Συνεντεύξεις

Θωμάς Σβυριάδης: «Η αύξηση του Τέλους Ανθεκτικότητας μπορεί να οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος»

Ο αντιπρόεδρος Οικονομικών και Εργασιακών Θεμάτων της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Θωμάς Σβυριάδης, σε συνέντευξή του προς τη «δ» αναφέρεται στην προγραμματισμένη αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, η οποία όπως υπογραμμίζει προκαλεί έντονες ανησυχίες, καθώς εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Ο κ. Σβυριάδης επισημαίνει παράλληλα ότι η επιβάρυνση του ΤΑΚΚ μόνο στους τουρίστες, χωρίς να αφορά άλλους τομείς της οικονομίας, εγείρει θέματα ισονομίας.
Αναφορικά με την αύξηση των δημοτικών τελών από τον δήμο Ρόδου, τονίζει την ανάγκη για ενίσχυση του διαλόγου και αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων χρηματοδότησης, χωρίς να επιβαρύνεται περαιτέρω ο τουριστικός τομέας. «Εάν απαιτούνται επιπλέον πόροι για τον δήμο, πιστεύουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που δεν θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και τον τουριστικό κλάδο και δηλώνουμε ως ΕΞΡ παρόντες σε διαβούλευση και υποστήριξη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τέλος, σχετικά με τις προβλέψεις για το 2025, ο κ. Σβυριάδης επισημαίνει ότι οι προκρατήσεις για τη Ρόδο δείχνουν θετικές προοπτικές. Παρόλα αυτά, εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς υπάρχουν σημεία που χρήζουν προσοχής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αντιπρόεδρου Οικονομικών και Εργασιακών Θεμάτων της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Θωμά Σβυριάδη:
• Φέτος είχαμε εξαιρετικά θετικό πρόσημο στην Ρόδο, ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το 2025;
Το 2024 είναι μια ομολογουμένως καλή χρονιά για τη Ρόδο με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου να παρουσιάζουν αύξηση 13,6% σύμφωνα με τη Fraport. Ενώ σε εθνικό επίπεδο, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την ΤτΕ, καταγράφηκαν 30,37 εκατ. διεθνείς αφίξεις, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα επίπεδα του 2023 κατά 9,3%.
Βέβαια, παρά τις αυξημένες διεθνείς αφίξεις, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν μόνο κατά 4,1% την ίδια περίοδο. Συνεπώς παρατηρούμε πως οι εισπράξεις δεν είναι σε ευθεία αναλογία με τις αφίξεις και είναι κάτι που μας προβληματίζει. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη μεταξύ 2019 και 2023 σε αποπληθωρισμένα νούμερα εμφανίζει μείωση 8,8%.
Οσον αφορά στην καλοκαιρινή τουριστική περίοδο του 2025, είναι ακόμη νωρίς για να μπορέσουμε να κάνουμε προβλέψεις. Παίρνοντας σαν δείκτη τις προκρατήσεις, η Ρόδος δείχνει να έχει θετικές προοπτικές. Πρέπει όμως να συνυπολογίσει κανείς πως αυτό το διάστημα «τρέχουν» τα EBD και προσφορές black Friday με συνέπεια να πουλάμε 20% έως 30% χαμηλότερα των κανονικών τιμών. Τα θετικά πρώτα στοιχεία μας επιτρέπουν να δηλώνουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι, όμως, υπάρχουν σημεία που μας προβληματίζουν και χρήζουν προσοχής.
Αν και το έτος 2024 ξεκίνησε με εντυπωσιακή αύξηση 25,3% κατά το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023, ο ρυθμός αυτός επιβραδύνθηκε αισθητά κατά την περίοδο αιχμής, γεγονός που αποτελεί ανησυχητική ένδειξη. Πρόκειται για μια προειδοποίηση της μειούμενης ανταγωνιστικότητας του προορισμού που δεν πρέπει να αγνοηθεί.


