• Αναζητείται ο πέμπτος επενδυτής που θα κληθεί να παλέψει με το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας! • «Σέρνεται» από το 2016 το πρωτοποριακό project της πρότυπης τουριστικής μονάδας υγείας
Αποχωρεί μετά από επτά χρόνια ταλαιπωρίας και αναμονής και ο τέταρτος μεγαλοεπενδυτής από το πρωτοποριακό project στην περιοχή «Αμαρτος» της Κρητηνίας, που αφορά στην κατασκευή πρότυπης τουριστικής μονάδας υγείας.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατική», το project της Αμάρτου τίθεται πλέον σε νέα βάση αφού αναζητείται νέος επενδυτής, μετά την απόφαση του Ισραηλινού μεγιστάνα να αποσύρει το ενδιαφέρον του.
Μετά από επτά χρόνια και ατελείωτη γραφειοκρατία η εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ, έδρασε καταλυτικά στην απόφασή του να αναζητήσει άλλον επενδυτή για να συνεχιστεί το έργο που ξεκίνησε το 2016 (!) και ακόμα βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού. Όχι επειδή δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τους επενδυτές αλλά επειδή τα εμπόδια έκαμψαν τις αντοχές τους.
Ως γνωστόν, ο μεγαλοεπενδυτής της πρότυπης τουριστικής μονάδας υγείας κατάγεται και διαμένει στο Ισραήλ και παρά την μετ’ εμποδίων διαδρομή της επένδυσης των τελευταίων ετών εξαιτίας των δαιδαλωδών γραφειοκρατικών διαδικασιών με τις οποίες έχει έρθει αντιμέτωπος, ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει στην επένδυση.
Ο πόλεμος που μαίνεται ωστόσο, έδρασε καταλυτικά στην απόφαση του μεγαλοεπενδυτή να αποχωρήσει και πλέον αναζητείται άλλος επενδυτής που θα αναλάβει το έργο.
Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2016 και έκτοτε έχει περάσει από… σαράντα κύματα. Ο αρχικός προϋπολογισμός της επένδυσης ήταν 25 εκατομμύρια ευρώ σε μια περίοδο μάλιστα που οι επενδύσεις στη χώρα μας είναι το μεγάλο ζητούμενο για την ενίσχυση της οικονομίας.
Μονάδα – Πρότυπο
Στη μονάδα θα μπορούν να διαμένουν ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών προβλημάτων υγείας. Γενικά, όλα όσα συνοδεύουν τη συγκεκριμένη επένδυση θα είναι πρωτοποριακής εφαρμογής και αναμένεται να προκαλέσουν το ενδιαφέρον τόσο του επιστημονικού, όσο και του τεχνικού κόσμου, καθιστώντας τη μονάδα σημείο αναφοράς και θέτοντας την περιοχή στο χάρτη του τουρισμού υγείας και ευεξίας.
Στόχος της μονάδας είναι η αναζωογόνηση και η ευεξία, κάτι που προσδίδει αξία και ιδιαιτερότητα σε αυτή την επένδυση σε πανελλήνιο επίπεδο. Το έργο αυτό το έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία που προσβλέπει σε αυτό για την ένταξη της νοτιοδυτικής Ρόδου στον τουριστικό χάρτη. Μάλιστα, η έμφαση που θα δοθεί στη διατροφή με τοπικά προϊόντα και στην ανάδειξη της τοπικής παράδοσης, θα έχει θετικά οφέλη σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η επένδυση που θα υλοποιηθεί από την εταιρεία ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε. να εκτείνεται σε 48,16 στρέμματα με δυναμικότητα 135 δωματίων με 296 κλίνες.
Στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου ο σχεδιασμός ήταν να κατασκευαστούν χώροι άθλησης και αναψυχής με γήπεδο τένις, αμφιθέατρα, παιδότοπος και διαδρομές περιπάτου. Μάλιστα, λόγω έλλειψης κεντρικού αποχετευτικού δικτύου προβλέπεται η κατασκευή ιδιωτικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων με επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών, προς άρδευση χώρων πρασίνου. Στη μονάδα θα μπορούν να διαμένουν ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ωστόσο όλα αυτά, επανασχεδιάστηκαν στο πλαίσιο της νέας μελέτης προκειμένου να προχωρήσει η μεγάλη επένδυση στο επόμενο στάδιο, αυτό της έναρξης των εργασιών.
Οι πτέρυγες φιλοξενίας του κτηρίου επανασχεδιάστηκαν από την αρχή και από επτά έγιναν δέκα μικρότερες συμπτυγμένες σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, με το κεντρικό κτήριο, τα εστιατόρια και την πισίνα να παραμένουν τα ίδια.
Η σύλληψη της ιδέας έγινε από έναν Ισραηλινό, επώνυμο γιατρό, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, σχεδίαζε για αρκετό καιρό το όλο εγχείρημα. Η επιλογή της τοποθεσίας προέκυψε τυχαία και αποδίδεται σε ταξίδι αναψυχής με ιστιοπλοϊκό σκάφος που πραγματοποίησε στην περιοχή αυτή ο γιατρός. Το σκάφος πέρασε ανοικτά από τη θαλάσσια περιοχή της Κρητηνίας και αμέσως κέρδισε το ενδιαφέρον του.
