις της κυβέρνησης. «Δεν βλέπω την αναγκαιότητα να γίνει καμία δομή στη Ρόδο, το αντίθετο, αφού το 95% ασχολείται με τον τουρισμό. Η εικόνα δεν είναι καλή και υπάρχει ευθύνη κάπου. Σε αυτό δεν φέρει καμία ευθύνη ούτε ο Α’, αλλά ούτε και ο Β’ βαθμός Τ.Α. Με τον υπουργό μίλησα την περασμένη Παρασκευή και μου είπε ότι υπήρχε μία «κοιλιά» την προηγούμενη εβδομάδα και είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες τρεις-τέσσερις ημέρες έφυγαν πάνω από 300 άτομα. Άρα αν θέλουμε, το λύνουμε. Όταν μιλάμε για μεταναστευτικό ποια είναι ακριβώς η αρμοδιότητα του δήμου; Αν θεωρούν ότι εμείς δεν πιέσαμε και γι’ αυτό ήρθε εδώ η Γ.Γ. κα Λυγούρα (η οποία παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα) και σε 20 ημέρες ενδεχομένως και νωρίτερα θα είναι εδώ ο υπουργός για το θέμα. Όταν είπα ότι θα βάλω τις σκηνές στο δημαρχείο, προκάλεσα, με συνέπεια να επισπεύσουν τις διαδικασίες μεταγωγής των μεταναστών», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κολιάδης.
27.000 μετανάστες φιλοξενούνται στη χώρα – Το πρόβλημα με τους διερμηνείς
Στις δηλώσεις του ο υπουργός πρόσθεσε ότι «αυτοί που έχουν εισέλθει παράνομα στην χώρα φιλοξενούνται στις δομές, στα νησιά και την ενδοχώρα, προκειμένου να καταγραφούν, να καταθέσουν αιτήσεις για άσυλο, οι περισσότεροι αυτό κάνουν. Επιστροφές γίνονται αποσπασματικά, σε κάποιους που δεν δικαιούνται πλέον άδεια διαμονής στη χώρα, δεν δικαιούνται ταξιδιωτικών εγγράφων για να ταξιδέψουν εκεί που εξαρχής ήταν ο αρχικός προορισμός, δηλαδή προς την Βόρεια Ευρώπη. Η διαδικασία απονομής ασύλου δεν είναι απλή διαδικασία. Κατατίθεται, γίνεται μία συνέντευξη. Αποφαίνεται η υπηρεσία αν πρέπει να δοθεί το άσυλο, δηλαδή αν πρέπει να χαρακτηριστεί πρόσφυγας ο αιτών. Αν απορριφθεί υπάρχει και δεύτερος βαθμός που εξετάζει αυτές τις αιτήσεις. Επομένως χρειάζεται χρόνος και για τον χρόνο αυτό όλοι αυτοί πρέπει να φιλοξενούνται στις δομές, σε αυτό το οργανωμένο σύστημα που έχει αναπτύξει η χώρα από τότε που ανέκυψε με αυτή την σφοδρότητα το πρόβλημα περί το 2015 – 16, έκτοτε πέρασε πολύς χρόνος. Έχουμε αυτό το σύστημα πλέον, είναι σύστημα, θα έλεγα πρότυπο για την Ευρώπη. Οι επιστροφές είναι λίγες ασφαλώς και τώρα μπαίνει πανευρωπαϊκά το θέμα των επιστροφών και καλό είναι αυτά τα θέματα να τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας, είναι πρόβλημα της Ευρώπης, άρα τα προβλήματα της Ευρώπης απαιτούν και ευρωπαϊκές λύσεις. Οι συνθήκες σίγουρα δεν κατατείνουν προς τη μείωση των ροών, μάλλον προς την αύξησή τους, με όλη αυτή τη γεωπολιτική αναταραχή που υπάρχει κυρίως στη Μέση Ανατολή με εν εξελίξει πολέμους και τα λοιπά”.