• Ποια είναι τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του Τέλους Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση στον τουριστικό τομέα;
Το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση (TAKK), σε αντίθεση με τον φόρο διαμονής δεν είναι ένας φόρος που επιβλήθηκε από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας. Αντιθέτως, θεσπίστηκε το 2023 και αυξήθηκε έως και 200% συγκριτικά με τον φόρο διαμονής τον οποίο και αντικατέστησε. Το αναδιατυπωμένο τέλος, εισήχθη χωρίς σχέδιο αλλά και χωρίς διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Η προτεινόμενη επιπλέον αύξηση έως και 70%, ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος, μόλις ένα χρόνο από την αρχική εισαγωγή του, δημιουργεί έντονες ανησυχίες. Δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο για τις επιπτώσεις που θα έχει στον τουρισμό και στην οικονομία συνολικά καθώς είναι πολύ μεγάλη η αντίδραση των πελατών αλλά και των tour operators.
Η χρέωση του ΤΑΚΚ αποκλειστικά στους επισκέπτες των ξενοδοχείων θέτει ζητήματα ισονομίας καθώς άλλοι, περισσότερο ρυπογόνοι κλάδοι της οικονομίας παραμένουν στο απυρόβλητο. Η κλιματική κρίση είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει όλους τους πολίτες και όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Ως εκ τούτου, είναι άδικο να επιβαρύνονται με το κόστος αντιμετώπισής της μόνο οι τουρίστες. Πολύ φοβάμαι πως θα καταλήξει να μειώσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Μην ξεχνάμε πως μιλάμε για έναν τομέα με καθαρά εξαγωγικό πρόσημο που συμβάλει στην εξισορρόπηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ένα σταθερό δημοσιονομικό κίνδυνο.
• Στα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκίνησε πιλοτικά η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για εταιρείες και εργαζομένους;
Δυστυχώς η περίοδος της πιλοτικής εφαρμογής δεν είναι η πλέον αποδοτική για όλες τις εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Υπάρχουν περιοχές όπου ήδη τον Σεπτέμβριο έχει παρέλθει η τουριστική περίοδος και έως ότου ξεκινήσει η επόμενη τουριστική περίοδος θα έχει λήξει και η περίοδος πιλοτικής εφαρμογής. Συνεπώς δεν θα υπάρχει για εκείνες τις επιχειρήσεις το περιθώριο λάθους ή και προσαρμογής. Ενδεχομένως να ήταν καλύτερα τα πράγματα εάν η περίοδος πιλοτικής εφαρμογής διαρκούσε έως την 1-7- 2025 ώστε να έχουν και αυτές οι επιχειρήσεις την ευκαιρία να συντονίσουν αποδοτικότερα τη λειτουργία τους με το νέο δεδομένο. Άλλο ένα ζήτημα που προκύπτει από τον υφιστάμενο προγραμματισμό είναι ο χρόνος προετοιμασίας ενός εργαζόμενου έως ότου αναλάβει τα καθήκοντα στη βάρδια του. Σε ορισμένα ξενοδοχεία λόγω της γεωγραφικής τους έκτασης αντιπαραβάλεται ουσιαστικός χρόνος από τη στιγμή που θα χτυπήσει την κάρτα του έως ότου βρεθεί στο σταθμό εργασίας του. Θα πρέπει λοιπόν να οριστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την ώρα που θα χτυπηθεί η κάρτα έως την ώρα που θα λογίζεται η έναρξη εργασίας. Παρομοίως και για την περίπτωση της λήξης του ωραρίου.
Τα παραπάνω μεταξύ άλλων είναι από τα κυριότερα προβλήματα όπως έχουν αναγνωριστεί και από την Π.Ο.Ξ. σε πρόσφατη επιστολή προς τον γενικό γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι μια αλλαγή προς τη σωστή κατεύθυνση, εφόσον χρησιμοποιηθεί στο σωστό πλαίσιο και δεν αποτελέσει έναν απλό μηχανισμό επιβολής προστίμων. Θα ωφελήσει ολόκληρη την οικονομία εφόσον εφαρμοστεί ορθά και γίνεται διαχωρισμός του καλοπροαίρετου λάθους από την κακοπροαίρετη παράληψη/συγκάλυψη.
• Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον δήμο μια σειρά αύξησης τελών στα ξενοδοχεία. Ποια είναι η δική σας ανάγνωση;
Ο τουριστικός κλάδος αποτελείται από αλληλοεξαρτώμενους τομείς, με τα οφέλη να διαχέονται σε ολόκληρη την οικονομία, δεν είναι τυχαίο πως ο οικονομικός πολλαπλασιαστής είναι στο 2,5x. Όταν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επιβαρύνονται υπέρμετρα φορολογικά, περιορίζεται το διαθέσιμο εισόδημα των επισκεπτών, μειώνοντας τις δαπάνες τους όχι μόνο για τη διαμονή, αλλά και για άλλες δραστηριότητες συνδεδεμένες με τον τουρισμό. Για παράδειγμα, η χώρα επιβαρύνεται ήδη από τον αυξημένο ΦΠΑ σε σχέση με άλλους γειτονικούς προορισμούς, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε με την εισαγωγή του ΤΑΚΚ το 2024, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί το 2025. Σε πρόσφατο άρθρο της ΕΞΡ αναφέρθηκε πως, κατά μέσο όρο, 40% της τιμής δωματίου καταλήγει σε προμήθειες και φόρους. Αυτό θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους επισκέπτες, οδηγώντας σε μείωση της τουριστικής κίνησης, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την τοπική οικονομία και κοινωνία.
Η Ρόδος είναι το σπίτι μας και οφείλουμε όλοι να συνεισφέρουμε στον βαθμό που μας αναλογεί. Η Ροδίτικη ξενοδοχία έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι δίπλα στην κοινωνία, στους εργαζόμενους και φυσικά στην τοπική οικονομία. Πάντα ανοιχτή σε διάλογο και συνεργασία με τους φορείς, τον δήμο και την περιφέρεια. Εάν απαιτούνται επιπλέον πόροι για τον δήμο, πιστεύουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις και τον τουριστικό κλάδο και δηλώνουμε σαν ΕΞΡ παρόντες σε διαβούλευση και υποστήριξη. Χαιρετίζουμε την προσπάθεια του δήμου Ροδου να αναβάλει την εφαρμογή του αυξημένου τέλους παρεπιδημούντων για την 1/7 δίνοντας αρκετό χρόνο τόσο στους φορείς όσο και στη δημοτική αρχή να βρούν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης των ελλειμμάτων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου