Το υπουργείο Παιδείας αναζητά δασκάλους για τα δημόσια σχολεία. Η έλλειψή τους είναι μεγάλη, γι’ αυτό το υπουργείο Παιδείας απευθύνει πρόσκληση, για πρώτη φορά, ακόμη και σε συνταξιούχους στην περίπτωση που δεν καλυφθούν οι θέσεις από νεότερους εκπαιδευτικούς.
Ειδικότερα, τροπολογία σε ν/σ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την οποία κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας, δίνει τη δυνατότητα στους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης, μετά από σχετική εισήγηση του οικείου διευθυντή εκπαίδευσης, να εκδίδουν πρόκληση σε εκπαιδευτικούς για κάλυψη θέσεων σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, «οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από τους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) λόγω εξάντλησης των υποψηφίων», όπως λέει. Δηλαδή πρόκειται μόνο για τοπική πρόσκληση, και όχι πανελλαδική, και για ειδικότητες για τις οποίες δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί στον αντίστοιχο πίνακα του ΑΣΕΠ.
Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, το πρόβλημα αφορά πρωτίστως τους δασκάλους. «Στην τελευταία πανελλαδική πρόσκληση για 170 θέσεις ειδικά για τον κλάδο των δασκάλων βρέθηκαν μόνο 69. Το πρόβλημα βέβαια είναι μεγάλο σε κάποιες περιοχές της Αττικής. Για παράδειγμα, στη Δυτική Αττική από 65 δασκάλους βρέθηκαν μόνο τρεις και στην Ανατολική Αττική για 17 θέσεις βρέθηκαν μόνο πέντε», δήλωσε ο ίδιος. Βέβαια υπάρχουν ελλείψεις –λιγότερες– και για άλλες ειδικότητες.
Γηράσκουν αεί διδάσκοντες οι εκπαιδευτικοί – «Μισός αιώνας διαφορά με τους μαθητές μας»
Μιλώντας στην «Κ» για το θέμα, ο φιλόλογος Ανδρέας Παπαδαντωνάκης, με μακρά θητεία σε θέσεις ηγεσίας της ΟΛΜΕ, τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που θα εκδοθούν τοπικές προσκλήσεις για την κάλυψη θέσεων σε σχολεία. Ωστόσο υπάρχουν δύο πρωτιές. Η μία είναι ότι για πρώτη φορά θα εκδοθούν τοπικές προσκλήσεις για βασικές ειδικότητες, όπως οι δάσκαλοι – κάτι που δείχνει το εύρος των ελλείψεων. Αυτό θεωρείται πολύ πιθανό να ενισχύσει την αυξημένη ζήτηση από τους αποφοίτους λυκείου για τις θέσεις των παιδαγωγικών τμημάτων.
Επίσης είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα σε συνταξιοδοτημένους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν ενδιαφέρον για να «επιστρέψουν» στην αίθουσα, έστω για ένα σχολικό έτος. Συγκεκριμένα, η τροπολογία ορίζει ότι «εφόσον δεν καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες για θέσεις εκπαιδευτικών και μετά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι δυνατή η πρόσληψη συνταξιούχων εκπαιδευτικών που δεν έχουν υπερβεί το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους».
Προφανώς η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας καταδεικνύει ότι ακόμη υπάρχουν ελλείψεις, και κατ’ επέκταση χαμένες διδακτικές ώρες. Οι συνδικαλιστές ζητούν να ανοίξουν οι πίνακες του ΑΣΕΠ και να ανοίγουν κάθε χρόνο, ώστε να ανανεώνονται με τους νέους αποφοίτους των παιδαγωγικών και καθηγητικών σχολών.
Εκπαιδευτικοί: «Ανοιξε» η πόρτα του δημόσιου σχολείου
Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι πίνακες του ΑΣΕΠ ανοίγουν, και άρα οι πτυχιούχοι μπορούν να καταθέσουν τα χαρτιά τους για πρόσληψη, κάθε τριετία. Σήμερα υπολογίζεται ότι οι απόφοιτοι των παιδαγωγικών τμημάτων δασκάλων την τελευταία διετία είναι περίπου 4.000, ενώ υπάρχουν και αρκετοί των οποίων δεν έγινε δεκτή η αίτησή τους για ένταξη στους πίνακες του ΑΣΕΠ λόγω λάθους στην πληρωμή του απαραίτητου παραβόλου.
Να σημειωθεί ότι η προϋπηρεσία που θα αποκτήσουν όσοι προσληφθούν με την παραπάνω διαδικασία δεν προσμετράται στη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας που προκηρύσσει και διενεργεί το ΑΣΕΠ, αλλά λογίζεται ως πραγματική δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία και λαμβάνεται υπόψη μετά τον μόνιμο διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση για κάθε συνέπεια.
Πηγή: kathimerini.gr