Παράλληλα ο υπουργός, μίλησε για το ζήτημα με τη διερμηνεία στα κέντρα, σημειώνοντας ότι δρομολογείται λύση σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι “υπάρχει ένα πρόβλημα, διότι δεν έχει ακόμα υπογραφεί η παράταση της σύμβασης με την αρμόδια μη κυβερνητική οργάνωση όμως σήμερα θα αποσταλεί η πρόσκληση προς την ΜΚΟ από το υπουργείο για να υπογράψει αυτή την παράταση της σύμβασης. Επομένως δρομολογείται η λύση σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα, οφείλω να ομολογήσω ότι υπήρχαν οικονομικές εκκρεμότητες, τις λύσαμε ή τις λύνουμε στο τελευταίο στάδιο, είναι και η ΜΚΟ η οποία θέλει να βρεθεί λύση έχει ήδη προωθήσει ένα μικρό αριθμό εθελοντών διερμηνέων στο πεδίο όπου ήδη υπήρχαν περίπου 60 διερμηνείς από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου για να καλύπτουν κάποια κενά, είναι γεγονός όμως ότι αν δεν έχει αναπτυχθεί ο πλήρης αριθμός που προβλέπεται στα κέντρα υποδοχής του ασύλου που είναι γύρω στους 300 με 400 για να καλύπτουμε πλήρως τις ανάγκες γιατί είναι πολλές οι γλώσσες οι οποίες πρέπει να γνωρίζει κανείς προκειμένου να ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα. Ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε επίσης ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στις δομές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής 27.000 μετανάστες. Η διαδικασία απονομής ασύλου δεν είναι απλή διαδικασία, κατατίθεται, γίνεται μία συνέντευξη, αποφαίνεται η υπηρεσία αν πρέπει να δοθεί το άσυλο, δηλ αν πρέπει να χαρακτηριστεί πρόσφυγας ο αιτών, αν απορριφθεί υπάρχει και δεύτερος βαθμός που εξετάζει αυτές τις αιτήσεις, επομένως χρειάζεται χρόνος και κατά το χρόνο αυτό όλοι αυτοί πρέπει να φιλοξενούνται στις δομές, σε αυτό το οργανωμένο σύστημα που έχει αναπτύξει η χώρα, από τότε που ανέκυψε με αυτή τη σφοδρότητα το πρόβλημα περί το 2015-16.
Η κατάσταση που επικρατεί στις δομές:
Στο ζήτημα καλύτερης φύλαξης των συνόρων και τον φράχτη στον Έβρο: “Η φύλαξη των συνόρων μπαίνει πολύ δυνατά πλέον στην ευρωπαϊκή ατζέντα, ιδίως από το επόμενο διάστημα, από 1 Ιανουαρίου που αναλαμβάνει η Πολωνία που έχει και αυτή ειδικό ενδιαφέρον να εντείνει την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων σαν χώρα που βρίσκεται στο ευρωπαϊκό σύνορο. Και η Πολωνία και εμείς ασφαλώς. Και μάλιστα, προ ημερών, στην συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου όπου συζητείται ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέφθηκε για πρώτη φορά η χρηματοδότηση υποδομών για την ασφαλέστερη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος και για την χρηματοδότηση του φράχτη που χτίζουμε στον Έβρο με ευρωπαϊκό χρήμα, όπως είχαμε προβλέψει. Φυσικά το κείμενο κάνει λόγο για ενίσχυση των υποδομών, αλλά στις υποδομές περιλαμβάνεται και ο φράχτης οπότε αυτό νομίζω είναι ένα καλό νέο. Το χειρίστηκε σε επίπεδο παρουσίας ευρωβουλευτών ο δραστήριος ευρωβουλευτής πλέον Γιώργος Αυτιάς. Είχαμε τη σχετική επικοινωνία. Αυτό είναι καλό γιατί δείχνει την πρόθεση της Ευρώπης να επενδύσει περισσότερα στην ασφάλεια και την φύλαξη των συνόρων”.