Το μεταναστευτικό ζήτημα και το ζήτημα των Ρομά απασχόλησαν τη συνεδρίαση λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή, έπειτα από ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής που υπέβαλε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Τηλέμαχος Καμπούρης.
Ο κ. Καμπούρης ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφέροντας ότι ακούγονται πολλά για το μεταναστευτικό ζήτημα και ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τη θέση που έχει προκριθεί για τον χώρο προσωρινής κράτησης. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Κ. Κασσάπης ανέγνωσε επιστολή του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Αντώνη Καμπουράκη για το μεταναστευτικό ζήτημα με τον δήμαρχο Αλέξανδρο Κολιάδη να απαντά πως η δημοτική αρχή επιδιώκει διαφάνεια και διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, επισημαίνοντας ότι το παίζει κανείς με «ανοιχτά χαρτιά» (σ.σ. ατάκα από την επιστολή Καμπουράκη) σημαίνει και ανάληψη ευθύνης. Υποστήριξε πως η δημοτική αρχή ποτέ δεν έχει δράσει χωρίς να ζητήσει τη γνώμη των εμπλεκόμενων φορέων και επανέλαβε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος στη δημιουργία μόνιμης δομής στη Ρόδο.
Αναφέρθηκε στις προσπάθειες της περιφερειακής αρχής να δημιουργήσει μία πρόχειρη δομή προσωρινής φιλοξενίας, που παρεμποδίστηκαν χωρίς σαφείς εξηγήσεις, και άσκησε κριτική στην προηγούμενη δημοτική αρχή, λέγοντας πως οι ενέργειές της περιορίστηκαν στη διανομή τροφίμων στους μετανάστες. Η σημερινή δημοτική αρχή, όπως είπε προσπάθησε να ακολουθήσει το παράδειγμα της περιφερειακής αρχής προβαίνοντας στη δημιουργία μίας δομής προσωρινής διαμονής στην Ακαντιά που επίσης δεν αξιοποιήθηκε.
Στο χώρο στο λιμάνι της Ακαντιάς οι μετανάστες θα διέμεναν σε σκηνές μέχρι την απομάκρυνσή τους με πλοία της γραμμής, με εξασφαλισμένη σίτιση, περίθαλψη και χημικές τουαλέτες, είπε ο κ. Κολιάδης και δήλωσε πως υπήρξε επικοινωνία με τον υπουργό Μετανάστευσης, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας μόνιμης δομής στη Ρόδο, αλλά μίας προσωρινής δομής (προφανώς στα πρότυπα των χώρων που επιχείρησαν να δημιουργήσουν δήμος και περιφέρεια). Ο δήμαρχος είπε ότι ο υπουργός θα επισκεφθεί την προσεχή Τετάρτη τη Ρόδο και κάλεσε τα μέλη της μειοψηφίας να μετάσχουν στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί.
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Τάσος Σπανός άσκησε κριτική στον κ. Κολιάδη, λέγοντας ότι θα έπρεπε να είναι καλύτερα προετοιμασμένος και να έχει εναλλακτικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο κ. Κολιάδης απάντησε κατηγορώντας τον για λαϊκισμό και τόνισε ότι τα ζητήματα αυτά συζητούνται εδώ και μήνες. Η συνεδρίαση διεκόπη, καθώς ανέβηκαν οι τόνοι.
Επιπλέον ο δήμαρχος ζήτησε να μην χρησιμοποιείται η λέξη «δομή», καθώς παραπέμπει σε μόνιμες εγκαταστάσεις. Υπογράμμισε ότι οι μετανάστες δεν θα πρέπει να μένουν ούτε σε πάρκα, ούτε σε ακατάλληλες συνθήκες, και τόνισε ότι πρέπει να πραγματοποιείται με πιο γρήγορους ρυθμούς η μεταφορά τους στις οργανωμένες δομές εκτός Ρόδου.
Το ζήτημα των Ρομά
Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας κα Χριστίνα Καραγιάννη παρουσίασε τις δράσεις και πρωτοβουλίες του κέντρου κοινότητας με παράτημα Ρομά του δήμου Ρόδου για την ένταξη των ανθρώπων αυτών στο κοινωνικό σύνολο.
Ο κ. Μανδράκος απάντησε πως ακούστηκαν μόνο οι δράσεις και ενέργειες για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και παρέπεμψε στην προεκλογική πρόταση του κ. Νίκου Γερονικόλα για την μετεγκατάστασή τους. Ο αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Σωτρίλης πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες εύρεσης κατοικιών για τη φιλοξενία των Ρομά, όμως οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν επιθυμούν να παραχωρήσουν τα σπίτια τους, παρά τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης για ενοίκια, ρεύμα και εξοπλισμό.
Ο κ. Κολιάδης, αναφερόμενος σε πρόσφατη επίσκεψή του στον καταυλισμό, υπογράμμισε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, όπου παιδιά δαγκώνονται από ποντίκια και αρουραίους. Τόνισε ότι είναι υποχρέωση μίας ευνομούμενης κοινωνίας να επιλύσει το ζήτημα, διατηρώντας τον ανθρωπισμό της. Δήλωσε πως για να λύσει κανείς ένα πρόβλημα πρέπει να το δει κατάματα. Γι’ αυτό επισκέφθηκε τον καταυλισμό για να συνομιλήσει με τους Ρομά και να ενημερωθεί για τις ανάγκες και τα προβλήματα που υπάρχουν. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μητέρες που εξέφρασαν την επιθυμία τους να φύγουν από τον καταυλισμό. Επίσης είπε πώς κάποιες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν σε σπίτια επέστρεψαν στον καταυλισμό, αδυνατώντας να ανταποκριθούν σε πάγιες υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ κλπ.
Ο δήμαρχος κατέληξε λέγοντας πως πρέπει να βρεθεί μια μόνιμη λύση για το ζήτημα, χωρίς υποκρισίες και με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δήλωσε κατηγορηματικά πως ο καταυλισμός στο Κορακόνερο πρέπει να πάψει να λειτουργεί, ενώ τόνισε ότι οι προκαταλήψεις δεν βοηθούν. Πρόσθεσε δε ότι η παραβατικότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
https://www.dimokratiki.gr/01-12-2024/metanasteftiko-ke-roma-apascholisan-ti-synedriasi-logodosias-tis-dimotikis-archis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.