Το στοίχημα της ελληνικής οικονομίας κερδήθηκε με τον Τουρισμό, με προβλέψεις για 21,5 εκατ. τουρίστες φέτο,ς οι οποίοι, όμως, δεν φαίνεται να ξοδεύουν αρκετά. Τα ξενοδοχειακά έσοδα στην Ιταλία καταγράφουν… θερινές απώλειες 5% σε σχέση με πέρυσι, με τον κλάδο να ζητά μείωση στον τουριστικό φόρο ανά διανυκτέρευση.
Στην Ισπανία, παρά τα ρεκόρ στον εισερχόμενο και τις καλές αποδόσεις στον εσωτερικό τουρισμό, όλοι είναι προβληματισμένοι για το ενδεχόμενο εκ νέου βύθισης των βασικών αγορών της (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) σε ύφεση.
Αυτές είναι οι τάσεις που επικράτησαν στον τουρισμό το καλοκαίρι του 2014 σε τρεις από τις πιο αδύναμες εθνικές οικονομίες της Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews. Οι οικονομίες αυτές, δεδομένης της θέσης τους, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα που μπορεί να τους διοχετεύσει ο κλάδος.
Ελλάδα: Το ρεκόρ κίνησης δεν έφερε τα αναμενόμενα έσοδα αλλά έσωσε το παιχνίδι.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του euronews, ο τουρισμός ήταν πάντα το δυνατό χαρτί της Ελλάδας και φέτος ήταν εκείνος που έσωσε το παιχνίδι στην οικονομία της. Άλλωστε, οι εκτιμήσεις για φέτος κάνουν λόγο για 21,5 εκατ. τουρίστες και 13,5 δισ. ευρώ τα οποία θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία. Ο τουρισμός εκτιμάται ότι φέτος αναλογεί στο 17% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ ένας στους πέντε Έλληνες που έχει δουλειά, απασχολείται στον κλάδο του τουρισμού.
«Η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη από τουριστικά έσοδα στον αγώνα της για έξοδο από την ύφεση», αναφέρει το δημοσίευμα επισημαίνοντας ότι ενώ η τουριστική κίνηση καταγράφει ρεκόρ, η τουριστική δαπάνη δεν αυξάνεται με τους ίδιους ρυθμούς. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι οι έλληνες επιχειρηματίες κατέβασαν τις τιμές για να προσελκύσουν επισκέπτες αλλά και σε μια προσπάθεια για τόνωση του εσωτερικού τουρισμού.
Ιταλία: υψηλές τιμές, φόρος διανυκτέρευσης τα αγκάθια
Στην Ιταλία, η ένωση ξενοδόχων χτυπά το καμπανάκι για πτώση εσόδων κατά 5% κατά την περίοδο Ιούνιος-Αύγουστος σε σύγκριση με πέρυσι και ζητά τη μείωση του φόρου διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και τη διευκόλυνση των περιορισμών που επιβάλλονται σε όσους επισκέπτες πληρώνουν με μετρητά.
Η μικρή αύξηση που παρατηρήθηκε στους ξένους τουρίστες (0,6%), αντισταθμίστηκε από τις απώλειες στην κίνηση στο εσωτερικό τουρισμό (-0,6%). Ως παράγοντας των χαμηλών αποδόσεων αναφέρονται οι υψηλές τιμές σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, οι οποίες είναι 10% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ισπανία: Ρεκόρ ξένων τουριστών, αναμονή για εξελίξεις στις αγορές-κλειδιά
«Ο τουρισμός είναι ο πιο κερδοφόρος κλάδος της Ισπανίας», αναφέρει το Euronews. Τον Αύγουστο ο αριθμός των τουριστών έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, με τους Βρετανούς, τους Γάλλους και τους Γερμανούς να πλημμυρίζουν τις παραλίες της, όμως εκφράζονται φόβοι σχετικά με την εξέλιξη των οικονομιών αυτών, οι οποίες αν χτυπηθούν ξανά από την κρίση, δεν θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν την Ισπανία με τουρίστες.
Μεταξύ Ιανουαρίου-Αυγούστου, η Ισπανία κατέγραψε 45 εκατ. ξένους τουρίστες. Τον Αύγουστο, για πρώτη φορά το σύνολο των ξένων τουριστών ανήλθε μηνιαίως στα 9 εκατ. Από αυτούς, οι Βρετανοί βρίσκονται στην πρώτη θέση (με 2,1 εκατ. τουρίστες), και ακολουθούν οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι.
Το σύνολο των επισκεπτών από τη Ρωσία ήταν 8% κάτω σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και του αδύναμου ρουβλίου. Ωστόσο, ο εσωτερικός τουρισμός στην Ισπανία ήταν 3% επάνω σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο.
tornosnews.gr