Τοπικές Ειδήσεις

Τα ρέματα του Γενναδίου απειλούν περιουσίες

Την παρέμβαση της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ζητά η δημοτική κοινότητα Γενναδίου καθώς με ευθύνη του δήμου δεν είχε υλοποιηθεί η παρέμβαση για την διευθέτηση του επικίνδυνου ρέματος Ρύακας κι άλλων μικρότερων ρεμάτων μέσα στον οικισμό. Όπως αναφέρεται σε έγγραφα της κοινότητας, αλλά και πολιτών που έχουν υποβάλλει επανειλημμένως αιτήματα διευθέτησης των ρεμάτων, όταν βρέχει τα ρέματα που διασχίζουν τον οικισμό μετατρέπονται σε ανεξέλεγκτους χειμάρρους που καταστρέφουν στο πέρασμά τους κάθε ίχνος ανθρώπινης δραστηριότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η μελέτη για το ρέμα Ρύακα είχε ανατεθεί από τον δήμο Ρόδου σε εξωτερικό μελετητή που την παρέδωσε και εξοφλήθηκε από το 2019, πλην όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έκρινε την μελέτη ατελή.
Έκτοτε παραμένει στα συρτάρια χωρίς καμία πρόοδο ούτε προς την αναζήτηση ευθύνης. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε την δημοτική κοινότητα να ζητήσει μετά την περσινή πυρκαγιά που έφτασε μέσα στο χωριό (και με βάση το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή του Γενναδινού ποταμού ανήκει στις περιπτώσεις εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων) την συνδρομή της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ενδεικτικό της αγωνίας η σχετική επιστολή με ημερομηνία 18-12-2023 που υπογράφει ο προέδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σταύρος Ακκούρης.

Ρέματα Ρύακας, Μασακούντας και Μώρος
«ΠΡΟΣ: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Διεύθυνση Τεχνικών Έργων
Κύριε Προϊστάμενε,
Στο ρέμα «Ρύακας» που διασχίζει τον οικισμό της Κοινότητας Γενναδίου στην πρώτη βροχόπτωση στις 12-12-2023 ο όγκος του νερού δημιούργησε μεγάλες διαβρώσεις στα άκρα κατά μήκος του ρέματος, το ίδιο έχει συμβεί και στην δεύτερη βροχόπτωση στις 16-12-2023.
Τα πράγματα βέβαια έγιναν χειρότερα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν, κατοικίες, και μεγάλο μέρος του κοινοτικού δρόμου είναι έτοιμο να καταρρεύσει με αποτέλεσμα να διακοπεί η διέλευση των οχημάτων. Το ρέμα «Ρύακας» χρειάζεται τεχνικό έργο με τοιχία αντιστήριξης προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Στο ρέμα της «Μασακούντας» που βρίσκεται στο άκρο του οικισμού στο ύψος του επαρχιακού δρόμου Λίνδου-Κατταβιάς η γέφυρα είναι κατασκευασμένη με τσιμεντοσωλήνα του ενός μέτρου, και είναι αδύνατον να περάσουν οι μεγάλες ποσότητες ομβρίων με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει όλη η περιοχή και τα όμβρια να περνάνε πάνω από το οδόστρωμα. Στο σημείο αυτό του επαρχιακού χρειάζεται τεχνικό έργο με πλακοσκεπή γέφυρα προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα.
Κατά μήκος του «Μώρου» ποταμού από την περιοχή «Μαχαιριές» έως την παραλία σε πολλά σημεία η κοίτη του ποταμού είναι μπαζωμένη ολοσχερώς και σε μεγάλο μήκος υπάρχει πυκνή βλάστηση εντός της κοίτης, με αποτέλεσμα ο όγκος του νερού να περνά μέσα από τους ελαιώνες και τους αγρούς καταστρέφοντας τις καλλιέργειες και τις περιφράξεις. Ζητούμε την συμβολή της περιφέρειας και των υπηρεσιών σας για τα προβλήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας του Γενναδίου μιας και το Γεννάδι είναι πυρόπληκτος οικισμός.
Η πυρκαγιά του καλοκαιριού που έκαψε την βλάστηση στα βουνά και στην ευρύτερη περιοχή των ορίων του Γενναδίου έχει ως αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να δημιουργούν διαβρώσεις στο πέρασμά τους και να συμπαρασύρουν πέτρες ξύλα και λάσπη, θέτοντας σε κίνδυνο σε κάθε βροχόπτωση και την ζωή των πολιτών” αναφέρεται στην επιστολή.

Αγωνία των κατοίκων
Σε ανάλογο ύφος και η έκκληση των κατοίκων που ξεκίνησε από το 2010. «Είμαστε κάτοικοι του Δ. Δ. Γενναδίου της Νότιας Ρόδου.
Η ακίνητη περιουσία μας (τα σπίτια μας) βρίσκονται δεξιά και αριστερά του ρέματος «Ρύακα» στο Γεννάδι (περιοχή Καρσοπένια), πίσω από το κοινοτικό ιατρείο. Το ρέμα αυτό περνά μέσα από τον οικισμό, τέμνει την επαρχιακή οδό, στο ύψος του ιατρείου, εφάπτεται με τον δημόσιο δρόμο δίπλα στα σπίτια μας και καταλήγει στη θάλασσα. Μετά από κάθε δυνατή βροχόπτωση, παρατηρούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα έξω από τα σπίτια μας, αφού η υφιστάμενη διατομή του ρέματος δεν είναι αρκετή για την απορροή των όμβριων υδάτων, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο καταστροφής των σπιτιών μας.
Επίσης αποτέλεσμα της ταχύτητας του νερού είναι η κατολίσθηση των πρανών του ρέματος, που ουσιαστικά αποτελούν και σώμα της παράπλευρης οδού, με αποτέλεσμα την επικίνδυνη μείωση του πλάτους της οδού στο σημείο αυτό και τη δυσκολία πρόσβασης στα σπίτια μας.
Σας καλούμε όπως προβείτε άμεσα στην κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων διευθέτησης του ρέματος «Ρύακα», σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε για την αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων για τις περιουσίες μας.
Επισυνάπτουμε δύο αποσπάσματα πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Νότιας Ρόδου, του έτους 2010 και την υπ΄ αριθ. 2409/22-4-2010 απόφαση της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σχετικά με το θέμα, προς ενημέρωσή σας. Δεν έχουμε άλλο χρόνο. Το επόμενο ακραίο καιρικό φαινόμενο ίσως μας στερήσει τα σπίτια μας – ίσως και τη ζωή μας» υπογραμμίζουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Ioannis Junior 777    06.12.2024 21:19

    μην βάζετε χέρι στα ρέματα. Τα νερά χρειάζονται φυσικά εμπόδια ώστε η ροή να είναι συγκρατιμένη και να μην τρέχουν τα νερά ανεμπόδιστα στη θάλασσα.

Σχολιασμός άρθρου