Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που διαθέτει εναντίον της Ουκρανίας, εάν το Κίεβο αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Η αμερικανική εφημερίδα “New York Times” ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ορισμένοι άγνωστοι δυτικοί αξιωματούχοι πρότειναν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δώσει στην Ουκρανία πυρηνικά όπλα, προτού αποχωρήσει από το αξίωμά του.
Βλαντίμιρ Πούτιν: Αν η Ουκρανία γίνει πυρηνική δύναμη, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα καταστροφής που διαθέτουμε
“Αν η χώρα με την οποία ουσιαστικά βρισκόμαστε σε πόλεμο τώρα γίνει πυρηνική δύναμη, τι κάνουμε; Σε αυτή την περίπτωση, θα χρησιμοποιήσουμε όλα, θέλω να το τονίσω αυτό, ακριβώς όλα τα μέσα καταστροφής που διαθέτει η Ρωσία. Τα πάντα: Δεν θα το επιτρέψουμε. Θα παρακολουθούμε κάθε τους κίνηση”, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αστάνα του Καζακστάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
“Αν επισήμως κάποιος μεταφέρει κάτι, τότε αυτό θα σήμαινε παραβίαση όλων των δεσμεύσεων μη διάδοσης που έχουν αναλάβει”, δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι είναι πρακτικά αδύνατο για την Ουκρανία να παράγει πυρηνικό όπλο, αλλά ότι μπορεί να είναι σε θέση να κατασκευάσει κάποιο είδος “βρώμικης βόμβας”, μια συμβατική βόμβα που θα είναι εφοδιασμένη με ραδιενεργό υλικό προκειμένου να εξαπλωθεί η μόλυνση. Σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία θα απαντούσε κατάλληλα, είπε.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια τέτοια συσκευή.
Η Ουκρανία “κληρονόμησε” πυρηνικά όπλα από τη Σοβιετική Ένωση
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία κληρονόμησε πυρηνικά όπλα από τη Σοβιετική Ένωση μετά την κατάρρευσή της το 1991, αλλά τα εγκατέλειψε βάσει μιας συμφωνίας του 1994, του Μνημονίου της Βουδαπέστης, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα παραπονεθεί ότι η κίνηση αυτή άφησε τη χώρα του χωρίς ασφάλεια, αναφέροντας αυτό ως λόγο για τον οποίο θα πρέπει να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ – κάτι στο οποίο η Μόσχα αντιτίθεται σθεναρά.
Πηγή: thetoc.gr