Ο σημερινός επενδυτής, είναι ο τέταρτος κατά σειρά που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει τα χρήματά του στο project της Κρητηνίας.
Ηδη έχουν προηγηθεί άλλοι τρεις επενδυτές που εγκατέλειψαν την προσπάθεια, μεταξύ των οποίων μια εταιρεία-κολοσσός από το Ισραήλ που επενδύει σε καινοτόμα projects και ένας Ελληνας μεγαλο-γιατρός που δραστηριοποιείται στην Ελβετία, ωστόσο ερχόμενοι αντιμέτωποι με το τέρας της γραφειοκρατίας, εγκατέλειψαν την προσπάθεια απογοητευμένοι.
Η αρχική πρόθεση ήταν οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2017 ωστόσο λόγω της γραφειοκρατίας και των ρυθμών χελώνας που ακολουθούνται στην Ελλάδα, το χρονοδιάγραμμα… ξεχείλωσε καταγράφοντας καθυστέρηση ήδη επτά ετών.
Το STOP από την Αρχαιολογία
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά η Αρχαιολογία δέσμευσε χώρο 1.100 τ.μ. αφού στη διάρκεια των εκσκαφών εντοπίστηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αγροτικής εγκατάστασης των πρωτοβυζαντινών χρόνων και ευρήματα που πιστοποιούν ότι η παραγωγή του λαδιού και του κρασιού έχει μεγάλη παράδοση στην περιοχή και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έκρινε απαραίτητο να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στον τομέα Β.
Να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί η τμηματική έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τους τομείς Α και Γ της μονάδας, που περιλαμβάνουν το κεντρικό κτήριο και την κολυμβητική δεξαμενή, αντιστοίχως.
Η έγκριση για τον τομέα Β, ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση και ήδη είχε παρέλθει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που «δοκίμασε» τις αντοχές του επενδυτή, ο οποίος παρόλα αυτά δεν το έβαλε κάτω.
Οι πτέρυγες φιλοξενίας του κτηρίου επανασχεδιάστηκαν από την αρχή και από επτά έγιναν δέκα μικρότερες συμπτυγμένες σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, με το κεντρικό κτήριο, τα εστιατόρια και την πισίνα να παραμένουν τα ίδια.
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα ήταν η έκδοση της οικοδομικής άδειας. Η ολοκλήρωση των ανασκαφών στον τομέα Β΄συνέπεσε με την περίοδο του κορωνοϊού που όλα είχαν παγώσει. Η περαιτέρω καθυστέρηση ήταν δεδομένη και ήρθε να προστεθεί στην ήδη μεγάλη περίοδο ταλαιπωρίας κατά την οποία ο επενδυτής είχε βάλει ήδη βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», τα χρήματα που έβαλε από την τσέπη του για μια επένδυση που ήταν στον «αέρα» ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ (!) εκ των οποίων αρκετά διατέθηκαν για τις ανάγκες των ανασκαφικών εργασιών τα οποία περιελάμβαναν ημερομίσθια εργατών, τα έξοδα διατροφής τους, τα καύσιμα και τα μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τις εργασίες.
Η πολιορκία των Τούρκων
Σύμφωνα με ασφαλείς και απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες της «δημοκρατικής», ο μεγαλοεπενδυτής δέχθηκε πρόταση από Τούρκους επιχειρηματίες να εγκαταλείψει την προσπάθεια στη Ρόδο και να επενδύσει τα χρήματά του για την κατασκευή της ίδιας μονάδας στην «Αττάλεια» (!) προσφέροντάς του γη και ύδωρ για να αλλάξει τα πλάνα του και να εγκαταλείψει την Ελλάδα!
Τούρκοι επιχειρηματίες που παρακολουθούν με ενδιαφέρον την πορεία του έργου στην Κρητηνία, αλλά και που έχουν αντιληφθεί πλήρως την καινοτομία της επένδυσης, σε μια περίοδο που ο τουρισμός Υγείας κερδίζει συνεχώς έδαφος, τον προσέγγισαν και του πρότειναν συνεργασία για την κατασκευή της μονάδας αποθεραπείας στην Αττάλεια, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να συναντήσει γραφειοκρατικές εμπλοκές, σε αντίθεση με όσα αντιμετωπίζει στην Ελλάδα, δείχνοντας απολύτως κατατοπισμένοι για την πορεία του έργου και τις δυσκολίες υλοποίησής του.
Ο ίδιος δεν δέχθηκε την πρόταση, εκτιμώντας ότι από την στιγμή που οι μελέτες της μονάδας έγιναν από την αρχή, ακολουθώντας τις υποδείξεις της Αρχαιολογίας, το έργο θα προχωρούσε, ωστόσο μεσολάβησε η πανδημία και τόσο οι συζητήσεις όσο και η πορεία του έργου, πάγωσαν.
Επιπλέον, πρόκειται για ένα έργο με κοινωνικό αλλά και με περιβαλλοντικό πρόσημο, που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία όχι μόνο της δυτικής πλευράς του νησιού αλλά ολόκληρης της Ρόδου και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για μια καινοτόμο επένδυση σε κάθε επίπεδο.
Πλέον, για το project, αναζητείται πέμπτος επενδυτής με… γερό στομάχι, που θα το αναλάβει για να περάσει στο στάδιο της υλοποίησης.