Κλιμακώνει τις προκλήσεις εναντίον της Κύπρου η Αγκυρα στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος BARBAROS εντός της κυπριακής ΑΟΖ και μόλις λίγα ναυτικά μίλια έξω από τη Λεμεσό, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ απαιτεί τη διακοπή των κυπριακών ερευνών και ένταξη του ζητήματος των υδρογονανθράκων στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Με την Αγκυρα να αμφισβητεί εμπράκτως και με προκλητικό τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την ίδια την υπόστασή της, υπονομεύει και τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κυπριακό που μπαίνουν από σήμερα σε μια ιδιαίτερα λεπτή φάση, καθώς ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Αϊντεν, φθάνει στο νησί και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ν. Ερογλου.
Την Παρασκευή η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX (765/14) με την οποία ανακοίνωσε πρόγραμμα σεισμογραφικών ερευνών του σκάφους BARBAROS μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, που όχι μόνο βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα επικαλύπτουν Οικόπεδα όπου ήδη έχουν προσφερθεί σε εταιρείες (1, 2, 3, 9), αλλά αφορούν θαλάσσιες ζώνες που βρίσκονται κυρίως στο νότιο τμήμα του νησιού, εκεί όπου είναι δεδομένο ότι δεν έχει ούτε και θεωρητικά πρόσχημα αμφισβήτησης η Τουρκία.
Ομως επιχειρώντας να αποτρέψει τη δρομολογημένη έρευνα και εξόρυξη του φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, προβάλλει την καινοφανή θεωρία ότι το ψευδοκράτος, το οποίο ακριβώς υποστηρίζει ότι έχει «κυριαρχικά δικαιώματα» στα εδάφη που τελούν υπό κατοχή, έχει «κυριαρχικά» δικαιώματα και στο νότιο τμήμα του νησιού, στις περιοχές όπου ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της η Κυπριακή Δημοκρατία.
Με αυτή την επιχειρηματολογία το ψευδοκράτος έχει παραχωρήσει «άδειες ερευνών» στην κρατική τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ, που καλύπτουν όλο το ανατολικό και το νότιο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ. Στο Οικόπεδο 9 μάλιστα της κυπριακής ΑΟΖ το σημείο στο οποίο θα κάνει έρευνες το BARBAROS απέχει λίγα μίλια μακριά από το σημείο όπου έχει εγκατασταθεί το πλωτό γεωτρύπανο Saipem-10000 για λογαριασμό της κοινοπραξίας ENI/KOGAS, που έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου Οικοπέδου.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ απαίτησε να διακοπούν οι έρευνες της Κύπρου και να υπάρξει διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων στη βάση της «κοινής ιδιοκτησίας» του νησιού και απειλεί τη Λευκωσία ότι «δεν θα αποδεχτεί μονομερείς ενέργειες, ούτε συμπεριφορές σαν να είναι οι Ελληνοκύπριοι οι μόνοι ιδιοκτήτες του νησιού».
Η Αγκυρα μάλιστα επαναλαμβάνει τη θέση της για επιδίωξη λύσης που θα στηρίζεται στους «δύο λαούς, την πολιτική ισότητα και τη συνιδιοκτησία του νησιού» και επικαλείται τα δικαιώματά της ως εγγυήτρια δύναμη.
Την αποστολή του BARBAROS είχε προαναγγείλει το «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους την Παρασκευή το πρωί, το οποίο με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «μονομερείς και παράνομες δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής διοίκησης» που πλήττουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων ως «συνιδιοκτητών» του φυσικού πλούτου όλου του νησιού, και απειλούσε ότι σε συνεργασία με την Τουρκία θα αποστείλει όχι μόνο ερευνητικό σκάφος, αλλά θα εγκαταστήσει και πλατφόρμα γεωτρήσεων στις συγκεκριμένες περιοχές.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ έσπευσε να δεσμευτεί ότι θα παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη στους Τουρκοκυπρίους για σεισμικές έρευνες, ακόμη και για πλατφόρμα γεωτρήσεων, αλλά και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί για να προστατευτούν αυτά τα «απαράγραπτα δικαιώματά τους επί του φυσικού πλούτου».
Συγχρόνως το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωνε ότι η φρεγάτα TGG Gelibolu παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες του Saipem-10000 στο κοίτασμα του «Ονασαγόρα», ενώ και άλλη τουρκική φρεγάτα είχε προσπαθήσει να «αναγνωρίσει» το Saipem-10000 όταν πριν από μία εβδομάδα έφτασε στην κυπριακή ΑΟΖ.
ΜΗΝΥΜΑ
Εντονες αντιδράσεις από Λευκωσία
Η νέα τουρκική προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης προειδοποίησε ότι εάν οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν στην κυπριακή ΑΟΖ και υπάρξει παρενόχληση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτή, θα υπάρξουν «σοβαρές επιπτώσεις στις συνομιλίες».
Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ακόμη ότι η Κύπρος αναμένει «από όλους αυτούς, που και δημόσια έχουν μιλήσει για το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την ΑΟ, να κινηθούν στην κατεύθυνση τερματισμού τέτοιων φαινομένων».
Ο Τζ. Μπάιντεν
Η δήλωση αυτή απευθυνόταν κυρίως στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζ. Μπάιντεν, που επανειλημμένα έχει δημοσίως στηρίξει το δικαίωμα της Κύπρου για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της, ενώ σύμφωνα και με πληροφορίες έχει κατ’ ιδίαν δώσει διαβεβαιώσεις ότι έχει θέσει το θέμα στην τουρκική ηγεσία και εγγυάται ο ίδιος ότι η Αγκυρα δεν θα κινηθεί ούτε θα απειλήσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, κράτους – μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε. είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας και δήλωσε κατηγορηματικά ότι η «Κύπρος δεν αντέχει καμία περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ότι από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η ευρωπαϊκή πορεία της και η πορεία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο».
‘ Εθνος